Jeetje, daar ga je eigenlijk pas over nadenken als je het bij de hand hebt hè! Ik zou eens op het net gaan serven of zo.
Ik zag dit staan op www.kindjeopkomst.nl:
Veel voorkomende allergieën en intoleranties
Tarwe en gluten
Als je kindje niet goed reageert op tarwe dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: een tarweallergie of een glutenintolerantie. Hoewel de klachten eender kunnen zijn is het verschil aan te tonen in het bloed. Bij een allergie verandert namelijk het bloedbeeld (antistoffen zullen aanwezig zijn), wat bij een intolerantie niet het geval is.
Tarweallergie komt vaker voor bij kleine kinderen dan glutenintolerantie.Een combinatie van beiden is al helemaal zeldzaam.
Belangrijk is dat het duidelijk is of het om een intolerantie gaat of om een allergie, aangezien bij een glutenintolerantie het kind absoluut geen glutenproducten mag nuttigen. Dit kan namelijk de darmwand beschadigen en de groei van het kind remmen (dit wordt ook wel coeliakie genoemd). Maar bij een allergie is het juist beter om het kind af en toe kleine hoeveelheden van het product te geven, in tegenstelling tot de intolerantie waarbij zelfs in aparte pannen moet worden gekookt enz. om te voorkomen dat er glutensporen in het voedsel terecht komen.
Natuurlijk is het zielig als je kindje voortdurend allerlei producten af moet slaan uit angst dat het in aanraking komt met een verkeerd ingrediënt, maar je kunt als ouder heel creatief omgaan met alternatieve voedingsmiddelen.
Alternatieven voor tarwe zijn onder andere: gierst, spelt, kamut, wheatex, quinoa, amaranth en boekweit; gluten zijn te vervangen door: wheatex, rijst, boekweit. Met deze vervangende producten kunnen koekjes, brood, pannenkoeken, pizzadeeg en andere lekkere dingen bereid worden zodat je kindje niets te kort hoeft te komen t.o.v. broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en/of klasgenootjes.
Misschien heb je daar iets aan! Kheb effe gegoogled op baby+tarweallergie en daar komen een heleboel hits uit!!
Grtz. Poppetje71