quote: frendz reageerde document.write(friendlyDateTimeFromStr('27-05-2007 12:06:03&apos

);
yvonne bedankt voor je snelle reactie
de reden dat ik met bijvoeding wou beginnen is omdat mijn dochtertje echt een lichtgewichtje is.
haar geboortegewicht was 3000 gr, en nu weegt ze met 20 weken 5500 gram
het cb zei tegen mij dat het goed was om met bijvoeding te beginnen omdat ze zo licht gewicht is
Hoi,
Ik kan me voorstellen dat je dan voor je gevoel iets moet ondernemen, je wilt graag dat je kindje goed groeit. Vaak wordt vervroegd starten met bijvoeding dan als oplossing aan de hand gedaan. Als er sprake is van te weinig groei, kunnen meer tips en informatie over borstvoeding echter meestal ook helpen om de groei te bevorderen en dan is vervroegd bijvoeden misschien helemaal niet nodig. Is er vanuit het consultatiebureau aandacht besteed aan het verloop van jullie borstvoedingsperiode, zijn er mogelijke opties met jou besproken?
Je geeft aan, dat je dochtertje echt een lichtgewichtje is. Kun je wat meer vertellen over haar groeiverloop tot nu toe? De groei bereken je vanaf het laagste gewicht na het geboortegewicht. Hoe zijn haar plasluiers (de richtlijn is in ieder geval zes kletsnatte katoenen luiers of vier zware wegwerpluiers per etmaal; de urine moet licht van kleur zijn en mag niet sterk ruiken) en de poepluiers (regelmatig zachte, lichtgekleurde ontlasting)?
Daarnaast is het denk ik goed om te bedenken, dat veel consultatiebureau's nog steeds de groeicurve hanteren die is gebaseerd op baby's die kunstmatige zuigelingenvoeding krijgen. Alleen verloopt de groei van een baby die kunstmatige zuigelingenvoeding krijgt, anders dan die van een borstgevoede baby. En dit verschil komt vaak vooral zo rond de vierde maand sterker naar voren, omdat de groeicurve van veel borstgevoede baby's een beetje afvlakt. Dat is echter een normaal groeipatroon. De eerste maanden zal de baby tussen de 100 en 200 gram per week groeien, tussen de vier en zes maanden is de gemiddelde gewichtstoename 85 tot 150 gram per week. Op www.borstvoeding.com is de borstvoedingscurve te vinden, die door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is ontwikkeld. Als je deze invult, hoe komt het plaatje er dan uit te zien?
Hoe is jullie borstvoedingsperiode tot nu toe verlopen? Is het voeden voor jou altijd prettig geweest of heb je misschien pijnklachten of zelfs kloofjes (gehad)? Heb je tepelhoedjes gebruikt, of gebruik je ze nog steeds? Hoeveel voedingen krijgt je kindje op dit moment per etmaal? Krijgt ze één of twee borsten per voeding? Hapt je baby goed aan (dus tepel én een groot gedeelte van de tepelhof)? Als je kindje aan de borst ligt, hoe ziet dat eruit; raken haar neusje en kinnetje de borst en zijn haar lipjes naar buiten gekruld? Als je haar onderlipje voorzichtig iets opzij drukt, kun je dan haar tongetje onder je borst zien liggen? Kan ze zelf de voedingsduur bepalen; mag ze aan de borst drinken zolang ze wil? Kun je zien/horen dat je dochtertje effectief aan de borst drinkt? Ze zal eerst korte zuigbewegingen gaan maken om een toeschietreflex op te wekken; zodra de melk begint te stromen, zal ze ritmisch met lange halen beginnen te drinken (zuigen-slikken-ademhalen met af en toe een pauze). Haar wangetjes moeten bol zijn, de kaakjes en oortjes bewegen tijdens het drinken en je kunt de melk naar binnen horen klokken. Als de borst "leeg" raakt, zal ze vaker zuigen en dan nog eens een slokje melk doorslikken. Kan je baby rustig aan de borst drinken of is ze juist onrustig? Kan ze de melkstroom goed aan of spuit de melk uit je borst en moet ze steeds loslaten? Hoe ziet je tepel eruit, zodra deze uit het mondje van je baby komt; mooi rond en roze, of wit/afgeplat/met een randje erover?
Erg veel vragen dus; wanneer je dat graag wilt, reageer dan gerust via dit forum. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek, dan kun je altijd bellen met de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Contactpersonen van de VBN hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. De VBN is zowel overdag als 's avonds en in de weekenden telefonisch bereikbaar via nummer 0343-576626. Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen bellen en er zijn geen kosten aan verbonden (je betaalt alleen je eigen gesprekskosten). Dus schroom niet, bel gerust; daar zijn we voor!
Groetjes van Yvonne, contactpersoon Vereniging Borstvoeding Natuurlijk