quote: marjamarssum schreef document.write(friendlyDateTimeFromStr('22-02-2006 12:31:34&apos

);
Hoe kun je het beste overstappen van borstvoeding naar flesvoeding?? Op dit moment kolf ik en dan krijgt ze het in de fles. Aan de borst wilde niet. In het begin ging het wel, maar het vergt te veel energie. En wat voor schema hou je dan aan? Ze is nu vier en een halve week.
O ja, ook nog tips tegen darmkrampjes (behalve venkel)
Hoi Marja,
Wat jammer dat het niet loopt, zoals het eigenlijk zou moeten lopen...
Van jonge baby's, waarbij het borstvoeden in eerste instantie niet lukte, is bekend dat deze het drinken aan de borst rond de leeftijd van zes weken ineens toch doorkregen. Je zou kunnen overwegen om een lactatiekundige in te schakelen? Deze kan jullie daar stap voor stap in begeleiden; voor meer informatie en adressen kun je terecht op www.nvl.borstvoeding.nl . Als je meer over borstweigeren en het oplossen daarvan wilt lezen, kun je eens kijken op http://www.borstvoeding.com/abon/ bij het vierde artikel: niet aan de borst. Om de borst goed leeg te kunnen drinken is het belangrijk, dat je baby goed is aangelegd; daarover vind je meer informatie op http://www.borstvoeding.com/abon/ in het derde artikel: goed aanleggen . Je geeft aan dat het teveel energie vergt. Bedoel je daarmee, dat het je kindje teveel energie vergt? Ik kan zo geen goede inschatting maken van jullie situatie, maar een lactatiekundige zou je daarin bij kunnen staan met goede tips. Je kunt ook altijd even bellen met een contactpersoon van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. De VBN is zowel overdag als 's avonds bereikbaar via 0343-576626 . Contactpersonen van de VBN hebben naast hun eigen borstvoedingservaring een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Het is vaak al heel fijn om iemand te spreken, die begrijpt waar jij nu doorheen gaat.
Wil je toch graag afbouwen, dan is het verstandig om dit rustig aan te doen door één voeding per week te laten vallen. Begin dan met de kolfbeurt waarvan je de minste opbrengst hebt (waarschijnlijk halverwege de dag of aan het eind van de middag?) en let een beetje op de verspreiding over de dag, zodat er niet ineens een heel groot gat valt tussen twee kolfbeurten in. Controleer tijdens de afbouwperiode je borsten regelmatig op harde/rode/pijnlijke plekken of schijven; als je die waarneemt, kun je ze onder een warme douche proberen weg te masseren.
Ook voor je baby is het verstandig om rustig af te bouwen. Het gebruik van kunstmatige zuigelingenvoeding kan problemen opleveren met de ontlasting (harde ontlasting, darmproblemen); door je baby geleidelijk aan te laten overstappen zul je de kans op problemen verkleinen.
M.b.t. darmkrampjes: misschien een andere vorm fles proberen of een andere speen, zodat je kindje niet zoveel lucht binnenkrijgt?
Groetjes van Yvonne, contactpersoon Vereniging Borstvoeding Natuurlijk