Arbeidstijdenwet...

Je mag 1/8ste deel van je werktijd extra opnemen als pauze... Bovenop de reguliere pauzes.... Mail Bab voor meer juridisch advies.... ;-)




Arbeid en zwangerschap
#
Artikel 4:5

*

1.De arbeid van een zwangere werknemer wordt zodanig ingericht, dat rekening wordt gehouden met haar specifieke omstandigheden. De werkgever voldoet, met inachtneming van het tweede tot en met vijfde lid, aan de voor hem uit de eerste volzin voortvloeiende verplichting binnen een redelijke termijn nadat een verzoek daartoe door de zwangere werknemer is gedaan. Bij dit verzoek wordt desgevraagd een schriftelijke verklaring overgelegd van een geneeskundige of een verloskundige waaruit blijkt, dat de betrokken werknemer zwanger is.
*

2.De zwangere werknemer heeft het recht de arbeid af te wisselen met één of meer pauzes buiten die bedoeld in artikel 5:4 of de bij of krachtens artikel 5:12 voorgeschreven pauzes. Deze extra pauze onderscheidenlijk pauzes bedragen tezamen ten hoogste één achtste deel van de voor haar geldende arbeidstijd per dienst. De in de vorige volzin bedoelde pauzes gelden voor de toepassing van deze wet en de daarop berustende bepalingen als arbeidstijd.
*

3.De zwangere werknemer heeft het recht arbeid te verrichten in een bestendig en regelmatig arbeids- en rusttijdenpatroon.
*

4.De zwangere werknemer van 18 jaar of ouder kan niet worden verplicht meer arbeid te verrichten dan:
o

a. 10 uren per dienst;
o

b. gemiddeld 50 uren per week in elke periode van 4 aaneengesloten weken, en
o

c. gemiddeld 45 uren per week in elke periode van 16 aaneengesloten weken.
*

5.De zwangere werknemer kan niet verplicht worden arbeid te verrichten in nachtdienst, tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat dit redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd.
*

6.De werkgever stelt de zwangere werknemer in de gelegenheid de noodzakelijke zwangerschap sonderzoeken te ondergaan. Zij behoudt haar aanspraak op het naar tijdruimte vastgesteld loon, indien zij door het bedoelde zwangerschap sonderzoek verhinderd is geweest haar arbeid te verrichten.
*

7.Elk beding waarbij ten nadele van de zwangere werknemer wordt afgeweken van het eerste tot en met zesde lid, is nietig.
 
Werkgevers noemen het maar niet, maar ze moeten zich gewoon aan de wet houden.... dus dames, zorg voor die extra pauze! Je hebt er recht op.... al vanaf het begin van je zwangerschap.....
 
Wow! Dat zal ik checken! Ik weet neit of je mijn stukje had gelezen mbt de 10% minder salaris ie je bij ons bedrijf krijgt bij ziekmelding. Zou die vlieger ook niet opgaan in dit geval?
 
Tammy,

als je ziek bent ivm je zwangerschap mag je WG je salaris NIET korten. Bij ons krijg je zelfs na de 2e ziekmelding 2 wachtdagen en nog maar 70% van je salaris, maar dit geldt niet als je ziekte het gevolg is van je zwangerschap, Je werkgever kan je dan nl aanmelden/ziekmelden bij het UWV en die krijgt dan jouw gehele salaris vergoed.

Rina
 
Hoi,

regeling is mooi hoor, maar de vraag hoe die ingevuld wordt... Ik heb dat zelf gemerkt met kolven. Je hebt ook recht om te kolven, heb daar ook gebruik van gemaakt. Als er echter op dat moment geen vervanging voor komt in je groep (werk in het speciaal onderwijs) en je collega het alleen moet redden met een groep waarin je eigenlijk niet alleen kunt staan kolft dat niet lekker kan ik je zeggen, zeker niet als je de kids tot in het kamertje waar je kolft hoort gillen... Gelukkig is het rusten niet zo nodig, ben wel blij met een kruk met wieltjes in de klas, dat scheelt een hoop opstaan en weer gaan zitten (en dat vind ik juist zwaar)

groetjes Natasja
 
Bij kolven is het inderdaad een drama... helemaal omdat er inderdaad a: geen vervanging is als dit noodzakelijk is en b: de werkgever geen aangepaste ruimte ter beschikking heeft.... maar dat neemt niet weg dat je er wel recht op hebt volgens de wet...

Bij ziekte tijdens je zwangerschap als dit gerelateerd is aan je zwangerschap dan val je onder de zogenaamde "vangnetregeling" en je werkgever krijgt dan inderdaad je salaris volledig vergoed mits ze je aanmelden bij het UWV.... dus inhouden mag niet!
 
Terug
Bovenaan