Menstruatie overgeslagen

Hoi,
Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik had 22 december moeten menstrueren, echter is deze uit gebleven en helaas ook geen zwangerschap. Weet iemand wanneer je dan weer vruchtbaar bent? Of moet je dan eerst weer wachten tot je volgende menstruatie?
Liefs
 
Beste Lies, goed dat je het vraagt. En wat verwarrend dat je niet ongesteld bent geworden maar ook niet zwanger bent. Begrijp ik het goed, dat je zwanger probeert te worden? Dat is natuurlijk een leuke en spannende tijd. Ik heb voor je gekeken op Oudersvannu.nl en ik kom op het volgende uit:

Redenen overtijd zijn of niet ongesteld worden​

Wat zijn de redenen waarom je niet ongesteld wordt of en niet zwanger? De meeste oorzaken die je cyclus kunnen beïnvloeden zijn onschuldig, maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Word je niet ongesteld, maar ben je ook niet zwanger? Dat kan komen door:
  1. Hormonale schommelingen: vooral in de eerste jaren dat je menstrueert, kun je last hebben van hormonale schommelingen. Dit kan ervoor zorgen dat je een onregelmatige menstruatie hebt of dat je helemaal niet ongesteld wordt. Sommige vrouwen hebben altijd een onregelmatige menstruatiecyclus.
  2. Anticonceptie: de pil, de prikpil en een spiraaltje kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Direct na het stoppen met anticonceptie komt je cyclus meestal weer op gang. Bij de prikpil kan dit langer duren, soms tot een jaar. Word je niet meer ongesteld, maar ben je ook niet zwanger, bespreek dit dan met je huisarts.
  3. Borstvoeding geven. Dit heeft invloed op je menstruatiecyclus en kan ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt, terwijl je ook niet zwanger bent. Het is trouwens een fabel dat borstvoeding geven als anticonceptie werkt. Je kunt wel zwanger raken, ook als je nog niet ongesteld bent geweest na de bevalling.
  4. Stress: je hormoonhuishouding kan in de war raken door langdurige stress. Je maakt dan het stresshormoon cortisol aan, waardoor je menstruatie kan uitblijven. Het gevolg: je bent overtijd. Bij hevige stress kan het maanden duren voordat je hormonen weer in balans zijn. Je kunt (onb
  5. Afvallen en ondergewicht: als je in korte tijd veel afvalt of als je een eetstoornis hebt, zoals anorexia, kan je eisprong uitblijven. Je wordt dan niet ongesteld, en ook niet zwanger. Dat kan gebeuren bij ondergewicht. Je lichaam heeft namelijk genoeg energie en vetten nodig voor een zwangerschap.
  6. Overgewicht: ook overgewicht verstoort je hormoonhuishouding, waardoor je menstruatie kan uitblijven. Zodra je weer een gezond gewicht hebt, word je weer ongesteld.
  7. Medicijnen: sommige medicijnen hebben invloed op je hormoonhuishouding. Antidepressiva en antipsychotica kunnen ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt.
  8. De overgang: als je in de overgang bent, word je menstruatie onregelmatig en uiteindelijk blijft het helemaal weg. Je krijgt geen eisprong meer, waardoor je niet meer ongesteld wordt en niet meer zwanger kunt worden.
  9. Ziekte: de één is er gevoeliger voor dan de ander, maar griep of koorts kan al genoeg zijn om de cyclus te verstoren. Als je een (ernstige) ziekte hebt, kan dit ook invloed hebben op je menstruatiecyclus.
  10. PCOS: dit is een veel voorkomende en vervelende aandoening, die vaak samengaat met een cyclusstoornis. De eisprong vindt niet of onregelmatig plaats. Daardoor ben je (lange tijd) niet ongesteld en raak je niet zwanger of ben je minder vruchtbaar. Lees meer over PCOS en zwanger worden.
  11. Topsport: net als ondergewicht en stress verstoort extreme lichaamsbeweging, zoals topsport, ook de hormoonhuishouding.
  12. Verstoord dag-en-nachtritme: werk je afwisselend in dag- en nachtdiensten? Of heb je regelmatig een jetlag? Dit gooit je biologische klok in de war en dat kan je menstruatiecyclus beïnvloeden.

Overtijd maar negatieve test​

Kan je negatief testen en toch zwanger zijn? Als je te vroeg test, kan het zijn dat je nog niet genoeg hCG aanmaakt. Daardoor kan de test negatief zijn. Dit kan ook het geval zijn op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Ook al ben je wel zwanger! Dit zou kunnen komen doordat:
  • De test niet gevoelig genoeg is om te gebruiken voor vroeg testen.
  • Je geen ochtendurine hebt gebruikt. Dan was de hCG-concentratie in je urine niet hoog genoeg.
  • Je te veel water hebt gedronken voor het gebruik van de test. Dan is het hormoon te veel verdund in je urine.

Niet ongesteld, niet zwanger: wanneer naar de huisarts?​

Als je één of meer dagen overtijd bent, betekent dat niet automatisch dat je zwanger bent. Blijft je menstruatie uit, dan is dit meestal onschuldig. Word je langere tijd niet ongesteld, maar ben je ook niet zwanger? Maak dan een afspraak met je huisarts om te kijken wat de precieze oorzaak is. Overigens kun je, ook als je een tijd niet ongesteld wordt, wel zwanger raken. Wil je dit niet, blijf dan anticonceptie gebruiken.

Deze informatie komt uit een artikel van Oudersvannu en is medisch goedgekeurd door een gynaecoloog en een voorplantingsdeskundige/arts.

Als je nog vragen hebt of je zit ergens mee, weet dat we hier voor je zijn!

Wil je meer lezen over dit onderwerp, lees hier verder:
 
Terug
Bovenaan