Hallo! Ik weet niet hoe oud jullie dochtertje is, maar ik dacht, toen mijn zoontje zo'n 1-2 week oud was, ook dat hij een navelbreukje had. Het bleek dat er nog wat van zijn navelstreng achtergebleven was (leek net of het uitpuilde - was eerst roze, toen rood en daarna is het eraf gevallen) en dat is er later gewoon netjes uitgevallen. Op het internet is trouwens heel veel te lezen over navelbreukjes. Het is iets waar je je niet druk over hoeft te maken.
Dat kwakkelen hoeft dus niets te maken te hebben met het navelbreukje
Mijn ventje was de eerste 4 maandjes, ondanks de borstvoeding, ook aan het kwakkelen.
Hier volgt wat informatie:
Navelbreuk
Bij een navelbreuk is er sprake van een opening in de buikwand ter hoogte van de navel. De darmen kunnen via deze opening naar buiten stulpen; we spreken dan van een navelbreuk. En navelbreuk ziet er uit als een bobbel bij de navel, die groter wordt bij huilen, hoesten en persen en die makkelijk is terug te duwen zodra de buik ontspannen is.
Ontstaan
Een navelbreuk ontstaat als er bij een pasgeboren baby onvoldoende litteken vorming plaatsvindt na het afvallen van de navel. Een kind heeft meestal geen last van de navelbreuk.
Voorkomen
Navelbreuken komen bij pasgeborenen best vaak voor: 3-25% van de kinderen heeft een navelbreuk. Het komt vaker voor bij donkere kindjes, te vroeg geboren kinderen en kinderen met een laag geboortegewicht.
Gevolgen van een navelbreuk
Een navelbreuk geeft geen klachten en inklemming van organen via de opening in de buikwand komt bij kinderen niet voor. Bij volwassenen kan dit overigens wel gebeuren.
Behandeling.
Een navelbreuk hoeft niet behandeld te worden omdat de meeste navelbreuken in het eerste levensjaar verdwijnen en er meestal geen organen ingeklemd raken. In sommige gevallen wordt de navelbreuk om cosmetische redenen geopereerd.
Een navelbreuk die na het 12e levensjaar ontstaat zal waarschijnlijk niet spontaan sluiten. Dan is operatie nodig om inklemming op volwassen leeftijd te voorkomen.