Hoi Jenny,
Wat jammer dat je eerdere borstvoedingsperiodes niet zijn verlopen zoals je graag had gewild .
Er wordt inderdaad wel eens beweerd dat een lichte huid gevoeliger is voor kloofjes en dat tepels niet hard genoeg zouden zijn. De huidskleur is echter niet bepalend en tepels horen zeker niet hard te zijn. Tepels moeten juist zacht en soepel zijn om goed uit te kunnen rekken. Als een baby op de juiste manier is aangelegd, komt de tepel namelijk helemaal achterin het mondje van de baby te liggen en rekt daarmee tussen de anderhalf en drie centimeter uit. En dat vereist soepel weefsel. Helemaal achterin het mondje van de baby is het verder helemaal zacht, dus daar kan een tepel ook niet stuk gaan. Daarom is het ook zo belangrijk dat de baby zijn mondje wagenwijd open heeft en zijn tong iets uitsteekt alvorens aan te happen. Hij moet de tepel én een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mondje hebben; je geeft immers borstvoeding en geen tepelvoeding . Het gaat vaak mis wanneer de baby te weinig borstweefsel in zijn mondje heeft en de tepel teveel voorin het mondje (tegen het harde gehemelte aan) komt te liggen. En zo kom je uiteindelijk dus toch weer bij het aanleggen terecht, wat essentieel is voor het geven van borstvoeding. Meer informatie over aanleggen kun je vinden op bv.com-Als je aanlegt en op Eurolac (lk Gonneke van Veldhuizen)-Borstvoeding basis.
Je geeft aan, dat je aanleg hebt voor eczeem. Zolang je borsten niet aangedaan zijn, hoeft aanleg voor eczeem in principe geen probleem te zijn. Mocht de huid van je borst wel onrustig zijn, dan is het mogelijk om (in overleg met huisarts of dermatoloog) daar hormoonzalf voor te gebruiken. Van lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen heb ik begrepen, dat behandeling met hormoonzalf het beste al voor de bevalling kan worden ingezet, zodat de huid van je borst zo rustig mogelijk is als je met borstvoeding begint. Als je hierover uitgebreid wilt worden voorgelicht, is het aan te raden om een lactatiekundige te raadplegen. Een lactatiekundige heeft een HBO-opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in borstvoeding. Zij kan je op basis van jouw persoonlijke situatie gerichte begeleiding geven. Op de site van de VBN, borstvoedingnatuurlijk.nl , zijn de gegevens van vrijgevestigde lactatiekundigen met een VBN-achtergrond; zij zijn dus geruime tijd contactpersoon geweest voordat ze lactatiekundige zijn geworden. Ook op de site van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (nvlborstvoeding.nl) is meer informatie te vinden. Een lactatiekundige brengt kosten voor een consult in rekening. Gelukkig zijn er steeds meer zorgverzekeraars die deze kosten (geheel of gedeeltelijk) vergoeden. Je kunt de gemaakte kosten dus altijd proberen te declareren. Lukt dit niet, dan is het de moeite waard om de gemaakte kosten mee te nemen in je belastingaangifte.
Je uitgerekende datum komt al aardig in zicht, maar je zou nog kunnen overwegen om toch nog de informatiebijeenkomsten over borstvoeding bij te wonen, die in heel Nederland door de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en Borstvoedingorganisatie LLL worden georganiseerd. Contactpersonen van de VBN en leidsters van LLL hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Tijdens de bijeenkomsten komen meerdere aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de werking van de borst, het aanleggen van de baby, borstvoeding in de praktijk en het afkolven van moedermelk. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en twijfels bespreekbaar te maken; breng gerust ter sprake wat je bezighoudt. De informatie die tijdens de bijeenkomsten wordt gegeven, vormt een stevige basis voor het starten met borstvoeding. Voor meer informatie en adressen bij jou in de buurt kun je terecht op borstvoedingnatuurlijk.nl en op lll.borstvoeding.nl.
Ik hoop van harte dat je hiermee uit de voeten kunt!
Groetjes van Yvonne