Hi F, als ik dit zo lees, lijkt het erop dat Oscar een fijne routine heeft en goed slaapt voor een peuter van bijna twee jaar oud. Uit eigen ervaring weet ik, dat het vroeg wakker worden zeker invloed kan hebben op het energie level van je kindje en mogelijk prikkel verwerking. Zelf worstel ik ook met het vroeg wakker worden van mijn zoontje, hij is 3,5 en wordt ook (nog steeds) tussen 05:00-06:00 wakker. Hij is vaak ook erg moe aan het einde van de dag en doet nog af en toe nog een slaapje overdag. Ik probeer zijn ritme iets te verschuiven (door overdag geen slaapje meer te laten doen), in de hoop dat hij in de ochtend iets van uitslaapt. Helaas lukt dat nog niet. Hij gaat 4 dagen in de week naar de voorschool, dat kan natuurlijk wat veel zijn, maar ik wil hem alvast ''rustig'' laten wennen aan een 5 daagse school week. Enfin, we gaan weer terug naar Oscar. Ik heb op Ouders van Nu.nl gekeken en ben tot het volgende gekomen:
Je kunt kijken, hoe het gaat met vroeg wakker worden als je de bedtijd van Oscar iets later maakt, of dat invloed heeft op zijn ochtendritme. Een verschuiving van 15 tot 30 minuten naar later kan soms al een verschil maken. (Hier experimenteer ik zelf ook mee bij mijn zoontje in het weekend). Wat ook aangeraden wordt om voornamelijk voor bedtijd geen schermtijd meer te geven, zelf doe ik na 18:00 geen tv meer aan. Tijdens het koken mogen mijn kids tv een half uurtje kijken, als we gaan eten gaat de TV uit en daarna geen schermtijd meer. Verder krijgen mijn kinderen geen andere vorm van schermtijd.
Daarnaast wordt er aangeraden om de slaapkamer goed verduisterd te houden en er voor te zorgen dat er zo min mogelijk storende geluiden zijn. Dit bevordert een lange en rustige slaap. Het kan enige tijd duren voordat je veranderingen in zijn slaapgedrag opmerkt, dus wees geduldig en kijk welk patroon voor jullie het beste werkt.
Ook heb ik op Oudersvannu.nl gevonden dat kindjes rondom de 18mnd slaapregressie kunnen hebben. Rond de periode van 15/18 mnd oud, maken de meeste dreumesen de overstap van twee slaapjes naar één slaapje overdag. Dit kan ervoor zorgen voor tijdelijke slaapproblemen in de nacht/ochtend. Ook kan rond de 18mnd verlatingsangst een rol spelen bij je kindje, waardoor ze, wanneer ze wakker worden, niet door willen slapen maar meteen naar papa en/of mama willen. Ook valt de 18mnd slaapregressie vaak samen met de grote taalontwikkeling sprong van een kind, wat ook mogelijk veel energie kost en ervoor kan zorgen dat ze sneller moe zijn en slechter slapen. Wat het ''voordeel'' van een slaapregressie is, is dat het tijdelijk is. Heb geduld.
Als de situatie aanhoudt en het blijft moeilijk voor jullie, kan het nuttig zijn om naar een professional te gaan zoals het consultatie bureau of naar een kinder slaapcoach.
Je kunt nog meer informatie lezen betreft de 18mnd slaapregressie in dit artikel:
Dit artikel is medisch beoordeeld door kinderslaapcoach
Geertje van Heeswijk.
Is je dreumes rond de 1,5 jaar oud en slaapt hij slechter? Dat zou de slaapregressie bij 18 maanden kunnen zijn. Deze tips kunnen hierbij helpen.
www.oudersvannu.nl
Ook een fijn artikel om te lezen betreft jouw vraag:
Wat is een geschikte bedtijd voor schoolgaande kinderen? Hier vind je een overzicht plus tips die ervoor kunnen zorgen dat je kind beter slaapt.
www.oudersvannu.nl
Dit artikel is medisch beoordeeld door GZ psycholoog en slaap expert;
Arina de Vries en relatie therapeut
Inge de Heer.
Heel veel succes en ik hoor graag of deze tips je hebben geholpen!
Groetjes Jetske