Zesde ziekte
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts
Zesde ziekte
exanthema subitum
roseola infantum
ICD-10
B08.2
ICD-9
057.8
Geneeskunde
De Zesde ziekte, ook wel driedaagse koorts genoemd, is een kinderziekte die niet helemaal zo onschuldig is als de vijfde ziekte, maar toch nog vrij ongevaarlijk.
De Latijnse benaming is exanthema subitum of roseola infantum. De ziekte wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus type 6, een virus dat verwant is aan de verwekker van de koortslip en van genitale herpes. In tegenstelling tot deze andere virussen geeft de verwekker van zesde ziekte geen terugkerende problematiek. De incubatietijd is 10 tot 15 dagen.
[bewerken] Verschijnselen
De ziekteverschijnselen bestaan uit een vrij plots optredende, enige (meestal 3 tot 5) dagen durende hoge koorts,
(39 tot 40,5 °C), meestal zonder duidelijke lokaliserende symptomen
zoals oorpijn of een zere keel. De koorts zakt dan vrij abrupt waarna
het kind een uitslag ontwikkelt. Soms gaat de uitslag gepaard met keelontsteking, oorontsteking en/of vergroting van de lymfeklieren in hals en nek. Het kind hoeft geen erg zieke indruk te maken en een koortswerend middel zoals paracetamol is meestal reeds voldoende. De ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over.
[bewerken] Naam
De ziekte dankt haar naam aan de volgorde waarin men vroeger de vlekjesziekten beschreef: 1. mazelen, 2. rode hond, 3. roodvonk, 4. ziekte van Filatov-Dukes (dit bleek later een variant van rode hond te zijn), 5. erythema infectiosum (vijfde ziekte) en 6. exanthema subitum (zesde ziekte).
[bewerken] Externe link
www.ziekenhuis.nl - informatief filmpje over deze ziekte