Hoi Alice,
Ik kan me voorstellen dat je onzeker bent geworden door de stagnerende groei van je zoontje . De groei is inderdaad één van de richtlijnen om te kunnen bepalen of een baby voldoende binnenkrijgt. Dit is echter een onderdeel, het is belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Een baby krijgt voldoende binnen als hij ongeveer zes a zeven voedingen per etmaal krijgt (meer mag ook, aan borstvoeding is geen maximum gebonden), de eerste maanden tussen de 100-200 gram per week groeit (vanaf de leeftijd is een gemiddelde gewichtstoename van 85-150 gram per week normaal), flinke plasluiers produceert (minstens zes kletsnatte katoenen luiers of vier zware wegwerpluiers per etmaal, de urine moet licht van kleur zijn en mag niet sterk ruiken), regelmatig zachte, lichtgekleurde ontlasting heeft en tevreden en alert is.
Heb je vanuit het consultatiebureau ook tips en informatie meegekregen waarmee je jullie borstvoedingsbeleid eventueel kunt aanpassen om de groei van je kindje te bevorderen? Een baby van deze leeftijd heeft de melkvoeding namelijk nog heel hard nodig; een hapje groente en/of fruit (wat trouwens echt nog bijvoeding is, moedermelk blijft ook na de leeftijd van zes maanden nog een hele tijd de hoofdmaaltijd voor een baby) levert niet de calorieën op die hij zo hard nodig heeft om lekker van te groeien. Dat geldt ook voor de rijstebloem die je zou toevoegen om pap te gaan maken; het is eens berekend dat de hoeveelheid rijstebloem die je bij de melk doet een voedingswaarde heeft die vergelijkbaar is met twee slokken moedermelk. Het is dus eigenlijk veel effectiever om het borstvoedingsbeleid goed onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren (goed aanleggen, vaak genoeg voeden, lang genoeg laten drinken, tepelhoedjes achterwege laten).
Verder kun je kunt bijvoorbeeld zelf één of meer regeldagen inlassen door lekker met je kindje op de bank te gaan zitten of in bed te gaan liggen (maak het jezelf ook zo comfortabel mogelijk door bijvoorbeeld een thermoskan met thee en wat lekkers erbij te nemen) en hem zo vaak mogelijk bij je te laten drinken. Daarmee krijgt je lichaam het signaal om meer melk te gaan aanmaken. Hoe leger de borst, des te sneller er weer nieuwe melk wordt aangemaakt. En ook, hoe leger de borst, des te vetter de melk zal zijn. Zo kan die vette achtermelk een boost zijn voor de groei. Ik weet niet of je zoontje nog een nachtvoeding krijgt? Als dat op dit moment niet zo is, zou je deze (tijdelijk) weer in ere kunnen herstellen zodat hij ook dan nog even kan bijtanken. Bovendien werken nachtvoedingen extra stimulerend voor je melkproductie. Je adrenalinepeil is 's nachts namelijk een stuk lager, waardoor de borstvoedingshormonen kunnen pieken.
Krijgt je zoontje één borst of twee borsten per voeding? Probeer twee borsten per voeding aan te bieden. Wisselvoeden (dus drie, vier, vijf of zelfs zes borsten per voeding) werkt ook stimulerend voor je melkproductie. Kan je kindje zelf de voedingsduur bepalen? Het is belangrijk dat je baby de borst goed leegdrinkt, zodat hij ook goed aan de vette achtermelk toekomt. Een borst is goed leeg als deze na het voeden soepeler aanvoelt dan ervoor. Je kunt het ook merken aan het drinkgedrag van je baby. Hij zal eerst korte zuigbewegingen maken om een toeschietreflex op te wekken. Zodra de melk begint te stromen, zal hij ritmisch met lange halen gaan drinken (zuigen-slikken-ademhalen) en als de borst al aardig leegraakt, zal hij vaker gaan zuigen om dan nog eens een slokje melk door te slikken.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Mocht bovenstaande informatie toch nog vragen bij je oproepen, reageer dan gerust. Ook kun je altijd bellen met de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of met Borstvoedingorganisatie LLL. Contactpersonen van de VBN en leidsters van LLL hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Beide organisaties hebben een eigen telefonische informatiedienst, die zowel overdag als 's avonds en in de weekenden bereikbaar is. Je hoeft geen lid te zijn om te kunnen bellen en er zijn geen kosten aan verbonden (je betaalt alleen je eigen gesprekskosten). Dus schroom niet, bel gerust! De VBN kun je bereiken via 0343-576626 en LLL is bereikbaar op 0111-413189.
Groetjes van Yvonne