Borstvoeding, maar tepelkloven

Hoi Allemaal,

Zal me even voorstellen, ik ben Jenny ben 35 jaar en 37 weken zwanger van ons derde kindje.
De oudste is 6 en de jongste 3 jaar.
Bij allebei heb ik een poging gedaan om borstvoeding te geven, maar hellas bij de eerste heb ik het 3 weken volgehouden en de tweede keer 12 dagen.
Heb namelijk allebei de keren ver4schrikkelijke tepelkloven gehad en bij de tweede ook nog een borstontsteking.
Nou schijnt het zo te zijn als je tepels licht van kleur zijn, ze minder hard zijn. Heb ook last van droge huid en aaleg voor exzeem.
Toch wil ik ons derde kindje weer het goede meegeven zolang ik kan, maar wil nu echt doorzetten.
Heeft iemand tips, behalve het kindje goed aanleggen?

Groetjes Jenny
 
Hoi,

ten eerste wil ik ff zeggen wat erg voor je dat je hier zo last van hebt. Ik kan met je meepraten want bij mijn dochter (nu 8 maanden) had ik daar ook allemaal last van. Mijn tepels kwamen niet naar voren waardoor ik aan het begin al gelijk kapotte tepels had door verkeerd aanleggen. Tel daar een paar keer borstontsteking bij op en nog een abces in 1 borst en dat was dan 7 weken "ellende".
Ik heb de hele borstvoeding  met een tepelhoedje gedaan. Dit werkte wel maar dan zou ik als advies geven neem de kleinste (ze zijn in verschillende maten).
Nadeel was bij mij dat het de kleine iets meer energie koste waardoor ze halverweg vaak in slaap viel en niet meer wakker te krijgen. Natuurlijk werd ze dan snel weer wakker en wilde ze weer wat drinken...
Tijdens de zwangerschap was ik wel al begonnen met het smeren met Bepanthen (speciaal voor kloofjes)

In ieder geval heel veel sterkte en ik hoop dat het bij de derde (phoe he!!!) het wel goed gaat!!

Gr. Ilone
 
Hoi Jenny,

Wat jammer dat je eerdere borstvoedingsperiodes niet zijn verlopen zoals je graag had gewild .

Er wordt inderdaad wel eens beweerd dat een lichte huid gevoeliger is voor kloofjes en dat tepels niet hard genoeg zouden zijn. De huidskleur is echter niet bepalend en tepels horen zeker niet hard te zijn. Tepels moeten juist zacht en soepel zijn om goed uit te kunnen rekken. Als een baby op de juiste manier is aangelegd, komt de tepel namelijk helemaal achterin het mondje van de baby te liggen en rekt daarmee tussen de anderhalf en drie centimeter uit. En dat vereist soepel weefsel. Helemaal achterin het mondje van de baby is het verder helemaal zacht, dus daar kan een tepel ook niet stuk gaan. Daarom is het ook zo belangrijk dat de baby zijn mondje wagenwijd open heeft  en zijn tong iets uitsteekt  alvorens aan te happen. Hij  moet de tepel én een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mondje hebben; je geeft immers borstvoeding en geen tepelvoeding . Het gaat vaak mis wanneer de baby te weinig borstweefsel in zijn mondje heeft en de tepel teveel voorin het mondje (tegen het harde gehemelte aan) komt te liggen. En zo kom je uiteindelijk dus toch weer bij het aanleggen terecht, wat essentieel is voor het geven van borstvoeding. Meer informatie over aanleggen kun je vinden op bv.com-Als je aanlegt  en op Eurolac (lk Gonneke van Veldhuizen)-Borstvoeding basis.

Je geeft aan, dat je aanleg hebt voor eczeem. Zolang je borsten niet aangedaan zijn, hoeft aanleg voor eczeem in principe geen probleem te zijn. Mocht de huid van je borst wel onrustig zijn, dan is het mogelijk om (in overleg met  huisarts of dermatoloog)  daar hormoonzalf voor te gebruiken. Van lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen heb ik begrepen, dat behandeling met hormoonzalf het beste al voor de bevalling kan worden ingezet, zodat de huid van je borst zo rustig mogelijk is als je met borstvoeding begint. Als je hierover uitgebreid wilt worden voorgelicht, is het aan te raden om een lactatiekundige te raadplegen. Een lactatiekundige heeft een HBO-opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in borstvoeding. Zij kan je op basis van jouw persoonlijke situatie gerichte begeleiding geven. Op de site van de VBN, borstvoedingnatuurlijk.nl , zijn de gegevens van vrijgevestigde lactatiekundigen met een VBN-achtergrond; zij zijn dus geruime tijd contactpersoon geweest voordat ze lactatiekundige zijn geworden. Ook op de site van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (nvlborstvoeding.nl)  is meer informatie te vinden. Een lactatiekundige brengt kosten voor een consult in rekening. Gelukkig zijn er steeds meer zorgverzekeraars die deze kosten (geheel of gedeeltelijk) vergoeden. Je kunt de gemaakte kosten dus altijd proberen te declareren. Lukt dit niet, dan is het de moeite waard om de gemaakte  kosten mee te nemen in je belastingaangifte.

Je uitgerekende datum komt al aardig in zicht, maar  je zou  nog  kunnen overwegen om toch nog  de informatiebijeenkomsten over borstvoeding bij te wonen, die in heel Nederland door de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en Borstvoedingorganisatie LLL worden georganiseerd. Contactpersonen van de VBN en leidsters van LLL hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Tijdens de bijeenkomsten komen meerdere aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de werking van de borst, het aanleggen van de baby, borstvoeding in de praktijk en het afkolven van moedermelk. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en twijfels bespreekbaar te maken; breng gerust ter sprake wat je bezighoudt. De informatie die tijdens de bijeenkomsten wordt gegeven, vormt een stevige basis voor het starten met borstvoeding. Voor meer informatie en adressen bij jou in de buurt kun je terecht op borstvoedingnatuurlijk.nl en op lll.borstvoeding.nl.

Ik hoop van harte dat je hiermee uit de voeten kunt!

Groetjes van Yvonne
 
Hoi Jenny,

Wat goed dat je het na twee keer nu een derde keer toch weer ga proberen. Ik herinner me de eerste week nog heel goed. Het deed echt pijn. Ik had in het ziekenhuis een tepelhoedje gekregen en die had ik mee naar huis genomen. Na anderhalve week heb ik hem erbij genomen want had echt vreselijke pijn. Het aanleggen ging bij mij ook niet supergoed, want daar hadden ze in het ziekenhuis niet zoveel tijd voor. Ik vond het alleen jammer dat een lactatiekundige een hoop geld is en wordt niet altijd vergoed door de verzekering. Daarnaast weet ik ook wel dat als het niet lukt en je over moet stappen op flesvoeding dat dat ook een hoop geld is, maar goed.
Ik heb dus een jaar bv gegeven met een tepelhoedje. Ze zaten per twee in een roze doosje. Weet het merk niet meer, en weet ook niet of je deze in verschillende maten had. Je hebt ze ook van avent, maar die bevielen bij mij niet. Toch zijn een hoop mensen tegen een tepelhoedje want het zou niet goed zijn, maar ik heb het zo een jaar volgehouden en was anders binnen een maand gestopt.
Daarnaast hebben we hier nooit het probleem gehad dat ze de fles niet wilde. Het tepelhoedje is natuurlijk ook een soort speen.

Succes nog even met de zwangerschap en hoop voor je dat het deze keer wel lukt.

Groetjes
 
Hoi Jenny,
Ik heb na de geboorte van onze eerste dochter ook veel last gehad van kloofjes. Dat is ontzettend pijnlijk ja!   We hadden problemen met aanleggen, ze pakte niet goed waardoor dus het was vaak "eraan - eraf er weer aan" en dat is funest. Ik heb doorgezet en het ging over na een week of 3.
Bij onze tweede dochter ging het veel beter want ze pakte perfect en dronk goed. Ik heb toen wel de eerste week kloofjes gehad maar mijn kraamverzorgster adviseerde juist om niet vaker dan 1x per dag te smeren met bepanthen. Door de zalf wordt de huid juist week en nog zachter. Bij mij hielp dat ook heel goed. Ik smeerde alleen in na het douchen.
Veel succes!
Groetjes, Mariska
 
Als ik het woord tepelkloven zie staan, krijg ik al bijna kippenvel. Al kort na de geboorte van mijn zoon (nu 6 maanden) had ik er last van en na een week was het zo erg dat ik gewoon ben gaan afkolven. Dat geeft je tepels in elk geval wat rust. En dan steeds weer proberen aan te leggen en bekijken of de pijn al minder is. Ik probeerde hem maar aan 1 borst te laten drinken toen de pijn heel erg was om er vooral voor te zorgen dat de andere tepel zo snel mogelijk genas.
Die aanpak werkte en uiteindelijk (vraag me niet meer hoe lang het precies heeft geduurd, maar zeker een week en ik denk nog wel langer) waren de tepelkloven weg. Om de tepelpijn te verzachten heb ik mother mates (dat is een gelachtig materiaal dat verzachtend werkt voor je tepels) gebruikt. Die hielpen redelijk goed.

Het heeft me overigens letterlijk bloed (zoonlief spuugde na enkele dagen bloed uit dat hij vermoedelijk uit mijn borst had gehaald), zweet en heel veel tranen gekost om succesvol borstvoeding te kunnen geven. Daar moet je je echt op instellen. En als je het absolute dieptepunt hebt bereikt en je denkt dat je er de brui aan wilt geven, moet je bedenken dat je de ergste ellende wel hebt gehad en dat het alleen maar beter wordt. Ik ben in elk geval erg blij dat ik gewoon heb doorgezet.

Overigens ging de borstvoeding bij mijn eerste kind ook niet bepaald gemakkelijk. Ik had toen ook gruwelijk veel pijn, omdat ze niet goed kon drinken (te vroeg geboren). Ook bij haar is het uiteindelijk vanzelf goed gekomen en heeft ze 10 maanden borstvoeding gehad.

Ik wens je heel veel succes en ook plezier toe met het geven van borstvoeding. Bereid je gewoon op het allerergste voor. Niet dat het dan meevalt, maar dan houd je het wel het langste vol en lukt het je uiteindelijk om je derde kind wél borstvoeding te geven!
 
Hoi,
Mij heeft de verloskundige ook Mother Mades aangeraden toen ik last had van tepelkloven. Die kostte me toen 14euro.Ik heb er tot maximaal 2weken last van gehad en daarna was het over. Komt natuurlijk ook omdat je borsten het niet gewend zijn. En anders zou je afkolven kunnen proberen als je echt graag borstvoeding wilt geven. Vaak kun je borstkolven huren en hoef je dus niet eens aan te schaffen!

Heel veel sterkte en succes ermee!
Liefs Tineke
 
Terug
Bovenaan