pijn in mijn rug/ bil

o ik heb echt vreselijk epijn in mijn rug/ rechterbil. Of hoe je het noemen moet. Soms kan ik mijn been niet eens optillen om te lopen. echt niet meer leuk. Weet iemand wat ik eraan kan doen?
 
klinkt mij heel bekend bekken problemen
ga maar snel naar een fisio in de buurt
ik denk bekkeninstabiliteit


Bekkeninstabiliteit Pijn in de omgeving van het bekken komt veel voor tijdens de zwangerschap. Onderzoek leert dan 50-60% van de vrouwen last heeft van bekkenpijn of lage rugpijn.

Al vroeg in de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken soepeler gemaakt wordt door de banden en het kraakbeen van het bekken te verslappen. Door het bekken soepeler te maken wordt de bevalling makkelijker; de baby heeft zo meer ruimte door een grotere botafstand in het bekken.

De verslapping veroorzaakt bij sommige vrouwen echter veel pijn. Ook het bewegen kost dan moeite. Als je pijn hebt en moeite hebt met bewegen is er sprake van bekkeninstabiliteit. Zie het als een overmatige versoepeling van het bekken.

De NVOG heeft een brochure die je hier kunt bekijken. Onderstaand stukje over klachten is hieruit overgenomen.



Startpijn: Een van de kenmerken van bekkenpijn is 'startpijn': pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.
Langzamer herstellen van vermoeidheid en pijn: Na een vermoeiende dag heeft iedereen wel eens een dagje nodig om weer de oude te worden. Je gaat een keer vroeg naar bed en dat is het dan. Bij vrouwen met klachten van bekkeninstabiliteit ligt dat veel extremer: een uurtje winkelen is soms al voldoende om de volgende dag meer pijn en vermoeidheid te hebben dan gewoonlijk.
Sneller moe worden: Pijn en vermoeidheid gaan bij bekkenklachten meestal hand in hand. De vermoeidheid treedt het snelst op als men op één plek blijft staan en bij slenteren. Stevig doorlopen geeft vaak minder klachten. Fietsen is vaak beter vol te houden dan wandelen. Dit geldt niet voor iedereen; de ernst van de klachten speelt hierbij een rol. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen is vaak onplezierig.



Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede.
Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.


Veelal worden bekkeninstabiliteitsklachten afgedaan als (lage) rugpijn en wordt als advies gegeven; 'doe het maar rustig aan'. Dát was vroeger ook het algemene advies als er inderdaad bekkenklachten werden geconstateerd. Sinds een aantal jaren is men hier echter van terug gekomen; het is namelijk gebleken dat juist het teveel in een zelfde houding blijven zitten/staan de klachten kan doen verergeren. Het advies nu is bewegen en vooral gevarieerd en niet forceren. Luister naar je lichaam. De mate van verweking van het kraakbeen wat weer deze bekkenklachten veroorzaakt is per vrouw verschillend. Vandaar ook dat de klachten ook zeer uiteen kunnen lopen. Een goede Fysiotherapeut zal daadwerkelijke bekkenklachten zeker kunnen herkennen.

Serieuze klachten kunnen zich al vroeg tijdens de zwangerschap ontwikkelen. Sla dit niet in de wind en luister naar je lichaam. Maak een afspraak met je Fysiotherapeut en bespreek hier je klachten. Tip; Aan de hand van zo'n skelet is het veel makkelijker aan te wijzen wáár je de pijn voelt. Veelal kan de Fysiotherapeut je dan tips geven die de klachten/pijn zullen doen verminderen. Helemaal weggaan zal het waarschijnlijk niet, maar met het versterken van je spieren kun je de klachten wellicht zoveel mogelijk binnen de perken houden.

Met de juiste tips en begeleiding kun je een heleboel pijn vermijden en/of verminderen. Weet ook dat het ook weer weggaat zodra je bevallen bent; je hormonen zorgen er dan weer voor dat de verweekte delen weer 'aanharden'.


 
Lijkt mij ook bekkeninstabiliteit. Ik heb er ook al wat last van. Bij de vorige twee zwangerschappen ook al zo vroeg. Gek genoeg ging het na zo'n 16 weken over en kwam het pas de laatste weken weer terug..... Idd even met de huisarts/fysio overleggen!
 
Klinkt erg bekend. Ik had dat bij vorige zwangerschap. Af en toe zakte ik ook echt door mn been heen. Bij mij zat het zgn si gewricht vast door teveel speling (omdat de banden verweken). Misschien kan fysio wat voor je doen. Ik heb toen wat oefenigen meegekregen die wel hielpen (ik weet ze niet meer). Misschien handig omdat het nog zo vroeg is
 
In ieder geval niet mee blijven zitten!! Dus even naar HA of fysio met bekkenspecialiteit en sowieso schijnt stilzitten erg slecht te zijn. RUSTIG blijven bewegen
 
Hier de bekkenfysio :)

Klinkt niet lekker, maar bekkeninstabiliteit zou ik het niet meteen noemen. Veel zwangeren hebben hypertone billen en die doen het heel goed op regelmatig even losgemasseerd worden. Daardoor kan je ook last in je been krijgen. Ook de rug even laten nakijken. Dus even afspraak maken bij de bekkenfysio en rustig aan doen.

Succes!
Marijne
 
Terug
Bovenaan