Zeurende 1 jarige

Goedemorgen allemaal,

Wij hebben een zoontje van net 1 jaar. Wij hebben best een pittig jaar achter de rug. De eerste 3 maanden is hij een huilbaby geweest. Van fles tot fles gehuild. Na 3 maanden kwamen we erachter dat hij flinke hoofdpijn heeft gehad door de bevalling en daardoor zoveel huilde. Nadat dit verholpen was, was het een lieve rustige baby. Maar al snel volgde zijn ontelbare oorontstekingen. Hiervoor mag hij binnenkort geopereerd worden. Er worden buisjes geplaatst en zijn neusamandelen worden eruit gehaald. Naast alle oorontstekingen is hij ook nog een aantal keren ziek geweest van virussen zoals ieder kind. Maar door al die ziekerige periode's heeft hij bijna een heel jaar lang veel gehuild en snachts slechte nachten gemaakt. We zijn sinds 2 weken geleden pas tot het moment gekomen dat hij eindelijk snachts doorslaapt. Wel wordt hij nog erg vroeg wakker. 05:00 uur is tegenwoordig normaal. Het is niet ideaal maar we zijn allang blij dat hij doorslaapt.

Ons zoontje huilt alsnog best veel overdag. Waar we af en toe wel over twijfelen is of hij nou iets onder de leden heeft of niet.. de ene keer heeft hij wel weer iets onder de leden maar de andere keer is het gewoon zeurderig gedrag. Ik ben zo moe van het afgelopen jaar dat we een extra dag opvang hebben geregeld zodat ik kan bijkomen. Mijn man werkt de hele dag dus meerendeel van de zorg ligt bij mij. Financieel is het wel wat zwaarder nu hij een extra dag gaat maar ik heb het echt nodig. Ik kon opgegeven moment alleen nog maar huilen van onmacht en frustratie.

Nu vroeg ik me af hoe ik hiermee om moet gaan? Hij kan (vooral in de ochtend) enorm zeurderig zijn.

* Het begint al met uit bed halen. Daar huilt hij alsof zijn leven ervan af hangt.
* Na het uit bed halen is niks goed. Het enige wat werkt is continu met hem spelen of eten geven. Ik neem vaak echt wel even de tijd voor hem maar na een half uur lang spelen zou ik ook graag even iets voor mezelf willen doen.
* Als ik tegen hem zeg dat ik even naar de wc ga en dat ik zo terug ben blijft hij jammeren tot ik terug ben.
* Als ik op een wat strengere toon zeg dat ik het even zat ben dat hij zo zeurt gaat hij nog harder huilen.
* Negeren werkt soms maar ook niet altijd.
*Als hij tijdens het verschonen ze drinkfles niet krijgt schreeuwt hij het uit van frustratie. Dit doet hij niet bij de opvang of bij oma.
* Ook tijdens het eten speelt er veel frustratie een rol omdat hij wil eten maar nog niet alles zelf kan. Dus wij voeren hem maar als het niet snel genoeg gaat wordt hij heel boos of gaat huilen.

Wanneer hij ziek is of iets onder de leden heeft wordt dit gedrag versterkt. Meestal geven we dan ook wat meer toe aan dit gedrag omdat we het vervelend vinden dat hij ziek is.

Wat zijn jullie ervaringen en hebben jullie eventueel nog tips?

Groetjes een moeder die moe is.
 
Met 1 jaar begint verlatingsangst ook een rol te spelen. Dus het gedeelte huilen bij alleen laten is gewoon heel normaal.

Let erop dat een operatie waarschijnlijk niet door mag gaan, wanneer het kind ziek is, dus houdt hem vooraf aan de operatie alvast een paar weken thuis, zodat hij niet ziek wordt. Anders zit je hier onnodig langer mee.

Schreeuwen tegen een huilende baby of dreumes hielp hier ook nooit, maar ik begrijp helemaal dat dat is wat je doet wanneer het gehuil te veel wordt.
Wanneer het je teveel is, laat je dreumes achter op een veilige plek (box of bed), en doe even wat voor jezelf. Voor mij hielp een paracetamol nemen ook. (Ik ben geen dokter, dit is geen dokters advies.)

Begint het huilen voor of nadat je hem uit bed haalt?

Sterkte!
 
Oke bedankt voor je snelle reactie!

Ik vindt het lastig om te pijlen of het verlatingsangst is want als ik hem wegbreng (zoals naar de opvang of me ouders) dan kijkt hij niet op of om als ik weg ga. Maargoed het kan zijn dat hij zich thuis dan ineens heel alleen voelt als ik de ruimte verlaat. Dat kan ik me wel voorstellen.

En bedankt voor je tip over het thuis blijven. Ik denk dat dat zeker een goede is voor de operatie!

Ik schreeuw niet tegen hem maar ik praat op een iets zakelijkere toon. Maar daar raakt hij dus al behoorlijk van van slag. Ik verlaat de ruimte ook en meestal helpt dit wel. Maar ik ben gewoon op zoek naar een manier dat ik hem wat meer kan laten stoppen met dat zeuren. Ik leid hem heel vaak af maar op dit moment moet ik hem zoveel afleiden dat ik alleen maar met hem bezig ben de hele dag. En dat breekt wel echt op.

Het huilen begint trouwens voor ik hem uit bed haal.

In ieder geval bedankt voor je reactie!
 
Jij hebt het als moeder natuurlijk zwaar, maar hij heeft ook geen goed jaar gehad natuurlijk en heeft het misschien ook gewoon zwaar? En dan ben je nog zo klein dat je het alleen op deze manier kan uiten, en het meest bij de persoon bij wie je je veilig voelt. Bij ons zoontje ging het steeds beter naarmate hij meer kon praten en meer ging begrijpen. En bij een tantrum reageert hij nu het beste op even geknuffeld worden.
 
Beste Annemieke, het klinkt alsof jullie een zeer uitdagend jaar achter de rug hebben gehad met jullie zoontje. Het is begrijpelijk dat je uitgeput bent en op zoek bent naar wat rust. Ik vind het ontzettend knap hoe alles hebben opgepakt afgelopen jaar. Ik heb op Ouders van nu.nl gekeken en ik hoop dat ik je met deze informatie iets meer kan helpen met je vragen:

Je zoontje heeft veel meegemaakt, en hij wil misschien veel troost en aandacht om zich beter te voelen. Probeer geduldig te blijven, zelfs als dat moeilijk is. Probeer daarnaast structuur en routine in je dagelijkse leven te creëren. Zo weten jij en je zoontje gehele dag door wat jullie kunnen verwachten, dit geeft veel rust. Ook al heeft je zoontje veel aandacht nodig, probeer momenten te vinden waarop je hem kort even veilig en bezig kunt houden(zoals in de box), zodat je tijd voor jezelf kunt nemen. Wat ook wordt aangeraden is blijven praten tegen je zoontje, zelfs als je hem even kort alleen moet laten. Vertel hem wat je doet, zodat hij zich minder verloren voelt wanneer je er even niet bent.

Soms gedragen kinderen zich anders in een nieuwe omgeving. Overweeg om kleine uitstapjes te maken, zoals een wandeling in het park, om hem af te leiden en nieuwe prikkels te bieden. Omdat je zoontje bij de opvang en oma anders zich gedraagt, zou het nuttig kunnen zijn om te kijken wat zij anders doen of om hen te vragen voor tips over wat bij hen werkt.

Als je je zorgen maakt, en het gevoel hebt dat je er niet meer uitkomt, kun je ook altijd advies vragen aan een professional zoals een kinderarts of een jeugdgezondheidszorgprofessional. Zij kunnen helpen bij het uitsluiten van eventuele onderliggende problemen of verder advies geven.

En als laatste, vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen, zodat je de energie hebt om er voor je zoontje te zijn.

Ik heb hierbij nog interessante artikelen voor jou, die je eventueel verder kunnen helpen:
Dit artikel is medisch beoordeeld door Orthopedagoog Mariëlle Beckers


Dit artikel is medisch beoordeel door jeugdarts Nelleke de Kom

Heel veel sterkte en succes gewenst. Hopelijk wordt het snel allemaal weer beter!
 
Dat van niet meer op of om kijken, wanneer je hem naar de opvang of de oppas brengt is heel herkenbaar hoor! Betekent vooral dat het daar ook vertrouwd voelt.
 
Bij ons hielp het ook wel om op pad te gaan, gewoon naar de supermarkt ofzo, even naar buiten en onder de mensen, dan genoot onze kleine van de omgeving. Waardoor ze de frustraties vergat. Ze zat op het randje van de buggy om zich heen te kijken, en iets later vond ze het geweldig stukken zelf te lopen.
 
Terug
Bovenaan