Betekenissen zwangerschapskaart.

Uitleg van de zwangerschapskaart

Hieronder zie je een zwangerschapskaart die alle verloskundigen in Nederland gebruiken (gynaecologen gebruiken een ander formulier).

Kolom 1 en 2 spreken voor zich.

Kolom3: RR is de afkorting voor bloeddruk.

Kolom 4: oedeem = vocht vasthouden kolom 5: hier staan de stoffen die in de urine kunnen voorkomen, als er alb + staat, betekent dit dat er eiwit in de urine zit, red + geeft aan dat er suiker in zit.

Kolom 5 spreekt voor zich.

Kolom 6 amenorroe= aantal weken dat je zwanger bent.

Kolom 7 Hoogte fundus = hoogte van de baarmoeder, we meten dit vanaf vaste punten, vroeg in de zwangerschap wordt opgeschreven waar de baarmoeder zich bevindt tussen het schaambot(S) en de navel(N). Bij 16 weken hoort de baarmoeder bv. op 1/3 van het schaambot (symfyse) en je navel te staan, dit wordt opgeschreven als 1/3 SN Bij 24 weken staat de baarmoeder ongeveer ter hoogte van de Navel (N) en na de 24 weken meten we de afstand tussen Navel en Xyphoid (= puntje wat je onder aan je borstbeen voelt) Bij 28 weken is die afstand bv. ¼ Navel (N) Xyphoid(X) dus ¼ NX.

Kolom 8 geeft de hoogte van de baarmoeder in cm weer.

Kolom 9 geeft aan hoe de baby ligt, vanaf 28 weken kan de verloskundige goed voelen hoe je baby in de baarmoeder ligt. Daarvoor voelt ze vaak wel dat er een kind inzit, maar kan nog niet zeggen waar het hoofdje of de billetjes liggen. Dit wordt weergegeven als ball+. Als de verloskundige voelt hoe de baby ligt zal ze dat weergeven met een figuurtje als hiernaast , dit betekent hoofdje beneden en de rug rechts. Later zal de verloskundige op de kaart aangeven of het hoofdje wel of niet is ingedaald. Je vindt dan de volgende afkortingen:

C staat voor caput = hoofdje.
Cbbbi betekent: Caput bewegelijk boven bekken ingang, (hoofdje is nog niet ingedaald).
Cbibi betekent: Caput bewegelijk in bekken ingang (hoofdje is stukje ingedaald).
Cvast = hoofdje volledig ingedaald.
CIF betekent: Caput in Fundo het hoofdje ligt boven = stuitligging.

Kolom 10 geeft aan of het hartje gehoord is.

Als laatste is er nog een kolom Hb=ijzergehalte, de paraaf van degene die je onderzocht heeft en over hoeveel weken je terug moet komen.

Tip: vraag je verloskundige of je een kopie van de zwangerschapskaart kan krijgen (sommige verloskundigen geven die altijd). Leuk voor het plakboek en om te vergelijken bij een eventuele volgende zwangerschap.
 
mijn verloskundige gebruikt ook een andere kaart hoor. er bestaat helemaal geen "universele" kaart. onzin. Op zich staat op iedere kaart ongeveer hetzelfde.
 
Terug
Bovenaan