wie heeft ervaring met pijnstilling tijdens bevalling?

Hoi mama's

ik ga in het ziekehuis bevallen omdat ik zo ongelooflijk bang ben voor de pijn.. ieuw.. dus ik kies ook voor een ruggenprik (wat ik ook heel erg eng vind, omdat je dan je benen niet meer voelt) wanneer is de ruggenprik eigenlijk uitgewerkt? en wie heeft er ervaring met een ruggenprik??

maar ik las net ook dat je een prik in je been of bil kan krijgen. wat gebeurt er dan met je? en  voel je dan nog wel alles? mijn vk zei een x dat je er suffig van wordt...  

wie kan mij meer vertellen over pijnstilling..

Liefs Arianne 39.3 zwanger  
 
Hoi Arianne,

Ben zelf verloskundige in een ziekenhuis en kan je wel wat vertellen over pijnstilling.
Er zijn meerdere mogelijkheden voor pijnstilling, maar niet in elk ziekenhuis is hetzelfde mogelijk. En ook per soort pijnbestrijding zijn er per ziekenhuis nog wel wat verschillen.
Verder is niet in elk ziekenhuis pijnbestrijding 24 uur per dag mogelijk.
Dat even voorop.

Om te beginnen heb je natuurlijke pijnstilling in de vorm van warmte, denk aan een bad, een douche en/of een kruik. Door de warmte zijn spieren soepeler en verloop de bevalling vaak vlotter. Ook de aanmaak van endorfine ( natuurlijk hormoon dat de pijn minder bewust doet voelen) is hierbij vaak verbeterd.

Daarnaast heb je TENSE, een apparaatje wat sommige ziekenhuizen hebben, of wat je zelf kunt huren, dat met plakkers op je rug zit en waarbij jezelf tijdens een wee kleine stroomstootjes geeft aan jezelf, hierdoor worden de zenuwbanen geblokkeerd en voel je de weeenpijn niet meer zo scherp. Mijn ervaringen hiermee zijn erg wisselend. Voor sommige echt een uitkomst, voor anderen totaal geen effect.

Dan heb je de prik in je been/bil die je beschrijft. Hierin zit een morfine-achtige stof soms in combinatie met een slaapmiddel, samenstelling wisselt per ziekenhuis.
Dit middel gaat na 15 minuten er voor zorgen dat je de intensiteit van de weeen minder sterk ervaart en dat je tussen de weeen door erg sloom en slaperig wordt.
Vooral bij vrouwen die moeilijk kunnen ontspannen heeft dit vaak een goed effect. Nadeel is wel dat je vaak hoort dat mensen zich weinig van de bevalling kunnen herinneren en dat als je kind te snel geboren wordt na deze prik het kind ook erg slaperig kan zijn en wat meer problemen heeft met de ademhaling. Hiervoor is echter een anti-middel dat we dan bij het kind kunnen spuiten.

Dan heb je nog een infuus met daaraan een pompje waarbij je jezelf telkens een kleine hoeveelheid pijnstilling kunt toedienen. Dit is er pas kort en nog niet overal beschikbaar.

En je hebt de ruggeprik, ook wel epiduraal genoemd, dit is een andere dan tijdens een operatie ( vb keizersnede, dan gebruikt men meestal een spinaal)
De samenstelling ook hiervan wisselt per ziekenhuis, en dit maakt dat je in het ene ziekenhuis je benen niet voelt en in het andere wel. Voordat je een ruggeprik kunt zetten is het belangrijk om te zorgen dat iemand voldoende vocht in de bloedvaten heeft zitten, het duurt dus ook altijd wel even voordat hij geplaatt kan worden. Bovendien moet er een anaesthesist beschikbaar zijn om hem te plaatsen.
Voordelen zijn dat als hij goed zit je vaak geen pijn meer voelt, enkel nog druk. Nadelen zijn dat je meer kans hebt op een te lage bloeddruk, waar je kind dan ook last van heeft, en dat je meer kans hebt op een kunstverlossing. Dit laatste is overigens ook erg afhankelijk van de samenstelling van de ruggeprik, met sommige kun je gewoon goed persen, bij anderen moet de ruggeprik uit alvorens je gaat persen.  Bij mensen die erg zwaar zijn is het moeilijk om een goede ruggeprik te zetten.
Bij sommige mensen is een ruggeprik niet mogelijk, denk aan ernstig rugletsel, een kind in slechte conditie.

Of je behoefte hebt aan pijnstilling kun je vooraf niet goed zeggen. Sommige mensen zijn normaal erg "kleinzerig" maar hebben tijdens een bevalling helemaal geen behoefte aan pijnbestrijding. Anderen die normaal helemaal niet kleinzerig zijn juist wel. Je weet niet vooraf hoe je gaat reageren. Hangt ook samen met het verloop. Bij een vlotte bevalling is het heel anders dan bij een zeer trage bevalling.
Wat wel helpt is vooraf goed geinformeerd zijn en vertrouwen hebben in je eigen lijf.

Heel veel succes met je bevalling!
 
Hoi!

Zlef heb ik bij mijn vorige bevalling (Met medicijnen opgewekt) Pethidine gekregen, de prik in je been. Ik zat in een zgn weeenstorm. Ik werd er erg high van. Zeer prettig gevoel, je voelt je erg ontspannen. Maar doordat je zo ontspannen bent, komen de weeen ook weer sneller. Voor mijn gevoel heb ik er maar even baat bij gehad.
Voordeel is wel dat ik de persweeen niet pijnlijk vond.

Een vriendin van mij is 1 keer met en 1 keer zonder pethidine bevallen. Zij geeft aan dat met pethidine toch een behoorlijk stuk prettiger is!
Succes!!!!
XXX Yvet
 
Mijn bevaling is 6 weken te vroeg begonen met gebroken vlizen en de kleine heeft in de water gepoept. Ik kreeg een infus gekregen om de ween opteweken, na een tijdte wis ik het niet meer en heb een rugeprik gevraagt. Omdat mijn ontsluiting heel traag was heb ik die gekregen. De rugenprik zeten was niet pijnlik. Ik heb mijn beenen kunen bevegen, en ik heb de ween eerst helemal niet gevoelt en laater maar klein beetje.
Toen ik 10 cm ontsluiting gehad hebben ze de rugenprik uitgezet en ik mogt mepersen en ik het voelde, na 5 min hard persen is onze dochter geboren.
Ik mocht niet douchen en lopen na de bevaling pas andere dag ochtend ( 12 uur laater)

Ik wil mijn volgende bevaling zonder pijnstilers probeeren, maar als ik weer zo veel pijn heb zou ik weer  voor een rugenprik kiezen.

Suc6 met je bevaling
21w
 
Hoi, ik ben bevallen met een ruggeprik omdat ik erge rugweeën had en de ontsluiting helemaal niet opschoot. Ik vond het een geweldige oplossing en zou het zo weer doen.
Ik verging echt van de pijn en werd er helemaal simpel van, maar na een klein prikje was het helemaal weg! Ik heb de hele nacht lekker relaxed doorgebracht en zelfs een beetje gedut. Na een uur of 8 begon ik echt wat druk te voelen en toen ze het checkten, bleek het hoofdje al wel heel erg ver te zijn.
Snel het ruggeprik-infuus uit, 40 minuten wachten tot het weggetrokken was en toen ben ik in 15 minuten persen bevallen. Wel met een vacuumpomp, omdat ze het wat sneller wilden omdat hij al zo ingedaald was.
Ik vond het een geweldige oplossing en zou het zo weer doen.
 
Ik ben in 2004 ingeleid en bevallen met een prik in het been. Ik heb om de ruggeprik gevraagd maar ik werd afgescheept. Ik kreeg wel gelijk zo'n spuitje in mijn been omdat ik in paniek raakte door de hevigheid waarmee het allemaal plots gepaard ging. Het heeft mij wel helpen ontspannen en dat was wel prettig. Ik vond de persween ook niet pijnlijk, maar ik had ook geen persdrang dus dat was weer lastig. Ik heb 75 minuten geperst en tussen die weeen door nog geslapen op het eind, toen hebben ze er maar een dokter bij gehaald want hij kwam er maar niet uit. Ik vond dat spuitje   dus wel prettig, maar ik had liever een ruggeprik gehad want ik vond het totaal niet pijnstillend, ik vond de pijn afgrijselijk. Nu is mij verteld dat bij een tweede ze hier in het ziekenhuis na 5 cm ontsluiting geen ruggeprik meer geven, je mag pas met 7 of 8 cm ontsluiting naar het ziekenhuis, dus ik zit me nu af te vragen waarom ik uberhaupt nog naar het ziekenhuis moet. Ik moet eens kijken hoe het gaat, als ik de pijn kan dragen en niet in paniek raak blijf ik denk ik gewoon thuis.
 
Voor zover ik weet, kun je niet kiezen voor een ruggenprik. Ik dacht dat dat afhankelijk was van de situatie.

Bij mijn eerste bevalling heb ik zowel een pethidine-injectie als een ruggenprik gekregen, maar "pijnvrij" werd het daar bij mij niet van. Ik heb evengoed iedere wee gevoeld en weg moeten puffen. Ik weet niet of de ruggenprik niet goed is gezet of dat er gewoon een lage dosering is gegeven, waardoor ik toch nog veel voelde. Anyway, het was vast pijnlijker geweest zonder ruggenprik. Ik was op voorhand best een beetje bang voor een ruggenprik, maar dat viel dus 100% mee.

Ik "mag" over ongeveer vier weken weer bevallen en hoop het deze keer zonder pijnstilling te kunnen doen (en wat vlotter dan 40 uur ;-))

Succes,
Hester
 
ik heb een ruggeprik gehad bij mijn eerste ivm een rugweeen storm.
op dat moment vond ik het wel prettig, maar met het persen vond ik dat ik te weinig gevoel had.(infuus kon niet zo snel  op nul omdat kind er sneller aankwam dan ze verwachten) de bevalling duurde nog geen 3 uur intotaal.
het half dove gevoel  bleef enkele dagen na de bevalling ook nog en dat  was niet prettig.

bij mijn tweede  ben  ik ook in het ziekenhuis bevallen en  toen geen ruggeprik, ik heb  deze bevalling dan ook prettiger ervaren (bevalling duurde 1 uur en 15 min ) en zal bij dit  kindje ook geen pijnstilling willen.    

sas (31w1)
 
Terug
Bovenaan