Advies 2 kinderen onder 2 jaar

Hallo,

Ik ben fulltime mama met 2 kinderen onder 2 jaar. Ik ben bijna 2 maanden geleden bevallen van mijn dochtertje en heb een zoon van bijna 2. Ik heb wel moeite met de dagindeling. Alles komt steeds tegelijk! En mijn zoontje wil graag spelen natuurlijk maar doet vervelend als ik mijn dochter aan het voeden ben. Ik wil hem ook niet steeds straf geven. Hoe komt er weer balans? Ik heb op manier ook geen tijd voor mezelf. Ik maak mezelf wijs dat het natuurlijk door het 8x per dag voeden komt en dat het vanzelf wel goed komt. Iemand tips?
 
Hoihoi,
Hier heeft het geholpen, maar goed dat moet maar net kunnen, om op de grond te gaan voeden. De peuter aandacht te geven, boekje of even met de auto's, potje kaarten of iets, terwijl de baby gewoon aan het eten was bij me. Een babynest/kleed op de grond als de baby klaar was met eten en dan nog, het hoeft echt geen 30min, wat quality time met de peuter. Continu uitleggen, betrekken en laten zien.
Ook samen wat eten terwijl de baby eet beviel hier ook positief. Iedereen wat eten, iedereen blij. De voedingsmomenten hebben wij een soort van bijzonder gemaakt voor de peuter, hem niet gezegd dat hij wat voor zichzelf moest doen of straf gegeven. Maar als hij dan vervelend doet, vragen 'anders kom je erbij zitten, neem je een boekje/autos/blokken mee kunnen we dat hier doen' 
Maar ook heb ik hem weleens boven haar gekozen, hoe lastig ik dat ook vond en vind. Maar zo delft hij niet altijd het onderspit als zij roept of wat nodig heeft. En weet hij dat hij ook nog belangrijk is.
En verder, voor jou, blijven ademen! De oudste hier was 3 toen de baby werd geboren, maar pittig vond ik het zeker! En nog steeds, de baby is nu 6 maanden, maar het word wel makkelijker. Gelukkig, langzaam een ritme. Probeer de momenten dat ze allebei slapen jezelf te vinden, ga dan geen huishouden doen. Pak dat momentje voor jezelf, want dat is ook zo belangrijk! 
 
Hier ook 2 onder 2, en die eerste maanden vond ik heel pittig. 
Mijn oudste was helemaal verliefd op de baby, dat wel. Maar had het heel moeilijk met aandacht delen. En wij hebben ook geprobeerd veel te betrekken, uit te leggen, taakjes te geven enzo. Nu is ze 2,5. Maar 20 maanden of 2.5 jaar maakt echt groot verschil. 

Als eerste: het komt inderdaad goed. Echt waar! 
Na een maand of 4 kwam mijn jongste in het 3 slaapjesritme, en dat gaf wat meer routine door de dag heen. De oudste wist daardoor ook beter wanneer haar momentjes waren, en was wat meer gewend aan dat ze soms ook even moest wachten (wat nu nog steeds wel eens moeilijk is hoor). En voor mamma leuk: ik kreeg ze steeds vaker tussen de middag samen op bed! Even pauze. 

Wat wij deden rond de spitsmomenten:
-voeden en tegelijk spelen was niet haalbaar. De peuter sprong naast me op de bank, ging de baby slaan enzo. Dus helaas, maar zij mocht dan altijd 20 minuutjes tv kijken. Niet verantwoord misschien, maar het hielp ons door die eerste maanden heen. Nu is dat al lang niet meer nodig. Nu eet ze vaak haar fruit of een cracker ofzo, de voedingen zijn ook veel minder. 
- op bed leggen van de baby: peuter moest beneden blijven. Boven liep ze luid roepend mee de babykamer op. Dus ik gaf haar vaak een speciaal speelgoedje dat niet zomaar voor het grijpen lag, en zei dat ze me op de babyfoon kon zien. Dat leverde in het begin huilbuien op, maar door consequent te zijn accepteerde ze dat eigenlijk heel snel. De baby moet helaas wel eens een paar minuutjes huilen en dat ik elke paar minuten op en neer ga. Ik kan haar niet hetzelfde bieden als de oudste waar ik bij bleef wiegen tot ze uitgehuild was. 
Baby wakker? dat is een feestje, dan mag ze mee ophalen. Kan ik meteen beide luiers verschonen. Ben je ook sneller de deur uit tussen de slaapjes door. 
- eten maken: eerst peuter en dan baby. dat gaat sneller en dan heb ik de tijd voor de baby. 
- eten deed ik in het begin als de baby sliep samen met de peuter. Nu eten we alweer allemaal samen. Het is maar kort gedoe. 
- Peuter moet af en toe wachten tot ze aan de beurt is. Maar ik toon altijd begrip voor de emoties daaromheen. En ik benoem ook hardop wanneer de baby moet wachten omdat ik met de peuter bezig ben. dat helpt echt in haar ervaring, dat het twee kanten op gaat. 
-consequent zijn over dingen die je niet wilt. Peuter kreeg ineens een bui dat ze op schoot wilde zitten elke maaltijd. Dat komt voort uit behoefte naar aandacht speciaal voor haar. Ik heb gezegd dat ze op schoot mag als ik klaar ben met mijn eten. Ze mag wachten met eten tot dat moment. Dat leverde 3 avonden een driftbui op en zonder eten naar bed. Maar daarna was de sfeer een stuk rustiger en gezelliger. 
- Slaapjes onderweg doen, halverwege de ochtend of eind van de middag. Dat is quality time voor peuter waar ze heel blij mee is. 
- don't blame the baby: als iets niet kan, is het niet omdat de baby voor gaat. Dus geen nee, dat kan nu even niet want ik moet de baby voeden. Maar oh wat leuk, als mamma klaar is gaan we daar even mee spelen, zet alles maar vast neer. Geen wondermiddel, maar het helpt zeker om de baby niet overal de schuld van te geven.

Het is ook een enorme omslag voor jezelf. Je oudste is je wereld, de aandacht was altijd alleen voor hem, je kon hem alles geven dat hij wilde. Dat voelt heel geborgen en fijn. Dan komt er een baby, die je dat ook wilt gunnen, en tegelijk zie je hoeveel je zoontje inlevert en zijn verdriet daarover. Je ziet nog weinig van de voordelen, want spelen samen doen ze nog niet. Die emoties maken het vinden van balans ook lastiger vind ik. Ik heb het daar best moeilijk mee gehad. Maar nu zijn ze 2.5 en 8 maanden en spelen ze samen zo leuk! Alles loopt een stuk soepeler. Die tijd komt echt nog. En het gevoel went en slijt.  

 
Herkenbaar.  Onze jongens schelen 20 maanden en de jongste was een huilbaby. De eerste maanden vond ik het heftigst. Mijn man is veel weg voor het werk dus ik was vaak alleen met de kids.
Tijdens het voeden probeerde ik de oudste te vermaken door voor te lezen of bij hem te zitten tijdens het tv kijken. Als het qua tijd uit kwam gaf ik hem ook iets te eten (boterham, koek of fruit) en dan vond hij het geweldig om met zijn allen te lunchen.
Ik probeerde nooit te zeggen nee dat gaat niet want de baby moet dit of dat om zo jaloezie te voorkomen.
Eten deed ik altijd met de oudste samen zonder telefoon. Toen de jongste eenmaal iets ouder was zat hij gezellig in zijn wippertje bij ons aan tafel. Dat maakte het allemaal wat makkelijker
Tijdens het bedritueel liet ik (hoe moeilijk ook) de jongste echt even huilen om de oudste echt de volle aandacht te geven.  
Het schuldgevoel had ik ook enorm maar het wordt echt minder.
Zoals al werd gezegd. Blijf ademen ze zijn maar kort klein en voor je het weet heb je langzaam meer tijd en een soort van ritme. Me-time komt dan vanzelf weer.
 
 
 
Wij hebben een wipstoel gehad die je aan tafel kon zetten. Dan kan je bijvoorbeeld kleuren/spelen met de oudste terwijl de kleinste na de voeding nog even een beetje omhoog ligt. En onze jongste vond het leuk om op het speelkleed te liggen en dat zijn zus dan het muziekje aanzette. Dan kunnen ze een beetje samen 'spelen'. Verder heb ik een oppas gezocht aan huis voor één dag per week. Die had dan alle aandacht voor de oudste en ging lekker met haar naar de kinderboerderij zodat ze echt exclusieve aandacht had (oppas is een voormalig buurmeisje van mijn man die in de part-time in de kinderopvang werkt). En 's avonds voor het slapen gaan nog even extra lezen/knuffelen met de oudste.
 
Oh en het wordt makkelijker: ze zijn nu 1,5 en 3 en ze kunnen elkaar erg goed vermaken (verstoppertje spelen achter de gordijnen en dan elkaar gaan zoeken bijvoorbeeld).
 
Terug
Bovenaan