Hoi Arianne,
Ben zelf verloskundige in een ziekenhuis en kan je wel wat vertellen over pijnstilling.
Er zijn meerdere mogelijkheden voor pijnstilling, maar niet in elk ziekenhuis is hetzelfde mogelijk. En ook per soort pijnbestrijding zijn er per ziekenhuis nog wel wat verschillen.
Verder is niet in elk ziekenhuis pijnbestrijding 24 uur per dag mogelijk.
Dat even voorop.
Om te beginnen heb je natuurlijke pijnstilling in de vorm van warmte, denk aan een bad, een douche en/of een kruik. Door de warmte zijn spieren soepeler en verloop de bevalling vaak vlotter. Ook de aanmaak van endorfine ( natuurlijk hormoon dat de pijn minder bewust doet voelen) is hierbij vaak verbeterd.
Daarnaast heb je TENSE, een apparaatje wat sommige ziekenhuizen hebben, of wat je zelf kunt huren, dat met plakkers op je rug zit en waarbij jezelf tijdens een wee kleine stroomstootjes geeft aan jezelf, hierdoor worden de zenuwbanen geblokkeerd en voel je de weeenpijn niet meer zo scherp. Mijn ervaringen hiermee zijn erg wisselend. Voor sommige echt een uitkomst, voor anderen totaal geen effect.
Dan heb je de prik in je been/bil die je beschrijft. Hierin zit een morfine-achtige stof soms in combinatie met een slaapmiddel, samenstelling wisselt per ziekenhuis.
Dit middel gaat na 15 minuten er voor zorgen dat je de intensiteit van de weeen minder sterk ervaart en dat je tussen de weeen door erg sloom en slaperig wordt.
Vooral bij vrouwen die moeilijk kunnen ontspannen heeft dit vaak een goed effect. Nadeel is wel dat je vaak hoort dat mensen zich weinig van de bevalling kunnen herinneren en dat als je kind te snel geboren wordt na deze prik het kind ook erg slaperig kan zijn en wat meer problemen heeft met de ademhaling. Hiervoor is echter een anti-middel dat we dan bij het kind kunnen spuiten.
Dan heb je nog een infuus met daaraan een pompje waarbij je jezelf telkens een kleine hoeveelheid pijnstilling kunt toedienen. Dit is er pas kort en nog niet overal beschikbaar.
En je hebt de ruggeprik, ook wel epiduraal genoemd, dit is een andere dan tijdens een operatie ( vb keizersnede, dan gebruikt men meestal een spinaal)
De samenstelling ook hiervan wisselt per ziekenhuis, en dit maakt dat je in het ene ziekenhuis je benen niet voelt en in het andere wel. Voordat je een ruggeprik kunt zetten is het belangrijk om te zorgen dat iemand voldoende vocht in de bloedvaten heeft zitten, het duurt dus ook altijd wel even voordat hij geplaatt kan worden. Bovendien moet er een anaesthesist beschikbaar zijn om hem te plaatsen.
Voordelen zijn dat als hij goed zit je vaak geen pijn meer voelt, enkel nog druk. Nadelen zijn dat je meer kans hebt op een te lage bloeddruk, waar je kind dan ook last van heeft, en dat je meer kans hebt op een kunstverlossing. Dit laatste is overigens ook erg afhankelijk van de samenstelling van de ruggeprik, met sommige kun je gewoon goed persen, bij anderen moet de ruggeprik uit alvorens je gaat persen. Bij mensen die erg zwaar zijn is het moeilijk om een goede ruggeprik te zetten.
Bij sommige mensen is een ruggeprik niet mogelijk, denk aan ernstig rugletsel, een kind in slechte conditie.
Of je behoefte hebt aan pijnstilling kun je vooraf niet goed zeggen. Sommige mensen zijn normaal erg "kleinzerig" maar hebben tijdens een bevalling helemaal geen behoefte aan pijnbestrijding. Anderen die normaal helemaal niet kleinzerig zijn juist wel. Je weet niet vooraf hoe je gaat reageren. Hangt ook samen met het verloop. Bij een vlotte bevalling is het heel anders dan bij een zeer trage bevalling.
Wat wel helpt is vooraf goed geinformeerd zijn en vertrouwen hebben in je eigen lijf.
Heel veel succes met je bevalling!