Baby 4 maanden banaanhouding

Onze dochter van 4 maanden heeft al sinds 2 maanden oud een banaanhouding naar rechts. We lopen al bij een osteopaat. Maar het heeft weinig effect. Je ziet het het duidelijkst als je haar onder de oksels optilt of wat rechter op zet, bijvoorbeeld in de wipper of tegen je buik aan op schoot. Soms liggend met spelen ook wel.
Ik heb geen idee hoe normaal dit is. Ik herken het niet van de oudste.

Zijn er hier dames die die houding herkennen? En verdween dat vanzelf?
 
Onze 2e dochter was ook een banaantje (zoals wij haar noemden). Als je haar in de lucht hield voor je dan zag je heel haar lichaam 1 kant intrekken. Net zoals jij omschrijft. Wij zijn 1x bij de osteopaat geweest, maar ivm corona was deze daarna gesloten. Zodoende kwamen we bij een kinderfysiotherapeut uit. Hier hebben wij erg goede ervaringen mee. 1 been bewoog ze beduidend minder soepel en was meer verkrampt. Door oefeningen met haar te doen werd dit steeds soepeler. Nu is ze inmiddels ruim 2 jaar en zie je er helemaal niets meer van. 
 
Vervelend hè, ons zoontje heeft dit ook gehad. Hij had naast de banaanhouding ook heel erg een voorkeurshouding naar links, waardoor er al een afplatting op zijn hoofd kwam. Goede ervaringen met de osteopaat, maar zeker ook met de kinderfysio. Wij hebben heel veel oefeningen gekregen om hem soepel op beide kanten te krijgen en moesten vooral ook heel veel buiklig doen. Dit vond hij erg moeilijk en lag dan ook te strekken als een soort parachutist. Inmiddels is hij een jaar en alle “problemen” zijn weg. Maar wij hebben wel al die tijd fysio gehad voor hem. Later nog maar eens per maand ofzo, dus echt niet elke week. Ik zou je dat zeker adviseren, kwaad kan het in ieder geval niet!
 
Zeker naar de fysio gaan. Osteopaat is geen beschermd beroep, een (kinder)fysio wel en die is hierin gespecialiseerd.
Sommige osteopaten weten wel wat ze doen, maar zeer zijn hier lang niet zo goed voor opgeleid als de fysio.
 
Tnx voor de ervaringen. Dit bevestigt wel mn gevoel dat het niet zomaar weer over gaat als ze beweeglijker wordt. Wat voor soort oefeningen hebben we het dan eigenlijk over? Gewoon nieuwsgierig, niet om het zelf te proberen. 
Onze osteopaat is begonnen als kinderfysio, heeft daarvoor geleerd en een jaar of 8 gewerkt. Daarna omgeschoold tot osteopate en een hoop aanvullend geleerd en ervaring opgedaan met babies en kinderen. Ik vertrouw haar dus wel. Maar de twee keer dat we geweest zijn heeft nog weinig voor de banaanhouding gedaan. 
Ze heeft een milde afplatting inderdaad en de voorkeurshouding is wel stukken minder. Drinken gaat ook beter en in buikligging houdt ze zich veel beter nu. Al vindt ze buikligging nog niet erg interessant. 
 
 
De oefeningen die wij moesten doen waren vooral de andere kant stimuleren. Op het verschoonkussen (of gewoon op een kleed op de grond) speeltjes laten volgen helemaal van de ene naar de andere kant, zodat de wang helemaal plat lag. Ik ging zelf dan ook mee met mijn hoofd en riep hem dan. Ook in de box zo neerleggen dat hij altijd naar zijn moeilijke kant moest kijken en daar ook wat activiteitenspeeltjes ophangen, ook zelf aan die kant vd box staan voor contact. Zo werd hij min of meer gedwongen om zijn moeilijke kant op te kijken. Bij buiklig gebruikten wij soms (op advies vd fysio) een opgerold handdoekje onder de oksels voor wat extra ondersteuning. Omdat door de voorkeurshouding zijn borstspieren slapper waren dan de rugspieren was juist deze oefening heel belangrijk. En dan ook om juist met het hoofd omlaag te kijken. We legden dan een spiegeltje op de grond, zodat hij echt naar beneden moest kijken. Enkele minuten per keer was ook echt voldoende hoor. Maar wel belangrijk om vaak te herhalen. Ze kijken ook meestal naar het licht, dus advies was ook om overal waar je je kindje legt, dus vooral ook het bedje, om dan de moeilijke kant op te laten kijken. Inmiddels is hij een buikslaper geworden, dus de afplatting trekt vanzelf weg. Hij heeft wel lang de parachutist gedaan, haha. Maar nu hij een actieve kruiper is geworden is dat helemaal weggegaan. Ik denk ook dat heel veel dingen zichzelf oplossen, maar wat extra stimulatie is voor sommige dingen wel nodig. Wij hebben er in ieder geval veel aan gehad, later ook met oefeningen om hem zelf naar zit te laten gaan. Oja en wat ook een hele belangrijke was, je baby “rond” dragen. Dus met rug tegen jouw buik, beentjes naar voren en dan 1 arm onder billen en andere arm voorlangs je andere hand vasthouden. Zo zit je kindje eigenlijk voor je op je arm en wordt de rug rond. Ook het optillen moesten wij hem dan eerst rond naar zijn zij rollen en dan pas oppakken. Hoop dat je er wat aan hebt!
 
Dankjewel voor je uitleg. 
Het meeste hebben we inderdaad als tips gekregen van de osteopaat. Vooral het deel over het stimuleren van de niet voorkeurzijde. 
Als de volgende afspraak niks nieuws brengt, dan ga ik toch maar eens de kinderfysio bezoeken. 
 
Onze dochter deed het ook en hebben toen een speciale kinder fysiotherapeut ingeschakeld.
Word vergoed vanuit de verzekering en je kan ze zo bellen. Je hebt geen verwijzing nodig. 
Probleem was snel opgelost met de oefeningen die we mee kregen. Ze kwam zelfs aan huis voor de behandeling. 
Heel veel succes
 
Terug
Bovenaan