Hoi,
De ervaringen met het gebruik van de Niplette zijn wisselend en er zijn tot nu toe geen eenduidige resultaten van bekend. Er is dus niet met zekerheid te stellen dat de Niplette inderdaad ook een positief effect heeft op het geven van borstvoeding met ingetrokken tepels. Als je graag meer ervaringsverhalen wilt lezen, zou je eens kunnen kijken op www.borstvoedingsforum.nl , het forum van de Samenwerkende Borstvoedingorganisaties. Bovenaan het forum is een zoekfunctie, waarmee je op trefwoord kun zoeken. Een andere methode die je zou kunnen proberen is de Hoffman-techniek, waarmee je het weefsel wat soepeler kunt maken. Meer informatie hierover en over het dragen van tepelvormers is te vinden op Vlakke of ingetrokken tepels (hoofdstuk 5.8).
Ook vrouwen met vlakke of ingetrokken tepels kunnen prima borstvoeding geven. Het aanleggen van de baby zal echter extra aandacht vergen en extra zorgvuldig moeten gebeuren. Je baby moet namelijk niet alleen de tepel, maar ook een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mondje hebben (je geeft immers borstvoeding, geen tepelvoeding ). De baby vormt dan van de borst zelf een speen, waarbij de tepel normaal gesproken anderhalf tot drie centimeter wordt uitgerekt en helemaal achterin het mondje van de baby komt te liggen. Wanneer er sprake is van een vlakke of ingetrokken tepel, zal de baby deze tijdens het voeden zelf "naar buiten zuigen". Naarmate de duur van de borstvoedingsperiode vordert, zal het weefsel door het vele voeden soepeler worden en zullen de tepels automatisch meer naar buiten komen; wanneer de baby consequent goed wordt aangelegd, worden je tepels dus eigenlijk door de baby gecorrigeerd.
Je kunt het aanhappen voor je baby wat gemakkelijker maken door vlak voor het voeden even kort te kolven, zodat je tepel wat meer naar buiten komt. Ook wil het nog wel eens helpen om je borst een beetje afgeplat aan te bieden (als een broodje hamburger zeg maar), zodat je kindje toch zoveel mogelijk borstweefsel in zijn mondje krijgt.
Verder zou je kunnen overwegen om de informatiebijeenkomsten over borstvoeding bij te wonen, die de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk in heel Nederland organiseert? Contactpersonen van de VBN hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Tijdens de bijeenkomsten komen meerdere aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de werking van de borst, het aanleggen van de baby, borstvoeding in de praktijk en het afkolven van moedermelk. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en twijfels bespreekbaar te maken; breng gerust ter sprake wat je bezighoudt. De informatie die tijdens de bijeenkomsten wordt gegeven, vormt een stevige basis voor het starten met borstvoeding. Voor meer informatie en adressen bij jou in de buurt kun je terecht op www.borstvoedingnatuurlijk.nl .
Nog een fijne zwangerschap toegewenst!
Groetjes van Yvonne, contactpersoon Vereniging Borstvoeding Natuurlijk