Beste F, ik kan me voorstellen dat je het heftig vindt om te horen dat het tandje van je kindje eruit gehaald moet worden. Ik vind dat ook best heftig om voor te stellen bij mijn kinderen. Echter zou ik zelf, hetzelfde doen als wat Ananass en Essil aangeven. Het is belangrijk om het advies van de tandarts serieus te nemen, vooral denk ik als er sprake is van een ontsteking, omdat dit denk ik mogelijk kan leiden tot verdere complicaties als het niet wordt behandeld. Ik heb gelezen dat tandartsen soms ervoor om een ontsteking een tijdje te observeren, vooral als de situatie niet dringend is en het kind geen pijn heeft. Dit zou je eventueel kunnen opperen, dit vraagt echter wel regelmatig tandartsbezoeken om de status te monitoren en zal dan wel gefactureerd worden. En misschien is de situatie al zodanig qua ontsteking dat het tandje er gewoon écht uit moet?
Hoewel er geen specifiek artikel van Ouders van Nu is dat direct over een vergelijkbare situatie gaat, heb ik wel een artikel gelezen betreft dit onderwerp en kan ik het volgende met je delen:
Hoewel melktanden tijdelijk zijn, vormen ze de basis voor een gezond blijvend gebit. Ze zijn belangrijk voor het behoud van ruimte voor de blijvende tanden en kunnen ontstekingen vermijden die schade aan toekomstige tanden kunnen veroorzaken.
Ontstekingen in melktanden kunnen schade veroorzaken aan tanden die nog niet zijn doorgebroken. Dit kan leiden tot problemen in het blijvende gebit, zoals scheefstand of beschadiging van de blijvende tanden in de kaak. Ongeveer 30% van de kinderen beschadigt weleens een melktand door een ongelukje. Hoewel dit meestal geen gevolgen heeft voor het blijvende gebit, is het verstandig om het te laten controleren door de tandarts. De tandarts kan de schade beoordelen en eventuele gevolgen voor het blijvende gebit inschatten. Als je tandarts heeft geadviseerd om de tand te verwijderen vanwege een ontsteking, kan het zijn dat dit de beste manier is om verdere schade te voorkomen. Het is echter begrijpelijk dat je geneigd bent even af te wachten als je kind geen pijn lijkt te hebben en de verkleuring weinig zichtbaar is. Misschien kan het nuttig zijn om een second opinion aan te vragen bij een tandarts die gespecialiseerd is in kindertandheelkunde.
Als je nog meer wilt weten, en het volledige artikel wilt lezen wat ik heb gebruikt als bron:
Tussen de twee en drie jaar hebben de meeste kinderen hun melkgebit compleet. Wanneer begint het wisselen en hoe verzorg je kindertanden zo goed mogelijk?
www.oudersvannu.nl
Dit artikel is medisch beoordeeld door tandarts
Samantha Sastroredjo.
Heel veel succes en sterkte,
Jetske