Gorgonzola kaas

Als de kaas niet van rauwe melk (au lait cru) is gemaakt mag het gewoon. Over het algemeen kun je zulke kazen niet kopen in Nederlandse supermarkten. Let wel op kaas die je koopt bij de kaasboer!
 
Ja dat mag je eten, als de gorgonzola maar niet gemaakt is van rauwe melk.
Het gaat er niet om of een kaas schimmel bevat, maar of hij zacht is en van rauwe melk gemaakt: dat mag niet ivm met een verhoogde kans op een listeria besmetting.
Harde rauwmelkse kaas (boeren belegen) mag weer wel, zachte kaas van gepasteuriseerde melk mag ook.
Kwestie van even op de verpakking bij de ingredienten kijken, of aan je kaasboer vragen.

Groetjes,
Michelle.
 
Je mag geen enkele rauwmelkse kazen, wat veel schimmelkazen dus zijn. Geen gorgonzola dus.
Wat weer wel kan is mozzarella MITS het uit de oven komt en genoeg verhit is om evt. bacterien te doden. Gesmolten is dus niet genoeg, de kaas moet bubbelen.

Verder is bijna alle kaas in NL gepasteuriseerd, rauwe kaas wordt aangemerkt als "au lait cru" en dat mag je dus niet. Bij wijze van spreken zou je dus brie mogen wat van gepasteuriseerde melk is gemaakt als je de korst (is schimmel) maar niet eet. Maar eerlijk gezegd vind ik dat link, zo gokken met wat wel/niet dus eet ik zelf helemaal geen brie, in dit geval.

In de koeling van de supermarkt ligt bv. weer wel "franse" geitenkaas maar op de verpakking staat dan "au lait pasteurise" en dat mag dus weer wel.

Beetje uitgebreid maar dat vind je vast fijn! ;-)
 
als het is gemaakt met gepasteuriseerde melk dan wel. de meeste kazen die in de nederlandse supermarkten liggen, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. maar voor de zekerheid kun je het daar even navragen.
 
Terug
Bovenaan