Peuter weigert zindelijk te worden

We zitten een beetje met onze handen in het haar. Onze peuter is 3 jaar en 4 maanden oud. Hij weet in theorie alles over zindelijk worden; zegt wanneer hij plast, snapt waar het potje voor is, droog uit de nacht en snapt wat de wc is.

Het ding waar we nu tegenaan lopen is dat hij weigert om op het potje te gaan. We zijn al bijna een jaar bezig, en het lukt gewoon niet. Ook de wc niet. Hij geeft aan bang te zijn. We hebben hem wel zover gekregen om er met zijn luier aan op te zitten, maar meer gaat niet. Er is grote paniek, fysieke weerstand en het maakt niet uit met welk beloningssysteem we aankomen, hij gaat niet zitten.

We hebben alles al geprobeerd wat er in de boeken/filmpjes/internet staat. We zijn een beetje hopelijk. Ik hoop hier tips te krijgen die we kunnen proberen.
 
Ik heb een jongen van 3 jaar en 5 maanden. Hij was vlak voor hij 3 werd zelf heel erg bezig met naar het plassen op het potje. Hij heeft toen alleen op een bepaald moment bedacht dat iemand boos werd als hij in zijn broek plaste (wij zijn nooit boos hierom op hem geweest dus ik weet niet waar het vandaan komt). Hij wilde niet meer op het potje en werd boos als hij de luier niet aan mocht. Hierdoor toch maar even gelaten en toch maar de luier aan. Dit heeft 3 maanden geduurd. Wel altijd het potje in het zicht laten staan maar telkens als ik ook maar iets erover begon werd hij weer boos.

Na 3 maanden begon hij er zelf over op het potje te willen. Het ging gelijk heel goed en sinds dien ook bijna geen ongelukjes. Als ik nu denk dat hij moet plassen moet ik hem nog steeds niet dwingen want dan houd hij het in en gaat het vervolgens wel mis. Hij moet dit dus echt zelf doen en volg ik hem volledig hierin.

Ik zal dus daarom ook aanraden om het gewoon te laten. Je peuter begint er vanzelf wel over. Misschien is jouw peuter ook zelf wel bang dat het mis gaat. En wees samen heel blij als het dan wel een keertje goed gaat.
 
Bedankt voor je reactie! Dit stelt me al gerust. Mijn zoon heeft ook bedacht dat mensen boos worden of dat het eng is (wij hebben er ook nog nooit iets negatiefs van gemaakt). Ik merk dat de opvang erg vaak vraagt hoe of wat, omdat hij natuurlijk zindelijk moet zijn als hij vier is. Wij zetten hem nu met luier aan op het potje, en dat gaat gelukkig goed.

Bedankt voor de moeite om te reageren!
 
Beste F, wat ontzettend vervelend dat jullie met jullie handen in het haar zitten. Ik kan me voorstellen dat als je vanuit de opvang hoort/meerdere keren de vraag krijgt of het al lukt, dat je zoontje dit mogelijk op de opvang zelf ook mee krijgt en er veel mee bezig is. Mijn zoontje was vrij vroeg zindelijk. Wij werkten met stickers. Dit motiveerde mijn zoontje enorm. Maar ik kan me voorstellen dat als jouw zoontje het eng vindt, dat dit een blokkade kan zijn voor hem om in te gaan op de beloningen. Ik heb even op Oudersvannu.nl gekeken en ik kwam een paar artikelen tegen die medisch beoordeeld zijn door zindelijkheids-deskundigen dit kwam naar voren:

''De gemiddelde leeftijdsgrens waarop kinderen in Nederland zindelijk worden, is door de jaren heen steeds meer opgeschoven. In 1953 was het nog normaal dat kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog. In Nederland geldt dat als een kind 4 jaar oud is en naar de kleuterschool gaat, hij officieel zindelijk moet zijn. Een basisschool mag je kind zelfs weigeren als hij nog niet zelf naar de wc kan, omdat luiers verschonen niet in het takenpakket van een basisschoolleerkracht valt. Het ene kind kan er op 1,5-jarige leeftijd al erg mee bezig zijn, terwijl een ander kind van 3 nog nooit heeft aangegeven dat hij moet poepen of plassen. Dat is niet erg, sommigen doen dat gewoon niet. Wacht daarom niet af, maar ga er zelf actief mee aan de slag. Jij bepaalt als ouder wanneer je wilt beginnen met zindelijkheidstraining. Sommige kinderen drinken overdag te veel. Alles wat erin gaat, moet er ook weer uit. De oplossing: kijk eens kritisch naar de hoeveelheid drankjes die je kind op een dag drinkt. Of geef alleen water of thee, daar drinken kinderen vaak minder van dan zoete drankjes als limonade. Hoeveel moet je kind per dag drinken? Sommige kinderen plassen overdag niet vaak genoeg. Wat er overdag niet uitkomt, komt er 's nachts in bed uit, als ze tijdens hun slaap in ontspannen toestand zijn. De oplossing: overdag vaker naar de wc gaan''. Elk kind is anders, maar hoelang een kind erover doet om zindelijk te worden, ligt vooral aan de oefentijd die hij krijgt. Probeer er dus consequent tijd voor te maken en onthoud: het is geen wedstrijd. Veel ouders beginnen in een vakantie met zindelijkheidstraining: dan heb je alle tijd en is er vaak meer rust in huis. Maak van de zindelijkheidstraining een leuke tijd, dan zul je zien dat het zindelijk maken van je kind – in veel gevallen – kinderspel is. Er zijn speciale oefenbroekjes te koop voor kinderen die zindelijk aan het worden zijn. Deze trainingsbroekjes zijn een soort overgang tussen een luierbroekje en een gewone onderbroek. Ze houden een klein ongelukje tegen, maar je kind voelt de nattigheid wel. Het oefenbroekje zit dan niet lekker meer, waardoor je kind meer gemotiveerd is om op het potje te gaan plassen. Ook wordt hij zich meer bewust van het gevoel dat hij moet plassen. Komt er een beetje plas, dan kan hij op een gegeven moment leren om dan gauw op het potje te gaan zitten. De oefenbroekjes zijn uitwasbaar, dus je hoeft ze niet telkens weg te gooien. Je kunt je kind ook een gewone onderbroek laten dragen onder zijn luier, zodat hij beter voelt wanneer hij plast.''

Lukt het met deze stappen niet om je kind zindelijk te maken? Probeer dan deze tips:

  • Verspreid het aantal drinkmomenten gelijkmatig over de dag (bijvoorbeeld elke twee uur 200 ml). Geef je kind 's avonds niet te veel meer te drinken.
  • Begin de zindelijkheidstraining in een rustige periode: niet rond een verjaardag of feestmaand.
  • Straf hem niet als hij een ongelukje heeft gehad en blijf positief. Zeg bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je het hebt geprobeerd.' . Maar je kunt ook iets zeggen als: 'We proberen het de volgende keer, op het potje.' Dit geeft dan duidelijk aan wat je een volgende keer graag wilt van je kindje.
  • Levert de zindelijkheidstraining toch alleen maar strijd en negativiteit op? Laat het dan even rusten.

Lees hier verder over dé vijf stappen voor zindelijkheid vanuit een zindelijkheids-deskundige:

Heel veel succes! En we zijn er voor je!
 
Beste F, wat ontzettend vervelend dat jullie met jullie handen in het haar zitten. Ik kan me voorstellen dat als je vanuit de opvang hoort/meerdere keren de vraag krijgt of het al lukt, dat je zoontje dit mogelijk op de opvang zelf ook mee krijgt en er veel mee bezig is. Mijn zoontje was vrij vroeg zindelijk. Wij werkten met stickers. Dit motiveerde mijn zoontje enorm. Maar ik kan me voorstellen dat als jouw zoontje het eng vindt, dat dit een blokkade kan zijn voor hem om in te gaan op de beloningen. Ik heb even op Oudersvannu.nl gekeken en ik kwam een paar artikelen tegen die medisch beoordeeld zijn door zindelijkheids-deskundigen dit kwam naar voren:

''De gemiddelde leeftijdsgrens waarop kinderen in Nederland zindelijk worden, is door de jaren heen steeds meer opgeschoven. In 1953 was het nog normaal dat kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd waarop kinderen in Nederland overdag zindelijk zijn tussen de 2,5 en 3 jaar. En gemiddeld tussen de 3 en 4 jaar blijven kinderen 's nachts ook droog. In Nederland geldt dat als een kind 4 jaar oud is en naar de kleuterschool gaat, hij officieel zindelijk moet zijn. Een basisschool mag je kind zelfs weigeren als hij nog niet zelf naar de wc kan, omdat luiers verschonen niet in het takenpakket van een basisschoolleerkracht valt. Het ene kind kan er op 1,5-jarige leeftijd al erg mee bezig zijn, terwijl een ander kind van 3 nog nooit heeft aangegeven dat hij moet poepen of plassen. Dat is niet erg, sommigen doen dat gewoon niet. Wacht daarom niet af, maar ga er zelf actief mee aan de slag. Jij bepaalt als ouder wanneer je wilt beginnen met zindelijkheidstraining. Sommige kinderen drinken overdag te veel. Alles wat erin gaat, moet er ook weer uit. De oplossing: kijk eens kritisch naar de hoeveelheid drankjes die je kind op een dag drinkt. Of geef alleen water of thee, daar drinken kinderen vaak minder van dan zoete drankjes als limonade. Hoeveel moet je kind per dag drinken? Sommige kinderen plassen overdag niet vaak genoeg. Wat er overdag niet uitkomt, komt er 's nachts in bed uit, als ze tijdens hun slaap in ontspannen toestand zijn. De oplossing: overdag vaker naar de wc gaan''. Elk kind is anders, maar hoelang een kind erover doet om zindelijk te worden, ligt vooral aan de oefentijd die hij krijgt. Probeer er dus consequent tijd voor te maken en onthoud: het is geen wedstrijd. Veel ouders beginnen in een vakantie met zindelijkheidstraining: dan heb je alle tijd en is er vaak meer rust in huis. Maak van de zindelijkheidstraining een leuke tijd, dan zul je zien dat het zindelijk maken van je kind – in veel gevallen – kinderspel is. Er zijn speciale oefenbroekjes te koop voor kinderen die zindelijk aan het worden zijn. Deze trainingsbroekjes zijn een soort overgang tussen een luierbroekje en een gewone onderbroek. Ze houden een klein ongelukje tegen, maar je kind voelt de nattigheid wel. Het oefenbroekje zit dan niet lekker meer, waardoor je kind meer gemotiveerd is om op het potje te gaan plassen. Ook wordt hij zich meer bewust van het gevoel dat hij moet plassen. Komt er een beetje plas, dan kan hij op een gegeven moment leren om dan gauw op het potje te gaan zitten. De oefenbroekjes zijn uitwasbaar, dus je hoeft ze niet telkens weg te gooien. Je kunt je kind ook een gewone onderbroek laten dragen onder zijn luier, zodat hij beter voelt wanneer hij plast.''

Lukt het met deze stappen niet om je kind zindelijk te maken? Probeer dan deze tips:

  • Verspreid het aantal drinkmomenten gelijkmatig over de dag (bijvoorbeeld elke twee uur 200 ml). Geef je kind 's avonds niet te veel meer te drinken.
  • Begin de zindelijkheidstraining in een rustige periode: niet rond een verjaardag of feestmaand.
  • Straf hem niet als hij een ongelukje heeft gehad en blijf positief. Zeg bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je het hebt geprobeerd.' . Maar je kunt ook iets zeggen als: 'We proberen het de volgende keer, op het potje.' Dit geeft dan duidelijk aan wat je een volgende keer graag wilt van je kindje.
  • Levert de zindelijkheidstraining toch alleen maar strijd en negativiteit op? Laat het dan even rusten.

Lees hier verder over dé vijf stappen voor zindelijkheid vanuit een zindelijkheids-deskundige:

Heel veel succes! En we zijn er voor je!
Bedankt voor alle informatie!

We zijn er al een tijdje mee bezig. Het volgende hebben we al gedaan:

- samen een potje kopen en versieren (met favoriete figuren)
- plastas gekocht;
- stickers en beloningen;
- boekjes en filmpjes over zindelijk worden;
- het potje langzaam introduceren.

Hij is vaak al nachten droog, en kent de volledige ‘theorie’ over zindelijk worden. Ook gaat hij er (soms met wat struggle) met zijn luier aan wel op. Het is echt het potje zelf (en de wc) wat hij weigert. We komen op dit moment geen stap verder, en dat is soms zo frustrerend, dat het moeilijk is om vol te blijven houden.


Ik ga nog eens de artikelen lezen en hopelijk zien we binnenkort toch verandering.

Bedankt!
 
Bedankt voor alle informatie!

We zijn er al een tijdje mee bezig. Het volgende hebben we al gedaan:

- samen een potje kopen en versieren (met favoriete figuren)
- plastas gekocht;
- stickers en beloningen;
- boekjes en filmpjes over zindelijk worden;
- het potje langzaam introduceren.

Hij is vaak al nachten droog, en kent de volledige ‘theorie’ over zindelijk worden. Ook gaat hij er (soms met wat struggle) met zijn luier aan wel op. Het is echt het potje zelf (en de wc) wat hij weigert. We komen op dit moment geen stap verder, en dat is soms zo frustrerend, dat het moeilijk is om vol te blijven houden.


Ik ga nog eens de artikelen lezen en hopelijk zien we binnenkort toch verandering.

Bedankt!
Als je op dit moment geen stap verder komt, kan het misschien ook een kwestie zijn van het even laten rusten, en wachten tot hij er zelf klaar voor is.

Bij onze dochter liep het ook allemaal net niet met de zindelijkheidstraining. Maar ze wilde ontzettend graag naar school. Dus in de laatste maanden voor school was ze ineens heel gemotiveerd, en heeft ze misschien nog 3 ongelukjes gehad, voor het vlekkeloos verliep. Omdat ze het zelf wilde.
 
Terug
Bovenaan