ruggeprik

Hallo mensen,

Ik ben in erg blijde verwachting van ons tweede kindje. Mijn eerste bevalling was absoluut geen pretje en na 30 uur incl 70 minuten persen was onze dochter er. Onderwijl heb ik ook erg veel rugweeen gehad en ik sloot af met een hele kerngezonde dochter. Heerlijk moment. Maar ook met een totaal rumptuur, waardoor ik dus door kon naar de o.k. Mijn volgende bevalling wil ik toch wel anders. Met in iedergeval minder pijn en uitputting. Mijn conditie voor de bevalling was nog best, deed nog erg veel zelf. Maar erna was ik totaal kapot. Samen met hormonen etc ben ik zeker 6 weken zo moeoeoeoeoeoeoe geweest. Ik wil graag van juulie weten wat jullie ervaringen zijn met een ruggeprik. Ik zou zo graag meer van mijn kraamtijd willen genieten en heb er straks dus twee. Alvast bedankt voor jullie reacties.
 
Hoi deetje,

Ook ik heb geen makkelijke eerste bevalling gehad. Ik ben nu 38 weken zwanger van de 2e en heb net gisteren een gesprek bij de gynaecoloog gehad over o.a. een ruggenprik en ze was super positief etc. Ik ben echt met een goed gevoel weggegaan. De verloskundigen staan er hoe dan ook anders tegenover, zelfs op deze site doen ze er spastisch over. Ik heb zelf een gesprek aangevraagd, van mijn verloskundige hoefde ik dat in ieder geval niet te verwachten. Dus zelf initiatieven nemen. Gewoon bellen en zeggen "ik wil graag dat jullie voor mij een afspraak maken met een anesthesist of gynaecoloog"en je verder niet af laten scheper. Jij bent de baas!! Ik ga nu veel zekerder mijn bevalling in dan voor het gesprek en daar is toch waar het om gaat.
Succes en gewoon de specialisten vragen!! Niet de verloskundigen!
Groetjes Karin
 
Bottum line:
Gynaecoloog heeft gezegd dat je helder bij de bevalling bent. De prik zelf stelt niets voor, minder dan een infuus of bloedprik. Je voelt geen pijn tijdens de weeen, tijdens het persen kan hij aanblijven, als er eventueel gehecht moet worden ben je dan dus ook nog verdoofd. NB ze had zelf ook een ruggenprik bij haar bevalling gehad en was er super over tevreden, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Dit was ook een jonge, moderne gynaecoloog. Degenen die ik gesproken heb (die ooit een ruggenprik hebben gehad) zijn super tevreden, behalve de verloskundigen doen vaag en geven je het gevoel dat je een mietje bent.
Groetjes!
 
Dank je wel voor je reactie. Ik weet dat er in het ziekenhuis waar in ga bevallen (heb geen medische indicatie) vooral vrouwelijke gynaecologen werken. De laatste twee jaar zijn deze erbij gekomen.
Ik bespreek het eerst met de VK doet deze spastisch dat bel ik idd met het ziekenhuis en maak ik een afsraak met een gynaecoloog. Ik voel me gesteund door het gevoel en de gedachte dat ik het gewoon niet meer zo wil hebben als de vorige keer. Fijn dat jij je nu al sterker voelt door het gesprek.
Spannend trouwens voor je dat je al zo ver bent. Ik hoop dat je je goed voelt en dat de bevalling beter verloopt als de eerste keer met als beloning een gezond kindje. Ik hoop dat ik je ervaring in het bevallen forum of een mama-club kan lezen.

groetjes
 
Dag Deetje en Karin,

Je bent in erg blijde verwachting en wilt een fijne bevalling. Geen uitputting en geen vervelende dingen erna.
Volkomen terecht. Je denkt aan een ruggenprik. Is dat de beste oplossing?

Karin je bent 38 weken zwanger van je 2e en blij met de specialist die zo super positief is over een ruggenprik. De verloskundigen staan er hoe dan ook anders tegenover, zelfs op deze site doen ze er spastisch over. Is die observatie objectief, is dat geen vooroordeel? Zijn alle verloskundigen zo???

Jullie zijn de baas!! En de wet WGBO geeft jullie alle steun om baas te zijn en te blijven bij de bevalling.

Ga niet om de confrontatie met je verloskundige heen. Vermijd niet!!! STAP er op af. Vraag om een extra lange afspraak. Praat, schreeuw van mij part dat je alles wilt weten van die ruggenprik en van alle alternatieven die zij kan bieden. Dat is parmantig!

Als je de baas bent, moet je zelf beslissingen nemen en ben je zelf verantwoordelijk, dus moet je het zelf goed uitzoeken nietwaar? Vraag ook of doorlopende begeleiding mogelijk is.

Bij een doorlopende begeleiding van één of twee verloskundigen, waarvan de bekende verloskundige ook bij de bevalling aanwezig is, heb je minder behoeften aan de ruggenprik en zijn de ervaringen veel beter. Omdat je elkaar leert kennen is er meer ruimte voor je wensen en behoeften en kun je echt op je eigen wijze bevallen. Meer natuurlijk, bijvoorbeeld buiten bed blijven, staan en lopen of in een bad. De verloskundige is beslist goed in het begeleiden van de bevalling. Juist die verloskundigen die doorlopende zorg gegeven concentreren zich op jouw belangen en behoeften.
Iedere bevalling is anders en uniek.

Een tweede keer bevallen is altijd anders dan de eerste, vaker wat korter en soepeler. Je lijf weet hoe het moet en maakt zelf stoffen aan om je goed er doorheen te laten komen. Als er geen indicaties zijn moet je zuinig zijn met een ruggenprik en de medicijnen die er via dat slangetje je rug in worden gespoten.
De specialist kan je niets garanderen over een geweldige ervaring. Alleen de pijn zal minder zijn, de rest zul je zelf moeten doen en er het beste van maken. Je zult wel op bed moeten blijven en als je laat met 7-8 cm in de kliniek komt, krijg je geen ruggenprik meer, want dan is het kind er al bijna bij een tweede.

De persoon die als verloskundige over de ruggenprik op dit forum schrijft , ben ik. Ja, ik ben kritisch, genuanceerd en niet spastisch (loop normaal rond op twee benen en kan mijn vork en mes goed hanteren).
Mijn doel is het gezond en normaal houden van bevallingen, omdat dit vrouwen en hun kinderen in het verdere leven heel erg veel oplevert. De ruggenprik maakt van de bevalling een ziekte, medicaliseert. Op je rug in bed en aan de slangen en een infuus. Lijkt niks, maar is heel wat als je bedenkt dat je lijf het zelf kan en je NIKS nodig hebt en het zelf kan. Jullie zijn vrij en mondig genoeg, zoek uit, er is meer dan de ruggenprik.

Mijn suggestie is dus de confrontatie aan te gaan met je verloskundige, je hebt meer in huis dan je denkt en gewoon bevallen is gewoon beter dan met een ruggenprik als het niet echt nodig is. Durf je jezelf die kans te geven?

En Karin, je gaat al snel bevallen, geef jezelf het voordeel van de twijfel, blijf lang thuis en kies pas voor die ruggenprik als je het echt nodig hebt. Succes sterkte vrouw! Je kunt meer dan je denk!

Deetje zoek je een verloskundig die doorlopende zorg geeft, dan kun je bij mij terecht voor een adres.
Er zijn ook 10 TOP Tips voor normaal bevallen beschikbaar. Iedereen die schrijft midwiferybusiness@planet.nl stuur ik het document per omgaande.

Lieve groeten,
Tine Oudshoorn , verloskundige, consultant.
 
Dank je voor je reactie. Fijn dat je meedenkt en vanuit jou beroepsgroep ook onze moeilijkheden en angsten begrijpt.
Inmiddels ben ik bijna 17 weken en al ingeschreven bij een verloskundigenpraktijk. Ik woon in een middelgrote stad en daar is eigenlijk alleen deze uitgebreide praktijk.
Ik ga zeker het gesprek met de VK niet uit de weg als is het wel steeds de vraag wie van de 5 ik voor mijn neus zal hebben. Er werken daar twee teams en je bent bij een team ingedeeld. Bij mijn eerste bevalling heb ik 3 vk's van de praktijk gehad en 1 van het ziekenhuis. Absoluut niet optimaal, maar zo werkt het nu eenmaal en als je ermee gecomfronteerd word is het belangrijkste toch dat je kind er uit komt. Al staat er een heel voetbalelftal bij......;)
Volgende week ga ik het gesprek aan en ik ben benieuwd naar de reactie.

groetjes
 
ik heb zelf een ruggeprik gehad. door medische indicatie moest ik in het ziekenhuisbevallen.

de arts stelde zelf voor om een ruggeprik te geven, ik was op en alles bij elkaar was een drama. ik had veel pijn. mijn arts zei heel duidelijk, bevallen mag pijn doen, maar die pijn moet wel ergens tot toe leiden. is dat niet het geval dan helpen we een handje.

let wel, bij 9 cm ontsluiting ging de ruggeprik ervan zoals ze dat noemen. de laatste cm op eigen kracht, de pijn ga je dan langzaam aan wel weer voelen...

mocht ik ooit weer zwanger worden dan zou ik bij voorbaat al willen vastleggen dat ik een ruggeprik kan krijgen.
 
Dag Deetje,

Fijn dat je een gesprek aangaat met de verloskundige volgende week. Dat 4 verloskundigen absoluut niet optimaal zijn voor de opbouw van een productieve relatie bij zwangerschap en bevalling is wetenschappelijk bewezen door veel onderzoek. In 2007 gaf het onderzoek van Yvonne Fontein daar in ons eigen land veel duidelijkheid over (Fontein 2007). Het probleem is dat veel praktijken ondanks dit harde bewijs de zin er niet van inzien (Oudshoorn 2003, 2009).
Toch stelt de beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV het volgende: ‘In de structuur en randvoorwaarden waarbinnen de verloskundige haar werk doet en praktijk voert kan/mag gedifferentieerd worden, denk aan taak differentiatie, specialisatie en deelaspecten van de zorgverlening. Welke definitie of vorm voor continuïteit ook gebruikt wordt, het gaat in eerste instantie om continue bereikbaarheid en beschikbaarheid van een eerstelijns verloskundige’ (visie beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV 2000 pagina 4).

Het is dus aan vrouwen om de behoeften aan doorlopende zorg te communiceren met de individuele verloskundige. Die verloskundige is professioneel, verantwoordelijk en onafhankelijk. Dus het moet lukken een goed een ‘open’ gesprek te voeren over je behoeften en belangen.

Vraag expliciet en ondubbelzinnig aan de verloskundige of er een persoonlijk programma voor continuïteit van één of twee verloskundigen in hun praktijk beschikbaar is en wat de inhoud daar van is en of je er extra voor moet betalen.
Zo niet vraag dan of zij een collega kennen die wel die service geeft in een nabij dorp of stad. In de Cochrane Database of Systematic Reviews over de voordelen van continuïteit van zorg van 2008 staat expliciet dat vrouwen er zelf naar moeten vragen (Hatem et al. 2008).

Denk niet dat je heldere vraag over van zorg geen zin heeft. Door het mondige optreden van hoog opgeleidde vrouwen ontstond in mij eigen werk in de verloskundige praktijk in de jaren 70 en 80 bij mij meer bewustwording van de individuele behoeften en belangen van vrouwen. Die vrouwen communiceerden hun belangen en behoeften met mij ‘open en ondubbelzinnig’. Zij vroegen mij expliciet wie zij bij de bevalling zullen ontmoeten en of de waarneemster eens kennis kan komen maken. Eerst stribbelde ik tegen, ik moest het immers weten als professional. Maar nee Deetje, zo zit het niet bij verloskundige zorg van gezonde vrouwen. Juist voor behoud van autonomie van vrouwen is de inbreng van de betrokken vrouwen de leidraad bij normale bevallingen. Ik leerde door de invloed van vrouwen ook de sociale omgeving, het milieu, de cultuur, scholing, netwerk en achtergrond, de psychologische en spirituele behoeften meewegen in mijn beleid en aanpassen van het zorg en service patroon. Het is een ‘eye opener’ voor verloskundigen om zo te gaan werken. Bij mij werkte het en zo emancipeerde ik, soms haperend hoor, mee.

Nu is aan jou de beurt Deetje. Doe maar.

Ik geef je wat tips en materiaal dat je kunt gebruiken om je punten te onderbouwen.

Verder kunnen de verloskundigen, als zij niet weten (niet weten hoe continuïteit in je praktijkpatroon inpassen is in mijn perspectief het grootse probleem in NL) hoe continuïteit van zorg in een 5 of 4 vrouwen verloskundige praktijk te organiseren met mij contact opnemen. Moeilijk is het niet, eerder zal het ze veel meer plezier in hun werk opleveren en meer vrouwen zullen beter beval ervaringen hebben en vaker spontaan kunnen bevallen.

Literatuur

1. Fontein Y (2007 b). LESS IS MORE. Differences between practices: a survey of women’s views of Dutch midwifery care. MSc scriptie. Department of Nursing, Midwifery & Community and Health. Glasgow Caledonian University.
2. Hatem M, Sandall J, Devane D, Soltani H, Gates S (2008). Midwife-led versus other models of care for childbearing women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008 , Issue 4. Art. No.: CD004667. DOI: 10.1002/14651858.CD004667.pub2. http://www.mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD004667/frame.html. Website bezocht 19 juni 2009 en het artikel ingezien in de universiteits bibliotheek.
3. KNOV (2000). Notitie Modernisering verloskunde. Februari 2000.

4. Oudshoorn C (2003). Bevorderen spontane bevallingen, het verhogen van effectiviteit van vrouwen door partnership. Literatuur onderzoek voor het opzetten van een quasi experimenteel onderzoek. Faculteit sociale wetenschappen, Open Universiteit Nederland.
5. Oudshoorn Tine (2009). Caseload- verloskunde voor verbetering van kwaliteit en uitkomsten? Nog niet gepubliceerd artikel.



Tips
Schrijf je ervaringen met de vorige zwangerschap en bevalling op

Benoem je emoties
Wat je hebt ervaren
Wat je vervelend vond
Waar je hulp en support had verwacht
Hoe je de communicatie en relatie hebt ervaren
Of je het gevoel had dat ze je vertrouwden
Of je alleen bent gelaten
Hoe je het anders wilt

Succes, je kunt meer da je denkt!

Lieve groeten,
Tine Oudshoorn , verloskundige, consultant.
 
Terug
Bovenaan