Melk is onmiskenbaar gezond voor de mens. De huidige voedingsvoorlichting legt te veel de nadruk op de ‘slechte’ voedingsstoffen in melk en te weinig op de gezonde, essentiële stoffen.
Dat stelt professor Toon van Hooijdonk bij aanvaarding van zijn leerstoel Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.
Het effect van de goede stoffen in melk weegt zwaarder dat de slechte stoffen zoals verzadigd vet, suiker en zout.
Van Hooijdonk, die de afdeling onderzoek van melkfabrikant Campina leidt, stelt dat er geen sprake van is dat de melkconsumptie door de verzadigde vetten zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Kennelijk compenseren andere voedingsstoffen in melk dat effect.
Overigens zijn niet alle verzadigde vetten cholesterolverhogend en dus slecht voor de gezondheid, stelt Van Hooijdonk.
Bovendien wordt onder meer op de Wageningen Universiteit gewerkt aan aanpassingen van de genen van koeien om de slechte vetzuren uit te bannen. Hij benadrukt dat deze aanpassing pas zin hebben als niet meer alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid.
Nederlanders consumeren over het algemeen voldoende zuivel, maar van Hooijdonk waarschuwt wel dat een dalende zuivelconsumptie een negatief effect kan hebben op de volksgezondheid.
Hij pleit voor een positievere benadering van melk en wil dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de effecten van melk nader onderzoekt.
Bron: gezondheidnet.blog, 12 oktober 2007
Groetjes Debby
Dat stelt professor Toon van Hooijdonk bij aanvaarding van zijn leerstoel Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.
Het effect van de goede stoffen in melk weegt zwaarder dat de slechte stoffen zoals verzadigd vet, suiker en zout.
Van Hooijdonk, die de afdeling onderzoek van melkfabrikant Campina leidt, stelt dat er geen sprake van is dat de melkconsumptie door de verzadigde vetten zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Kennelijk compenseren andere voedingsstoffen in melk dat effect.
Overigens zijn niet alle verzadigde vetten cholesterolverhogend en dus slecht voor de gezondheid, stelt Van Hooijdonk.
Bovendien wordt onder meer op de Wageningen Universiteit gewerkt aan aanpassingen van de genen van koeien om de slechte vetzuren uit te bannen. Hij benadrukt dat deze aanpassing pas zin hebben als niet meer alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid.
Nederlanders consumeren over het algemeen voldoende zuivel, maar van Hooijdonk waarschuwt wel dat een dalende zuivelconsumptie een negatief effect kan hebben op de volksgezondheid.
Hij pleit voor een positievere benadering van melk en wil dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de effecten van melk nader onderzoekt.
Bron: gezondheidnet.blog, 12 oktober 2007
Groetjes Debby