spijt en nu?

Ik ben 6 maand geleden bevallen.
Door mijn slechte vorige bevalling moest ik de laatste 6 weken onder begeleiding vd gyn.
Daar afspraken gemaakt om de bevalling nu beter te laten lverlopen.   De ellende begon daar al. Bij elke controle een andere arts met een andere visie en mening. Over hoe ik het beste kon bevallen. Bijv wel of geen keizersnede. Ik koos voor het laatste. Puur natuur!
Toen de weeen begonnen kwam ik in het ziekenhuis.
Helaas was het erg druk. Dus geen gyn gezien. Alleen de vk van het ziekenhuis.
Mijn dossier was kwijt. Dus al puffend heb ik geprobeerd mijn rede van de ziekenhuisbevalling uit te leggen. Rede was dus, de moeizame vacuum bevalling van de vorige keer, sterre kijker...groot kind etc.
Helaas na 10 cm onsluiting, en lang wachten op persweeen, werd er eindelijk een echo gemaakt, om te kijken waarom ik geen pers drang kreeg en waarom het kind niet dieper kwam, door een arts assistent. Wat bleek, kind was weer een sterrekijker... bleek later ook erg groot etc.
Er werd besloten voor een spoedkeizersnede.  
Ik hoefde niet meer op na controle te komen. Mijn wond kon ik zelf wel controleren.
En nu, een half jaar later heb ik daar spijt van. Ik wilde altijd graag 3 kids. Maar de bevalling weer houd mij. Zal ik nu bijv wel een geplande keizersnede krijgen? Waarom is mijn dossier kwijt gemaakt, waarom etc.
Zal het raar zijn om nu nog contact op te nemen met het ziekenhuis? En  wat denken jullie naar aanleiding van mijn bevallingen? Ik hoop zelf dat het bij een evt 3e gelijk een snede wordt. Want weer zo'n drama ziet ik niet zitten!  
Wat denken jullie?

Lfs!  
 
Dag Blabla, blijf er niet mee zitten ... en spijt zou ik het niet noemen.

Dingen lopen wel eens anders dan we kunnen voorzien en dan maken we er het beste van.
Ja, het is te dwaas voor woorden als een dossier ontbreekt, dat kan natuurlijk niet.
Je zit met het verhaal van je bevalling, dat is duidelijk.
Blijf ‘actief’ en ‘probleemoplossend’. Bravo! Je toont dit gedrag, je schrijft op dit forum en bent actief op zoek naar een oplossing.

Neem contact op met je specialist en vertel jouw verhaal, vaak weten professionals onvoldoende wat er ervaren wordt door vrouwen en wat er aan de service schort. Dus geef je visie en stel je vragen (zonder oordeel). Dat je niet voor na controle bent geweest zou er op kunnen wijzen dat men geen besef heeft van wat er voor vrouwen belangrijk is.

Arrangeer daarna een gesprek met de verloskundige die je die nacht begeleidde en voer een ‘open’ gesprek over het verloop van die bevalling. Daar zal je op het tijdsverloop moeten letten, stress geeft vervorming van je idee van het tijdsverloop.
Bij sterrenkijkers is het niet altijd gemakkelijk het kind spontaan geboren te laten worden. In het verleden stelde men een periode dat het onmogelijk was een kind zo geboren te laten worden.

Voorschrijdend inzicht leert dat het wel kan, dus er is kennis over en ervaring mee. Hogere verloskunde noem ik het.
Alle professionals zouden ondertussen moeten weten dat je bij sterrenkijkers vrouwen vooral moeten laten staan en lopen tijdens de ontsluiting en uitdrijving. Vrouwen gaan als zij rechtop zijn, dan vaker de eigen intuïtie volgen en gaan intuïtief op handen en knieën plaatsnemen om zo zelf ruimte te maken in het bekken om het kind te laten draaien en/of ruimte te geven om er spontaan uit te glijden. Op handen en knieën worden de schouders en het lijfje ook gemakkelijk en zonder trekken geboren.
Over dit onderwerp is erg veel bekend, ook terug te vinden in de vak literatuur en er is scholing beschikbaar sinds 2003.

Veder…..

Lukken de afspraken voor ontmoetingen niet, wil of kan de oude begeleider dit niet, vraag dan bij Netwerk WOMAN network.woman@planet.nl om een adres bij jou in de buurt voor een verwerking gesprek met een onafhankelijke en ervaren wijze verloskundig counselor.
Dit is een gericht gesprek van één of maximaal twee maal één uur. Tijdens dit gesprek wordt ‘open‘ over je persoonlijke verwachtingen van- en je ervaringen met de bevalling gesproken en ben je door het uitvoerig bespreken van je ervaringen zeer waarschijnlijk beter in staat de verwerking zelf verder af te maken. Zo geef je jezelf de kans te groeien naar de toestand van ‘Happy after ALL’.

Lieve groeten,
Tine Oudshoorn, verloskundige en senior consultant.
 
Bedankt voor je reactie!

Ik ben tijdens mijn bevalling niet begeleid door mijn eigen verslukundige, maar door 1 van het ziekenhuis. Ik had haar nog nooit eerder gezien. Halverwege de avond werd zij overgenomen door een ander.
Ik denk er over om het ziekenhuis te bellen... maar ben bang dat het te lang geleden is.
Denk jij dat na 2 "mislukte" bevallingen bij mij   een 3e meteen een keizersnede wordt aangeraden?
Mijn kinderen zijn echt heel zwaar, 4700 gram en 54 cm.. Vooral hun hoofdomtrek was groot. Dat wordt nog steeds elke maand bevestigd door het consultatie bureau...!
Is het trouwens toeval dat ik 2 sterrekijkertjes kreeg. Of heeft dat ook te maken met verhouding kind/bekken?
Alvast bedankt!

Groeten!
 
Hey Blabla,

Tjonge ook een heftig verhaal. Ik heb zelf ook een zoontje die een sterrekijkertje was. Mijn bevalling duurde 40 uur bij elkaar, dus je begrijpt wel dat het ook voor mij geen pretje was! Ik heb een hele lange nasleep gehad na de bevalling en heb psychische hulp gehad. Nu heb ik hier dames ontmoet die ook een moeilijk bevalling hebben gehad, of een nasleep na de bevalling, en aan de hand daarvan heb ik een hyves opgericht!
http://geenrosewolk.hyves.nl/  Dus als je met mensen er over wil praten die ook vervelende ervaringen hebben opgelopen en je angsten wil delen, schroom niet en   meld je aan!

Liefs Marianne
 
Hoi,

Ik zou zeker een gesprek aangaan als dat mogelijk is.
Het heeft voor mij 4 jaar geduurd voordat ik weer zwanger durfde te worden.
Ik heb ook geen leuke bevalling gehad en die eindigde in een spoedkeizersnee.
Ik ging voor de eerste controle weer naar de gyn die mijn zoontje heeft gehaald en de controle's daarna had ik 2 keer een ander en heb er meteen wat van gezegd.
Mijn verdere controle's loop ik nu bij de vk, omdat die beter bereikbaar zijn.
Met 36 weken ga ik weer terug naar de gyn en heb geeist dat ik dezelfde gyn krijg.
Nou weet je nooit welke gyn er dienst heeft op het moment dat de bevalling zich aan dient, maar maak afspraken met hem/haar over hoe jij het wil.
Je kan ook vragen of het een geplande keizersnee mag worden, omdat je het niet meer ziet zitten om gewoon te bevallen.
Ik heb de keus, maar weet nog niet wat ik wil.
Ik heb nog even de tijd gelukkig en moet de groeiecho met 36 weken afwachten.Als deze weer zo groot word, dan wordt het iig een keizersnee en valt er niet veel te kiezen.

ga erover praten!!
 
Dag Blabla, ga er maar gewoon op af, alleen maar te winnen.

Na ruim 3 maanden is de beleving van een bevalling pas stabiel. Bij een deel van de vrouwen nog later. Dus nu is het blijkbaar een goed moment voor je.

Wat de specialist van een gesprek 6 maanden na de bevalling denkt, dat is niet jouw probleem.

Jij hebt vragen, zoekt antwoorden en moet je verhaal kwijt. De specialist/verloskundige die het aangaat en betrokken was is de persoon om wijzer te worden en die moet ook weten wat er verkeerd is gegaan. Je doet het voor jezelf. Jij moet verder en je wilt immers tzt goede persoonlijke keuzes maken.

Dus bereid je grondig voor en pak je moed bij elkaar ..... ga er ‘open’ op af.
Zul je eens zien hoe goed je dat gesprek doet en hoe veel je ervan zult opsteken.

Wat een volgende bevalling betreft en het gewicht van het kind??? Dat is een prima vraag om daar voor te leggen.

Handig is het om je bespreekpunten in steekwoorden op papier mee te nemen en de toename in gewicht tijdens je zwangerschappen ook op papier te hebben. Dat lijstje is je geheugensteun, kun je in de emotie niets vergeten.
Hoe je komt tot een lijstje met steekwoorden?
Tip; schrijf je beleving van de zwangerschap controles en het afspraken maken over de bevalling en de bevalling helemaal uit ( je hebt al veel) en neem de meest vervelende of stuitende ervaringen eruit en zet die onder elkaar. Dan ben je klaar.

Vraag tijdens het gesprek eens, zo langs je neus weg, of het ziekenhuis speciale programma’s heeft om af te vallen, voordat je zwanger wilt worden en of er een programma is om je goed op gewicht houden als je de neiging hebt om veel aan te komen tijdens de zwangerschap. Wie weet??

Heel veel succes, je kunt meer dan je denkt.

Lieve groeten,
Tine Oudshoorn, verloskundige en senior consultant.
 
Bedankt voor al jullie reactie's!
En Tine... volgens mij heb je mij verkeerd begrepen?
Ik kom niet veel aan tijdens de zwangerschap (normaal)
Ik baar grote en zware kinderen!
Maar bedankt voor het mee denken. Ik ga er mee aan de slag!

Groetjes!
 
Dag Bla, bla,

Dank voor je verduidelijking. Je baart grote kinderen, zoals meer vrouwen dit tegenwoordig doen. Je lijf en bekken passen bij de omvang van de kinderen. Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar.

Dus trek je geen bal aan van wat het consultatie bureau daarover zegt, je hebt een kind dat bij je past! Bevallingen en kinderen zijn stuk voor stuk uniek.

Wat betreft de ‘sterrenkijkers’ heb je een antwoord van mij tegoed. Sorry, ik zag na het plaatsen van mijn bericht van gisteren, dat mijn reactie onvolledig is.

Hier is het: Sterrenkijkers

Sterrenkijkers zijn kinderen die met hun gezichtje naar boven geboren worden. Het achterhoofd ligt achter heet dat in vaktaal, Aaa. Bij die ligging is de spildraai langzamer, doordat er minder ruimte is en er niet optimaal gebruik gemaakt kan worden van de flexibiliteit van de nek; het gezichtje draait naar voren in een gekromde buis. Anders gezegd, het kind wil eigenlijk rechtdoor, moet de bocht door, kan dat niet en moet dus ruimte maken. Langzamere uitdrijving in vaktaal.
Niet zo gek is de redenering dan ook dat juist bij ruimere bekkens je vaker sterrenkijkers ziet. Ze dalen makkelijk of juist heel laat in vanwege de ruimte, maar presenteren zich in een minder gunstige stand, moeten de bocht maken, maar hebben doordat de nek niet alle kanten op kan draaien, te kort aan flexibiliteit.
Nadeel van sterren kijken is: dat als de moeders op de rug op bed liggen, het hoofd extra weerstand ondervindt en er nog minder ruimte is en er dus vaker stagnatie optreedt.

Vandaar de tip ‘blijf rechtop’, beweeg en loop tijdens de ontsluiting en bevalling, om de dynamiek van het bekken optimaal te benutten en de schedel zo natuurlijk mogelijk de kans te geven de spildraai te maken en de eigen weg te vinden.

Wordt er een sterrenkijker geconstateerd tijdens de ontsluiting (met inwendig onderzoek) dan is het meest betrouwbare advies een half uur of langer op handen en knieën plaats te nemen om de rug naar de buik van de moeder te laten draaien.

De ‘op handen en knieën houding’ zorgt er dus tijdens de bevalling voor dat de rug van het kind naar de buik van de moeder draait en op die manier draait het hoofdje automatisch mee en vindt de schedel de meest optimale ruimte om door het bekken te komen.
De 'op handen en knieën houding' creëert erg veel extra ruimte (meerderE centimeters) in het bekken (maximaal gebruik dynamiek) en aldus kunnen veel sterrenkijkers spontaan geboren worden.
Ook zijligging wordt wel een geadviseerd, kan behulpzaam zijn, maar de andere houding maakt veel meer ruimte. Traplopen als variatie op de 'op handen knieën houding' is ook een goede tip. Gebruik maken van de zwaartekracht en bewegen, dat is de kunst.

Het kind kan al voor de indaling, met de rug naar het ruggenmerg van de moeder gedraaid liggen. Dat gebeurd door de volgende omstandigheden, het hoofdzakelijk zittende bestaan van de moeder.
Onze zit banken thuis zijn er om lekker in te hangen met je rug rond. Dat is prima om te relaxen, maar je kind doet mee en draait lekker met zijn/haar rug met de zwaartekracht mee en de rug komt tegen je ruggenmerg aan te liggen. Dat kan lang in de zwangerschap, maar tegen de tijd dat het kind gaat indalen is het zaak een paar maal per dag op handen en knieën plaats te nemen, voor een kwartier of meer de krant in deze houding lezen. Haptonomie doet er ook het één en ander mee, daar leer je je kind centrenen in het bekken.

Dus om kort te gaan, sterrenkijkers kunnen wijzen op een ruim bekken en/of veel zitten met een bolle rug op een heerlijk zachte bank tijdens de periode van indalen.

Bla bla, je hebt in mijn perspectief zeer waarschijnlijk een ruim bekken, anders waren je mooie grote kinderen niet ingedaald.

Tot zover dit college.

Succes met je gesprek.
Lieve groeten, Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.
 
Terug
Bovenaan