Baby wordt wakker tussen 02.00 en 03.00 en valt moeilijk weer in slaap, tips??

Dag allen!

Ik ben op zoek naar hulp, tips en adviezen over het slapen van onze dochter van 7 maanden.
De afgelopen 2 maanden slaapt ze rond 19.00 uur en dan meestal tot 23.00-24.00 uur, wanneer ze een fles van max 100 cc krijgt.
Daarna slaapt ze tot 02.00 - 03.00 uur en lukt het haar moeilijk om weer in slaap te komen. Ze ligt op een eigen kamer.
Ze begint dan meestal wat onrustig te worden en na ongeveer een half uur wordt het echt huilen.
Drinken lijkt ze niet echt te willen. Soms valt ze in slaap als we haar bij ons nemen, maar ook dit heeft niet altijd effect.
Als het tegenzit is ze dan 2 uur wakker. Vervolgens wordt ze weer tussen 05.30 en 06.00 uur weer wakker.

Overdag slaapt ze erg goed. Om 9 uur een uurtje om half 1 twee uurtjes en rond half 5 nog een half uurtje.
Ze drinkt 4 x 200 cc overdag en fruit, boterham, groentehapje.

We weten niet goed waar het 'm in zit dat ze moeilijk weer doorslaapt rond 02.00-03.00 uur in de nacht en vervolgens weer vroeg in de ochtend wakker wordt. Heeft er iemand tips??

dank
 
Wij hadden zulke dingen vaak bij het overschakelen naar een slaapje minder. Dan is ze daar qua slaapjes wel aan toe, maat qua wakker tijden komt ze overdag nog tekort.

Het zou ook nog te maken kunnen hebben met dag en nacht ritme. Het blijft de afgelopen tijd zelfs overdag schemerig buiten, waardoor ze wellicht niet genoeg daglicht krijgt om haar biologische klok goed af te stellen.
 
Het is vervelend, maar bij ons werkte het beter om haar dan even te laten spelen tot ze weer moe was. (Anderhalf uur, of 2 uur en 15 minuten later.)
Haar proberen te dwingen te slapen leide vooral tot heel veel gehuil.
De oplossing ligt overdag, voorzover er een oplossing is.

Het gaat over!
 
Beste F,

Ik kan me voorstellen dat je graag een oplossing wilt hebben voor het slaapritme van je dochtertje. Ik kan me voorstellen dat het voor jullie ook erg vermoeiend moet zijn. Zelf heb ik ook veel ervaring met kinderen die niet door/niet goed slapen. Mijn zoontje sliep pas door met 1,5 jaar en mijn dochter met 1.2 jaar. Beiden worden elke dag tussen 05:30-06:00 wakker. (Ze zijn nu 3,5 en 1,5). Ik weet hoe je je voelt.

Ik zelf heb nooit echt dé oplossing gevonden en heb altijd het rimte van de kinderen gevolgd. Dit heeft me ontzettend veel energie gekost waar ik nogsteeds van moet bijkomen. Als ik terug in de tijd kon, had ik eerder een slaapcoach om hulp gevraagd. Ik hoor in mijn omgeving heel veel positieve verhalen met snel resultaat. Dus dat is echt iets wat ik persoonlijk aan zou raden. Verder heb ik op Oudersvannu.nl gekeken en kom ik tot het volgende:

Het klinkt alsof jullie dochter moeite heeft om 's nachts weer in een diepere slaapfase te komen. Een goede nachtrust voor je dochter kan worden bevorderd door dagelijks dezelfde bedtijdroutine te volgen, zoals eerst in bad, dan een rustig verhaaltje of zachte muziek om vervolgens in bedje gelegd te worden o.i.d. Zorg dat elke avond het ritueel in dezelfde volgorde gaat, zo leert je dochtertje gedurende tijd wat ze kan verwachten en zal dit rust geven, wat weer een positief effect zal hebben op haar slaap.

Daarnaast wordt er geadviseerd om een slaapomgeving goed donker te maken met een comfortabele temperatuur(idealiter ligt deze temperatuur tussen 16 en 20 graden), en overweeg het gebruik van een white noise machine om storende geluiden te maskeren. Wil je meer weten over white noise en het effect daarvan? lees dit artikel verder:
Dit artikel is medisch beoordeeld door psycholoog en relatietherapeut Inge de Heer

Het is daarnaast belangrijk om haar te helpen zichzelf te kalmeren wanneer ze 's nachts wakker wordt; een favoriet knuffeltje kan hierbij troost bieden. Let op slaapassociaties en moedig haar aan om in haar eigen bedje in slaap te vallen en weer zelf terug in slaap te komen. Wil je meer weten over slaapassociaties? lees hier verder:
Dit artikel is medisch beoordeeld door GZ-psycholoog en slaapexpert Arina de Vries

Daarnaast heb ik nog even gekeken naar de mogelijke redenen van het huilen/ niet zelf in slaap willen vallen:
Sprong vijf kan bij 7 maanden nog merkbaar zijn. De meeste baby's zitten hier met 26 weken middenin, en deze sprong kan één tot wel zes weken duren. Je kunt nu ook beginnen te merken dat je baby verlatingsangst krijgt: ze vindt het spannend als jij bij haar vandaan gaat. Dit zou mogelijk ook effect kunnen hebben op het niet zelf in slaap willen/kunnen vallen van je dochtertje. Lees hier meer over verlatingsangst:

Rondom de 7 maanden komt het vaker voor dat baby's ineens slechter gaan slapen dan voorheen, omdat ze dan in de tweede slaapregressie kunnen zitten. Je baby gaat in deze periode van drie naar twee dutjes per dag. Een slaapregressie kan een paar weken duren. De kunst is om er flexibel mee om te gaan, want er valt weinig aan op te lossen en ook deze fase gaat vanzelf weer voorbij. Ben je toch op zoek naar wat houvast? Kijk dan eens of dit slaapschema voor een baby van 7 maanden je kan helpen:
Dit artikel is medisch beoordeel door kinderslaapcoach Carolien Kop

Wil je meer weten over de 2e slaapregressie? Lees hier verder:
Dit artikel is medisch beoordeeld door kinderslaapcoach Geertje van Heeswijk

Ik hoop dat ik jullie een beetje verder heb geholpen, heel veel succes en sterkte!
Groetjes Jetske
 
Terug
Bovenaan