Hoi Mariska,
Wat vervelend joh, een borstontsteking . Een borstontsteking heeft bijna altijd een achterliggende oorzaak. In veel gevallen wordt de borst niet goed geleegd, bijvoorbeeld doordat de baby niet goed is aangelegd, niet vaak genoeg wordt aangelegd en/of niet lang genoeg wordt aangelegd. Ook het gebruik van tepelhoedjes kan hierin een rol spelen. Soms ontstaat een borstontsteking, doordat de borst wordt afgekneld. Bijvoorbeeld door de borst met een vinger in te drukken om het neusje vrij te houden (in dat geval kun je beter de billetjes van je baby wat dichter naar je toe trekken, dan komt het neusje automatisch vrij te liggen) of door knellende kleding (slecht passende bh, prop kleding onder je arm tijdens het voeden, de banden van een babydrager). Een enkele keer is een schimmelinfectie (spruw) de oorzaak van een borstontsteking. Er zijn twee soorten borstontsteking, een steriele (dus zonder wondjes/kloofjes) en een bacteriële (met wondjes/kloofjes). Bij een steriele borstontsteking is het gebruik van antibiotica in eerste instantie niet nodig; het inzetten van een goed borstvoedingsbeleid is dan het beste medicijn. Als je langer dan 24 uur koorts blijft houden, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen. Als er sprake is van wondjes/kloofjes, is de kans aanwezig dat het om een bacteriële borstontsteking gaat. In dat geval kun je het beste gelijk de huisarts raadplegen en zal het waarschijnlijk nodig zijn om antibiotica te gaan gebruiken. Daarnaast blijft het ook hier belangrijk om een goed borstvoedingsbeleid te gaan inzetten. Kloofjes ontstaan vaak doordat de baby niet goed is aangelegd. Door het aanleggen te verbeteren De kloofjes zullen snel genezen en de borst zal beter worden leeggedronken, waardoor de kans op een terugkerende borstontsteking klein wordt. Meer informatie en tips om z.s.m. van een borstontsteking te genezen en deze in de toekomst te voorkomen kun je vinden op Borstvoeding.com-Ik denk dat ik een bo krijg en Bv.com-Verstopte melkkanaaltjes en bo. Meer informatie over aanleggen kun je vinden op Bv.com-Als je aanlegt en op de site van lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen: Eurolac-Bv basis. De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft ook brochures uit over verscheidene uiteenlopende borstvoedingsinhoudelijke onderwerpen. Brochure 13 gaat over borstontsteking, met die informatie zul je ook uit de voeten kunnen. Deze brochures zijn te downloaden voor € 0,85 per stuk op VBN-Brochures.
Je wilt graag weten hoe je de borstvoeding het beste kunt afbouwen. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod; je lichaam is eraan gewend geraakt om een bepaalde hoeveelheid melk te produceren. Daarom heeft je lichaam ook tijd nodig om aan de steeds minderende vraag te wennen. In geval van een borstontsteking is het echter niet aan te raden om op dat punt te beginnen met het afbouwen van voedingen. Het is nu namelijk belangrijk dat de borst goed wordt geleegd en dat de doorstroming wordt bevorderd, om de verstopping op te lossen en/of de ontsteking te laten genezen. Het is beter om eerst de borstontsteking te boven te komen en dan te bekijken of je inderdaad nog wilt afbouwen en zo ja, hoe.
Heb je behoefte aan een personlijk gesprek, dan kun je altijd bellen met de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Contactpersonen van de VBN hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. De VBN is zowel overdag als 's avonds en in de weekenden telefonisch bereikbaar via nummer 0343-576626. Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen bellen en er zijn geen kosten aan verbonden (je betaalt alleen je eigen gesprekskosten). Dus schroom niet, bel gerust; daar zijn we voor!
Beterschap!
Groetjes van Yvonne, contactpersoon Vereniging Borstvoeding Natuurlijk