Niet of slecht eten

<p>Tips gevraagd!</p><p>ons zoontje van 3 jaar eet de laatste weken ontzettend slecht! Boterhammen maar de helft van wat ie normaal eet. En avond eten hooguit een paar hapjes, no matter what er op het menu staat. Hij weigert gewoon tot kokhalzen en overgeven aan toe! </p><p>We hebben vanalles geprobeerd maar geen idee meer wat te doen. Hij is al van baby af aan zon smalle plank waar menig vrouw jaloers op zou zijn haha.. maar toch.. hij heeft gewoon geen reserves zo! </p><p>Hij geeft zelf aan dat hij zich niet ziek voelt of iets en huisarts kan ook niks vinden. </p><p>Dus ik hoop maar dat het een fase is.. maar ik weet het gewoon echt niet meer!</p>
 
Ik hoop dat het een fase is die niet al te lang duurt, want een kindje dat niet eet kan je tot waanzin drijven, zeker als het een dunnetje is. 
Kan het zijn dat hij een soort machtsstrijd aangaat met jullie of dat hij nieuw eten spannend vindt (dat jullie bijvoorbeeld spaghetti aten terwijl hij alleen macaroni lust, voor ons nagenoeg hetzelfde, maar voor een kindje een groot verschil). Misschien heeft hij iets minder nodig omdat hij nu even wat minder snel groeit (vooral de 1e 2 jaar groeien ze ontzettend hard, maar daarna gaat de groeisnelheid naar beneden) of zeg je over een paar weken toch dat er wat heerste waarvan hij toch iets heeft opgepikt.
Over het algemeen werkt het het beste wanneer je de gebruikelijke structuur zoveel mogelijk vasthoudt en niet gaat compenseren met extra's (dat hij bijvoorbeeld een boterham met hagelslag krijgt omdat hij zijn avondeten niet op heeft. Uitgangspunt is dat het kindje bepaalt hoeveel het eet (hoe weinig dat soms ook is) en dat de ouder beslist wat en wanneer er iets op tafel staat. Misschien helpen complimentjes aan tafel, niet over de hoeveelheid die hij eet, maar over zijn gedrag als ie gezellig was aan tafel. En probeer de tijd dat je aan tafel zit te beperken, bijv na 25 minuten afruimen, zo zit je niet uren aan tafel, scheelt een hoop frustratie. Of laat hem meehelpen met koken of zelf zijn boterham smeren.
Ik probeer even met je mee te denken...
 
Hallo, 
Ik ben kinderdietiste gespecialiseerd in kritische eters. Mss heb je wat aan deze tips.
Ik snap je zorgen.
Weeg en meet hem. Zodat je zijn lengte en gewicht in de gaten kan houden. Beste bij cb, anders zelf doen. Klopt dat ze minder hard gaan groeien en dat de intake daardoor wat minder wordt dan gewent. 
Als hij zo mager is dan kun je wat gezonde Kcal rijke voeding geven. Bijv pindakaas, extra dik boter, of als tussendoortje pindakaas met kraker of soepstengels. Mango, avocado, pannenkoek of bananencake. 
Zorg dat hij genoeg honger heeft hij de hoofdmaaltijden door de tussendoortjes ruim ervoor te geven. Let ook op sapjes, die geven ook een vol gevoel. In sommige gevallen als 't gewicht erg laag is kan je ook kiezen voor zes kleine maaltijden. Zodat hij vanalles binnenkrijgt. Maar dat is wel goed om pas later te doen als 't echt nodig is. 
Vaak helpen deze standaard tips ook
Kleine porties geven, dan ziet hij niet tegen een berg op.  Leg vanalles op zijn bord, ook dingen die hij zeker lust, dat kan bijv rozijntjes of plakje worst zijn. Eenmaal begonnen met eten gaan ze sneller door met eten. 
Kijk welke dingen hij lekker vind. Bijv knapperig of juist zacht en ga dit uitbreiden. 
Laat een held ook mee eten, zijn favoriete auto of knuffel. Deze kan je laten praten en zo in zijn belevingswereld komen. Vertel hem waarom eten belangrijk is. Bijv dat hij daarvan gaat groeien en dan goed op de traktors fiets past en dat hij er sterk van wordt. Als hij dan eet dan zie je dat hij gegroeid is. Kijk wat hij leuk vind, soms vinden ze kaarsjes uitblazen leuk. Dus na halve boterham mag hij een kaarsje uitblazen. Neem wel haalbare doelen. Maak eten leuk. 
Belangrijk is om niet te richten op de hoeveelheid die hij eet maar op de beleving. Benoem samen de kleuren en dingen die je ziet, kun je mss fantasie dingen maken? Of dingen tellen? Brood met vormpjes uitsteken? Hoe voelt het in de mond en welk geluid maakt het? Of als hij niet wilt eten laat hem ermee spelen. Zelf smeren, beleggen, figuurtjes er van maken of in een keepauto leggen. Zo blijft hij er mee in contact en is het leuk en eet hij sneller dan wanneer hij van tafel gaat of onder dwang. 
Zoalng er een goede band is tussen hem en het eten zal hij sneller beter gaan eten. En dat krijg je niet door het in de mond te hebben maar alles er juist omheen leuk te maken.
Vind je het moeilijk, maak je je echt zorgen of wil je gewoon wat hulp? Dan weet je dat er kinderdietiste zijn die met jouw een plan op maat kunnen maken en de intake en de nodige intake kunnen berekenen. 
Veel succes!! 
 
 
Terug
Bovenaan