Hallo,
Verhitte producten is geen probleem, want dat overleeft de bacterie niet!
Zolang het een harde kaassoort is is de kans erg klein dat daar een bacterie in kan overleven, ook al is het van rauwe melk gemaakt, want die bacterie gedijt goed in een vochtige omgeving. Dat heb ik me door de kaasboer laten vertellen. Ik vind het stukje van 'de kans erg klein' niet goed genoeg dus ik eet geen boerenkaas ook al is die hard.
Volgens mij kan je dus wel gewoon een kaassoufle en kaasfondue doen, omdat die producten verhit zijn.
De kans dat je in nederland rauw melkse kaas kan krijgen is wel aanwezig, omdat boerenkaassoorten meestal van rauwe melk is gemaakt en bepaalde franse kaassoorten ook, maar het moet inprincipe op de verpakking vermeld zijn anders moet de verkoper het je kunnen vertellen. Oja, het is ook nog zo dat de kans dat je uberhaupt besmet wordt, mocht je het een keertje eten erg klein is. Dus eigenlijk is het 1 groot gedoe om allemaal kleine kansen, maar ja je zal niet de 'ongelukkige' zijn, dat probeer je toch te voorkomen.
groetjes kirsten
37w4d