Uitleg echoformulier

Uitleg echo-formulier:
Er blijken veel vragen te bestaan over de betekenis van de termen op het echo-formulier.
Hierbij volgt een uitleg van de meest voorkomende termen.

De vroege echo, ook wel termijn echo genoemd.

LM: eerste dag van de je laatste menstruatie
Ac tot: tot welke datum je anticonceptie hebt gebruikt
Cyclus: had je een (on) regelmatige cyclus en wat is de duur van je cyclus (bijvoorbeeld 28 dagen)
G/P: hoeveel keer ben je zwanger geweest (Gravida) en hoeveel keer ben je bevallen (Para)
Datum 1e pos. test: als je een zwangerschapstest hebt gedaan, wanneer was dat
A terme: je uitgerekende datum

De datum van de echo wordt vermeld, de naam van de onderzoeker en de indicatie, dat wil zeggen de reden van de echo. Vervolgens de amenorroe, dat wil zeggen het aantal weken en dagen dat je zwanger bent op de dag van de echo.

Metingen:
CRL: crown rump length, dat is de lengte van hoofd tot stuit
DBP: (ook wel BPD) biparietale diameter, dat is de afstand van oor tot oor
HC: head circumference, de hoofdomtrek
AC: (ook wel FAC) abdominal circumference, de buikomtrek
FL: femur length, de lengte van het bovenbeen
Hartactie: is er gezien dat het hartje klopt
Placenta: waar ligt de placenta in je baarmoeder, dat kan aan de voorzijde, jouw buikzijde zijn (ventraal) of aan de achterzijde, jouw rugzijde (dorsaal) het kan hoog bovenin zijn (in fundo) of links of rechts aan de zijkant (lateraal). De placenta kan ook laag liggen, dan staat er bij wel of niet voor het ostium internum, de opening van de baarmoeder.
Bijzonderheden: stel dat de zwangerschap veel verder of minder ver gevorderd is dan verwacht dan wordt dat hier vermeldt. Ook als er een tweeling (gemelli) is gezien.

Een termijnecho die voor 15 weken wordt gemaakt is uiterst betrouwbaar. Tot op ongeveer drie dagen nauwkeurig kan de duur van de zwangerschap berekend worden. Dit komt omdat tot deze termijn alle baby’s nagenoeg even hard groeien. Pas na 15 weken treden individuele groeiverschillen op. Toch gaan we bij een (min of meer) regelmatige cyclus in principe uit van de eerste dag van je laatste menstruatie om de uitgerekende datum te bepalen. Pas als de echo meer dan een week verschilt met die datum dan nemen we toch de datum van de echo.

Als je heel kort zwanger bent wordt er ook wel opgeschreven of er een zwangerschapsring is gezien, of een vruchtzakje/dooierzak. Dit zijn tekenen dat er een zwangerschap aanwezig is, maar er is dan nog moeilijk te meten hoever de zwangerschap is gevorderd. Dezwangerschapsring is zichtbaar vanaf 4 weken en 2 dagen ( bij een late innesteling 3-5 dagen later).Vanaf 5 weken is een dooierzak zichtbaar. Vanaf 5 weken en 3 dagen is hartactie zichtbaar. Zo vroeg zijn de waarnemingen wel sterk afhankelijk van de ervaring van de onderzoeker, de kwaliteit van de apparatuur en de duur van de zwangerschap. Als de zwangerschap 3 dagen minder ver is gevorderd zie je dus geen hartje kloppen op dat moment!
Het vaststellen van hartactie heeft een positief voorspellende waarde voor het verloop van de zwangerschap. Dat wil zeggen dat als je een hartje ziet kloppen, dat je dan minder kans hebt op een miskraam. De kans op een miskraam neemt niet af tot 0%, er blijft dus wel een kans dat het toch niet goed gaat.
Vanaf 7 weken kun je een kindje zien bewegen op de cho, maar dat hoeft nog niet, vanaf 9 weken zie je het vrijwel altijd, als je tenminste echt een aantal minuten lang kijkt.

In principe is een termijn echo niet nodig als je een regelmatige cyclus hebt. Je hoeft het dan ook niet te laten maken als je dat liever niet wilt. Maar bij een onregelmatige cyclus is het wel een noodzaak, het is erg belangrijk om een juiste uitgerekende datum te hebben.


Screeningsecho, ook wel 20 weken echo genoemd.

Sinds 1 januari wordt deze echo vergoed door je ziektekostenverzekering. Hiervoor geldt dat je er dus gebruik van mag maken, maar dat hoeft zeker niet! De echo wordt gemaakt tussen 18 en 24 weken zwangerschapsduur.
Bedenk goed of je deze echo wilt laten maken. Het is natuurlijk leuk om je kindje te zien, maar er kan ook een afwijking geconstateerd worden. Geef van tevoren aan aan de echoscopiste of je wilt weten als er iets afwijkends wordt gezien. Geef ook aan of je wilt weten wat het geslacht is, meestal kan dat worden gezien rond deze termijn.
Bij de 20 weken echo zien we individuele groeiverschillen. Het is dus heel normaal als de groei van jouw kindje iets boven of onder het gemiddelde ligt! Er worden tenslotte baby’s geboren van 2,5 kilo maar ook van bijna 5 kilo! Het kan ook zo zijn dat de ene waarde iets boven en de andere iets onder het gemiddelde ligt. Dit is NIET erg!
Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op de echo. Zo kan 60% van de hartafwijkingen worden opgespoord, maar dus niet alles is zichtbaar op zo’n echo. Een goede echo is dus geen garantie voor een gezond kind, maar het laat in elk geval wel weten welke dingen er goed uitzien!

Metingen:
CRL: crown rump length, dat is de lengte van hoofd tot stuit
DBP: (ook wel BPD) biparietale diameter, dat is de afstand van oor tot oor
HC: head circumference, de hoofdomtrek
AC: (ook wel FAC) abdominal circumference, de buikomtrek
FL: femur length, de lengte van het bovenbeen
Hartactie: is er gezien dat het hartje klopt
Placenta: waar ligt de placenta in je baarmoeder, dat kan aan de voorzijde, jouw buikzijde zijn (ventraal) of aan de achterzijde, jouw rugzijde (dorsaal) het kan hoog bovenin zijn (in fundo) of links of rechts aan de zijkant (lateraal). De placenta kan ook laag liggen, dan staat er bij wel of niet voor het ostium internum, de opening van de baarmoeder.
EFW/Hadlock: geschat kindsgewicht
Vrw: is de hoeveelheid vruchtwater normaal, royaal of krap
Hart: 4 kamerbeeld gezien (4 kamerbeeld is een normaal beeld), connecties grote vaten ( zijn de longslagader en de lichaamsslagader goed aangesloten)
Tractus gastro-intestinalis: maagdarmkanaal, maagvulling, het is normaal om een gevulde maag te zien omdat het kindje van het vruchtwater drinkt
Tractus uro-genitalis: urinewegsysteem, zijn er twee nieren gezien (a vue) en een gevulde blaas (het kindje drinkt dus al, slikt, heeft een gevulde maag en blaas, plast het vruchtwater ook al uit!). Ook kan meestal gezien worden of het een jongen of een meisje is.
Buikwand: is de buikwand gesloten, hoeveel navelstrengvaten zijn er zichtbaar (3 als het goed is).
Vorm thorax: zien de longen er goed uit en het middenrif (diafragma a vue).
Bevindingen CZS( centraal zenuw stelsel):
Vorm van de schedel, wervelkolom:cervicaal, thoracaal, lumbaal en sacraal: of de wervelkolom gesloten is, daar wordt naar gekeken.
Cisterna magna, cerebellum, falx cerebri: ruimte onder het hersenvlies, kleine hersenen, verbindingsbalk tussen de twee hersenhelften
Bevindingen aangezicht: bovenlip, wel of geen schisis (gespleten lip)

Conclusie: afmetingen conform AD (amenorroe duur): kindje is gegroeid volgens schema
Geen structurele afwijkingen voor zover bekend/ geen zichtbare congenitale afwijkingen: dit wil allebei zeggen dat voor zover nu zichtbaar op de echo, er niets bijzonders is gezien.

Geschreven door Mirjam Zwaal, verloskundige
 
Terug
Bovenaan