eten....

Hallo!

Sinds ik zwanger ben, denk ik over alles na wat eten betreft. Mijn vriend wordt er gek van...en ik zelf eigenlijk ook. Neem nu bv boursin en paturain (?) Ik lees dat je alleen producten met rauwe melk moet laten staan. Nu zijn deze 2 kazen niet van rauwe melk gemaakt, maar zijn het wel "zachte franse kazen" En daar moet je wel mee oppassen. Mag je deze nu wel of niet eten? Bedankt! Gr Henrike
 
Hoi,

Je mag alle kazen eten, zachte, blauwe, rode. Behalve die waar a la cru op staat en dit zijn maar heel weinig kazen. Die kazen zijn nl van melk gemaakt wat niet gepasteuriseerd is (verhit) waardoor er nog bacterieen inzitten.

Succes
 
Gewoon eten. Vrijwel alle zachte franse (maar ook uit andere landen, laten we dat niet vergeten) kazen in Nederland zijn gemaakt van gepasturiseerde melk. Dan zijn alle bacterien gedood. Ik ben, na anderhalve zwangerschap,  nog maar 1x een kaas tegengekomen waar au lait cru (met rauwe melk) op stond. Gewoon checken.

Gepasturiseerd is altijd goed. Ik vermijd in restaurants wel altijd gerechten met vreemde kazen. Je weet dan niet goed of het gepasturiseerd is of dat het goed gekookt heeft in het gerecht. Wel jammer, want het is soms moeilijk iets te vinden op de menukaart dat je wel mag! Geen rauw vlees, bijna alles is rauw/rose, lust geen vis (da's jammer) en in vegatarisch zit vaak kaas. Kip/gevogelte is een zeldzaamheid. Nou ja, nog een paar maanden. Maar laat je niet gek maken! Kritisch zijn maar niet panisch.....

Ingeborg
 
Er zijn ook Nederlandse kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. Bijv. de boerenkaas die ze op de versafdeling  in de supermarkt  verkopen. Die kun je beter ook niet nemen (staat er wel op, gewoon even etiketje controleren of het van rauwe melk is gemaakt).
 
Ik las dat je ook geen schimmelkaas mag eten, weten jullie daar iets van? Verder is teveel hete kruiden ook niet goed, dan kan je kindje allegisch worden voor melkproducten. Dus ik moet even een pas op de plaats maken met de sambal! Hihihi
 
Dit zegt het voedingscentrum:

'Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het kind en zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting, vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als er per ongeluk een ‘fout’ kaasje is gegeten.
Verreweg de meeste kaas die in Nederland wordt verkocht, kan veilig worden gegeten tijdens de   zwangerschap. Zachte kaas van Nederlands fabrikaat is bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat geldt ook voor de meeste buitenlandse kaassoorten die in Nederland te koop zijn. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven of groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, smeerkaas en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en dus veilig.
Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er ‘au lait cru’ op de verpakking als de kaas is gemaakt van rauwe melk. ‘Au lait pasteurisé’ betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende bacteriën inclusief de listeria-bacterie, worden gedood. Bij onverpakte zachte schimmelkaas is het verstandig bij de fabrikant of in de winkel navraag te doen.'


Hmm... boerenkaas uit de supermarkt is dus gemaakt van rauwe kaas, maar je mag het toch eten...
 
Terug
Bovenaan