zoontje weigert avondeten (groente en vlees, aardappels, rijst, pasta, vis)

Toen onze zoon 1,5 is geworden zijn wij gestopt met de strijd om het avondeten. Sinds zijn eerste verjaardag was het steeds meer tegenstribbelen, brullen, overstuur en paniekaanvallen. Na een half jaar zag ik het echt niet meer zitten. Inmiddels is hij 2 jaar. Bij de opa's en oma's moppert hij alleen bij de eerste twee happen en eet daarna vrolijk alles op. Is dit nu echt alleen een kwestie van 'vreemde ogen dwingen' of waren wij toch te gemakkelijk en heb ik te snel opgegeven?
Hij is geen makkelijke eter, maar soep (soms), fruit (appel, peer, mandarijn en sinaasappel) en steeds meer verschillende soorten broodbeleg lust hij gelukkig wel.
Heeft iemand nog tips?!

(afleiden helpt niet, vermommen onder een hapje vla ook niet of andere truukjes)

 
Hoi marike,

wij hebben het zelfde probleem met onze dochter nu 1,5 jaar oud.
Het kan erg frustrerend zijn.ze at bij andere wel haar warme maaltijd,alleen thuis niet.  Wij hebben ook van alles geprobeerd en niets hielp.

nu hebben we met iemand contact gekregen die het zelfde probleem heeft gehad.zij zijn ermee bij een kinderpedagoog terecht gekomen en sinds dien eet hun dochtertje weer.

wij willen dit nu ook gaan proberen.

hopelijk kunnen jullie er ook iets mee.

succes,

mama van iefke
 
weigert hij of lust hij het niet?

wat bij ons werkte ( maar milan is wel ouder) is hem meer betrekken in de gesprekken die we tijdens het eten voerden ( en die gaan natuurlijk NIET over eten) daardoor ging hij weer gezellig verder met eten.

Wat ook nog wel eens hielp is het gewoon met zijn handjes laten eten, vond ie erg leuk. verder denk ik dat je op de goede weg bent door er niet zo'n drama van te maken.
verschillende bereidingswijzen en presentatiewijzen willen ook nog wel eens helpen.

op de vraag waarom hij bij opa en oma wel eet,.. ik denk ook dat vreemde ogen dwingen.
 veel succes!
 
Hoi,

onze dochter is nu 2 jaar en hebben hetzelde probleem met haar gehad.

Eten was echt een ramp!!
Niets ging er in, de hele tijd strijd, en alsnog met een lege maag naar bed.

Wij hadden een hele grote kinderstoel waardoor ze niet goed aan tafel erbij kon zitten, we hebben nu een andere stoel gekocht welke goed aan tafel aan te schuiven is en dat ging al een stuk beter.
Ook heb ik haar zelf nieuw bestek en een bord laten uitzoeken.

Ze eet nu aan tafel redelijk mee.
Als ze niet wil eten, dan proberen wij dat eigenlijk altijd een beetje te negeren.
Neemt ze dan wel eindelijk een hap, dan 'belonen' wa haar door te zeggen hoe goed ze kan eten en hoe groot ze al is.

Dit doet bij haar echt wonderen!

Het kan natuurlijk ook zijn dat hij echt niet kan eten.
Dit heeft mijn nichtje ook gehad, zij at alleen vloeibaar en suikerklontjes.
Zij is via de kinderarts doorgestuurd naar een specialist op dit gebied.
Dit heeft bij haar echt wonderen gedaan!

Heel veel succes........ik weet hoe frustrerend het is!

groetjes
Patricia........trotse mamma van Naomi
 
Bij ons is eten meestal een slagveld.
Onze zoon is 171/2 maand. Heeft een mond vol tanden en kiezen.
S'morgens en s'avonds een melkfles. Rond tienen gepureerd fruit. Soms een boterham.
Rond 11 uur ligt meneer in zijn bed. Rond 14:30 uur wordt hij weer wakker. Ik wil hem dan geen brood meer geven zo dicht op het avond eten. Krijgt meestal nog wel wat melk en een kapitein koek. (gaat er vaak voor 1/3 in) Snoepen doet hij niet of nauwelijks. Avondeten is, als Mack er zin in heeft, voerend geen probleem. Heeft hij geen zin dan is het feest. Nu maak ik me er niet zo druk om maar hij zal toch een keer zelf moeten gaan eten. Vla gaat er altijd wel in. Potjes eet hij alleen voor kinderen vanaf 6 maanden. Verder is het een vrolijk, zeer actief kereltje. Hij is zo,n 83 cm en 12 kg.
Iemand tips om hem "brokken" te laten eten ipv gepureerd en wat zou eigenlijk voor zijn leeftijd goed zijn?
 
Hoi,
Onze dochter van 2,5 jaar at ook nooit. Eigenlijk hadden we besloten er nooit een issue van te maken, maar nu was de maat een beetje vol. Mevrouw stond op de weegschaal en was bijna een kg afgevallen. En op 11.8 kg is een kg natuurlijk wel erg veel. Vanaf dat moment zijn we gaan belonen. Simpel met een stickertje. Wanneer ze haar bord leeg eet en het toetje op heeft krijgt ze een sticker. Maar eet ze niet dan gaan we ook niet van tafel. Al moeten we 3 uur met haar aan tafel zitten. En dan geven ze ineens snel op. En als ze even haperen, kun je de sticker alvast in beeld brengen. Even laten zien en weer rustig afwachten tot ze verder eet. Het gaat nu heel goed en ze gaat nu ook weer met plezier aan tafel zitten. Ook zorgen we dat ze geen afleiding heeft. Geen televisie, radio of speelgoed in beeld. Alleen maar eten. Nou veel succes, maar het is zeker het proberen waard. Wel doorzetten, want als je eenmaal toegeeft, dan onthouden ze dat. Geheugen als een olifant.
 
Leg een paar stukjes in zijn bordt(niet te veel), prak het niet want dat ziet er toch al niet smakelijk uit. Geef hem een vork en een lepel om mee te spelen en vertel hem wat over de mooie kleuren, vormen en vertel de naam van de groente en of andere etenswaren. Eet hij dan eet hij, eet hij niet nou....dan niet. Hou de sfeer gezellig niet meer en niet minder. Valt er iets op de grond dan zeg je boem.

Petra
 
Een stickersysteem, beloningssysteem werkt niet bij een 1,5 jarige. Inderdaad pas tegen de 3 jaar. Dan is je dochter van 2,5 jaar er al vroeg bij geweest.
Maar als ze dus ruim 2,5 jaar zijn, tegen de 3 jaar kan dat heel goed werken. Hier dezelfde ervaring met een bijna 4 jarige! We zijn dik tevreden.
 
Terug
Bovenaan