Hoi Natalie,
Het is inderdaad afhankelijk van de operatie of je je kindje geheel of gedeeltelijk zelf kunt voeden. Ook al is het wellicht niet mogelijk om je kindje volledig zelf te voeden, dan nog blijft het mogelijk om een borstvoedingsrelatie met je kindje aan te gaan. Je zou dan gebruik kunnen maken van een borstvoeding hulpset. Dit is een soort containertje die je om je nek hangt en waar je (bij)voeding in kunt doen. Vanaf dit containertje loopt een sondeslangetje naar je tepel, zodat je kindje tijdens het drinken aan de borst ook de (bij)voeding binnenkrijgt. Meer informatie over het gebruik van deze hulpset kun je vinden op Borstvoeding.com-Borstvoeding hulpset. Hier is de bhs te zien: Medela-bhs.
Als er bijgevoed moet worden, kan er gekozen worden voor kunstmatige zuigelingenvoeding. Een andere mogelijkheid is donormoedermelk. Hierover kun je meer informatie vinden op www.moedermelknetwerk.nl .
Als je graag ervaringsverhalen wilt lezen, zou je eens kunnen kijken op www.borstvoedingsforum.nl , het forum van de Samenwerkende Borstvoedingorganisaties. Bovenaan dat forum is een zoekfunctie te vinden, waarmee je op trefwoord kunt zoeken. Tevens is er een speciale Yahoo-mailinglist voor vrouwen die borstvoeding geven na het ondergaan van een borstverkleining. Op deze list worden ervaringen, tips en informatie uitgewisseld. De mailinglist is besloten, dus als je graag mee wilt doen, zul je je eerst moeten aanmelden. Dit kan via BVNV.
Verder zou je nog kunnen overwegen om de informatiebijeenkomsten over borstvoeding te volgen, die in heel Nederland door de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk worden georganiseerd? Contactpersonen van de VBN hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Tijdens de bijeenkomsten komen meerdere aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de werking van de borst, het aanleggen van de baby, borstvoeding in de praktijk en het afkolven van moedermelk. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en twijfels bespreekbaar te maken; breng gerust ter sprake wat je bezighoudt. De informatie die tijdens de bijeenkomsten wordt gegeven, vormt een stevige basis voor het starten met borstvoeding. Voor meer informatie en adressen bij jou in de buurt kun je terecht op www.borstvoedingnatuurlijk.nl . Van te voren een lactatiekundige raadplegen is uiteraard ook een waardevolle tip.
Nog een fijne zwangerschap toegewenst!
Groetjes van Yvonne, contactpersoon Vereniging Borstvoeding Natuurlijk