rapley???

Ik las in een ander topic over de rapley-methode. Ik heb onze oudste zijn fruit en groente altijd gepureerd aangeboden. Hij moest op een gegeven moment van mij stukjes gaan eten, maar begon altijd erg te kokhalzen, wilde perse dat het fijn gemaakt was. Ik wist dus niet dat je fruit en groente aan stukjes kan gaan geven. Ik heb dus misschien wel interesse in deze methode. Is er iemand die hier ervaring mee heeft, en hoe denkt het cb erover? (niet dat mij dit veel uitmaakt, maar het gaat me meer om of het een goede methode is)
Het lijkt me gewoon erg handig dat Floor meteen leert om stukjes fruit en groente te eten, dat voorkomt misschien een bult gestress (zoals bij Tijmen...).
Kan dit vanaf 6 maanden?
groetjes van Ruth
 
Hai Ruth

Ik las laatst op borstvoeding.com en daar hebben ze ergens een stuk over bijvoeding waar gesproken wordt over de rapley methode. Ze zeiden dat kindjes onder 6 mnd niet kunnen kauwen en daarom wordt het geprakt of gepureerd. Maar als je wacht tot 6 maanden, dan zouden ze wel kunnen kauwen en hoeft eerst prakken of pureren niet. Dan hoeft het kind ook niet weer opnieuw te wennen aan stukjes na het wennen aan puree. Ze raaden aan om het kind te betrekken bij het eten als sociale activiteit en het stukjes eten aan te bieden. laat maar lekker spelen met het eten, in de mond stoppen doen ze toch wel. Kokhalzen in het begin schijnt er bij te horen, moeten ze aan wennen. Maar als je het zo een tijdje blijft doen zou het beter moeten gaan. Ze doen je toch na en als jij ook aan het eten bent...

Ik denk dat wij het wel gaan doen.

Rosanne


Kan je niet googelen op rapley?
 
Hoi Rosanne,
dank je voor je reactie. Ik had al wel gegoogled, ik weet wel ongeveer wat de methode inhoudt, maar ik zou graag willen weten hoe het in de praktijk werkt. Natuurlijk ben ik ook benieuwd of er nog meer meiden overwegen om dit te gaan doen. Er staan ook wel wat ervaringen op die rapley-sites, maar die zijn allemaal zo positief dat ik bijna denk dat het bij de rapley-reclame hoort, haha.
groetjes van Ruth
 
Heb je al op borstvoeding.com gekeken? Daar staat ook wat geschreven over het toepassen in de praktijk. En ook daar zijn er posistieve reacties, dus misschien is het wel gewoon positief...
Het staat onder borstvoeding en de introductie van bijvoeding en er staat ook iets in over starten vanuit KV.
 
Hoi,

Ik heb ook veel positieve reacties gehoord, maar ook een bezwaar: vanaf 6 maanden hebben kinderen de bijvoeding echt nodig, terwijl ze met Rapley pas vanaf 6 maanden gaan eten en dat dan ook nog zelf moeten leren. Ze krijgen dan dus nog niet meteen binnen wat ze nodig hebben. Volgens Rapley-aanhangers zit in de melk nog alles wat ze nodig hebben, sommige artsen zijn het daar niet mee eens.
Ik geef Esther nu al gepureerd fruit en straks ook groente en ik denk dat als ze 6 maanden is ik haar gewoon af en toe een stukje in haar handen duw om zelf te 'eten'. Alles wat kinderen doen is steeds nieuw voor ze, dus een stukkie fruit eten zal ook wel lukken denk ik.

Groetjes,

Eveline
 
quote: Eveline24 reageerde document.write(friendlyDateTimeFromStr('26-05-2007 14:17:18'));

Ik heb ook veel positieve reacties gehoord, maar ook een bezwaar: vanaf 6 maanden hebben kinderen de bijvoeding echt nodig, terwijl ze met Rapley pas vanaf 6 maanden gaan eten en dat dan ook nog zelf moeten leren. Ze krijgen dan dus nog niet meteen binnen wat ze nodig hebben. Volgens Rapley-aanhangers zit in de melk nog alles wat ze nodig hebben, sommige artsen zijn het daar niet mee eens.


Hoi Eveline,

Er worden inderdaad nog veel tegenstrijdige adviezen gegeven m.b.t. het starten met vaste voeding. Daarom heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 1999 het IGZ-bulletin "Voeding van zuigelingen en peuters" uitgebracht, uitgangspunten voor de voedingsadvisering voor kinderen van 0-4 jaar. Dit bulletin is bestemd voor hulpverleners in de gezondheidszorg die te maken hebben met de voeding van pasgeborenen, zuigelingen en peuters, met als doel een eenduidige en onderbouwde advisering aan ouders en verzorgers van zuigelingen en jonge kinderen. Begin dit jaar is er een nieuwe versie van dit bulletin uitgebracht. Hierin staat onomwonden het volgende vermeld:

Blz. 20, uitgangspunt 13:

Tot de leeftijd van zes maanden heeft het kind over het algemeen geen andere voeding nodig dan moedermelk.

En m.b.t. kunstmatige zuigelingenvoeding:

Blz. 24, hs 3:

Gedurende ongeveer het eerste halfjaar van zijn leven is melk de enige voeding voor een kind.

Als laatste nog de algemene stelling:

Blz. 33, hs 5: Overgang van vloeibare naar vaste voedsel:

In het tweede levenshalfjaar vindt de overgang plaats van volledig vloeibare voeding in de vorm van borst- of kunstvoeding naar gevarieerde voeding. Deze overgang is het begin van het aanleren van een gevarieerd voedingspatroon en wordt gerealiseerd door naast de vloeibare voeding in toenemende mate vast voedsel aan te bieden.

Uitgangspunt 23
Vanaf het moment dat het kind zes maanden oud is, heeft het bijvoeding nodig; vóór die leeftijd is bijvoeding niet nodig, mits het kind goed groeit.

Dit is wetenschappelijk onderbouwd; je kunt er dus gerust vanuit gaan, dat deze informatie ook klopt. Het volledige bulletin is te downloaden via Voedingscentrum-IGZ-bulletin. Overigens raden ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef aan om een baby de eerste zes maanden alleen borstvoeding te geven.

Kinderdiëtist Stefan Kleintjes (o.a. bekend van het boek "Eten voor de kleintjes-Van borst tot boterham", beheerder van de site www.borstvoeding.com  en winnaar van de borstvoedingsprijs 2006) heeft door de jaren heen een indrukwekkende expertise opgebouwd op het gebied van kindervoeding; zijn hart ligt daar, hij is er echt in gespecialiseerd, dat is zijn vakgebied.  Dit is een groot verschil met artsen, moeten beschikken over kennis van heel veel medische aspecten. Kindervoeding maakt daar maar een heel klein deel van uit en een arts moet zich denk ik wel echt interesseren in dat deel om daar ook bijscholing voor te gaan volgen. Terwijl een kinderdiëtist zich constant bijschoolt en zo zijn kennis up tot date houdt. De informatie over de Rapleymethode en over het introduceren van vast voedsel in het algemeen heeft Stefan zorgvuldig samengesteld, het is wetenschappelijk verantwoorde informatie. En ook hij draagt uit, dat een baby de eerste zes maanden geen vaste voeding nodig heeft. Meer informatie over Rapley  het introduceren van vast voedsel in het algemeen is te vinden op het Forum Bijvoeding, waar Stefan overigens ook regelmatig actief is.

Het grootste bezwaar van (te) vroeg starten met bijvoeding, is dat de kans op allergie wordt vergroot. De darmpjes zijn namelijk pas zo rond de leeftijd van zes maanden voldoende uitgerijpt om vast voedsel te kunnen verdragen/verteren. Daarnaast kan een baby rond die leeftijd al beter rechtop zitten, hij kan iets vastpakken en het naar zijn mond brengen, hij kan kauwbewegingen maken en de kokhalsreflex heeft zich rond die leeftijd verplaatst van voorin het mondje naar achterin het mondje. Allemaal belangrijke aspecten die maken, dat een baby ook echt toe is aan het introduceren van vast voedsel en dat de baby ook zelf kan leren eten, in zijn eigen tempo. Moedermelk blijft dan inderdaad nog een hele tijd de hoofdmaaltijd, een volwaardige hoofdmaaltijd.

Groetjes van Yvonne, contactpersoon Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
 
Terug
Bovenaan