Nu ik toch bezig ben.... hoef je zelf niet meer te kijken.. hahaha:
Het begin: fruit of groente
U kunt het best met smaken beginnen die niet te zuur of te bitter zijn. Bijvoorbeeld appel, banaan, peer, perzik en meloen. Na verloop van tijd kunt u wat anders proberen of combinaties maken. Denk aan mandarijn, sinaasappel, kiwi, ontvelde- en ontpitte druiven, bessen, mango en aardbeien. Lekkere combinaties zijn appel met perzik, aardbei met banaan, kiwi met peer of mango met perzik. Verwijder de schil en pitjes van fruit en was het goed. Zacht fruit is gemakkelijk te pureren of fijn te prakken met een vork. Hard fruit, zoals appels, kunt u ook even kort koken. Bij groente kunt u goed beginnen met worteltjes, bloemkool, sperziebonen, ontvelde tomaten, doperwtjes, snijbonen, witlof, broccoli, pompoen, asperges, aubergine, courgette, komkommer of peultjes. Lekkere combinaties zijn: wortel met pompoen, ontvelde tomaat met courgette, bloemkool met broccoli en witlof met appel.
Smaken
Het is heel belangrijk om uw kind zo snel mogelijk aan verschillende smaken te laten wennen. Hoe meer smaken uw kind lust, hoe gevarieerder en gezonder het eet. Kies eerst een aantal verschillende soorten groenten en fruit, dan kan uw kind snel aan die smaken wennen. Geef uw kind er daarna weer andere, nieuwe soorten bij. Vindt uw kind een hapje niet meteen lekker? Probeer het later nog eens. Soms moet een kind ongeveer 10 keer iets eten voordat het echt gewend is.
Pas op met nitraat
Geef uw kind voordat het zes maanden is geen groenten met veel van de stof nitraat. Vanaf zes maanden mag uw kind dit niet meer dan twee keer per week eten. Bekende groenten met nitraat zijn: spinazie, andijvie, rode bietjes, snijbiet, bleekselderij, sla, venkel en paksoi. Geef deze groenten ook niet samen met vis. Nitraat is niet direct schadelijk. Maar tijdens het bewaren en opwarmen van groente kan nitraat worden omgezet in nitriet. Nitriet is wel een schadelijke stof. Het kan bij jonge kinderen leiden tot ademhalingsmoeilijkheden.