Zwangeren en toxoplasmose

Hallo iedereen,

Ik zit in een hele stressvolle situatie. Ik ben nu vier weken zwanger en een paar dagen. Sinds november 2007 hebben wij een kitten in huis. Inmiddels is hij 6 maanden oud. Het probleem is echter dat hij veel krabt en bijt tijdens het spelen en als je hem oppakt! Nu ben ik de afgelopen weken meerdere keren gekrabd, tot bloedens toe. Maar waar ik me nu dus superongerust over maak is dat ik nu kans heb op toxoplasmosebesmetting! Ik heb de huisarts gebeld en moet volgende week een bloedtest doen. Verder vind ze dat ik de kat weg moet doen, omdat ik een ontzettend groot risico neem! Dat weet ik nu ook, en ik kan wel janken en hoop echt dat er nog niets aan de hand is, maar ik en mijn man willen de kat zeker niet weg doen. Je gaat je toch hechten aan zo'n beestje. Ik verschoon al een tijdje de kattenbak niet meer en ben nu ook van plan niet meer met hem te spelen tot na de zwangerschap, maar misschien ben ik al te laat! En daar maak ik me echt enorm druk om! Ik heb al allerlei informatie gelezen op internet over toxoplasmose en wat de gevolgen voor de ongeboren vrucht zijn, maar ik vraag me nu zo af of er vrouwen zijn die tijdens hun zwangerschap een besmetting hebben opgelopen en of daar nog iets aan te doen is, of dat je het op moet geven!? Ik moet nu het hele weekend wachten op de bloedtest en dan de uitslag nog afwachten en dat maakt me echt ontzettend onzeker en gestresst. Ik zit alleen maar te huilen! wie heeft er meer ervaring of kennis? Help mij!
 
Lieve Bolle,

In Duitsland wordt er standaard op toxoplasmose getest. Na mijn eerste controle kwam eruit dat ik toxoplasmose en een waterpokken infectie had. Ik kan me alleen het doffe gevoel nog herinneren omdat ik zo moe was...

De kans op een besmetting van het kind is niet heel groot (Met antibiotica minder dan 4%). Ik heb toen t/m de 13de week antibiotica moeten nemen. Ze hopen dat daardoor het risico dat je de toxoplasmose op je kind overdraagt vermindert. Het helpt jou dus niet. Na de dertiende week zijn er andere middelen, die ik gelukkig niet meer hoefde te nemen omdat de infectie zeer sterk teruggelopen was.

Mijn gynaecoloog wilde per se een vruchtwaterpunctie en ik was het er niet mee eens om de volgende redernen.
1) het was in het eerste trimester, dus als er iets fout gaat gaat   het meestal goed fout. Dus eindigt het in een miskraam. Klinkt hard, maar dat is nu eenmaal zo. Als je het later krijgt, dan krijg je andere afwijkingen, die wel heel erg zijn, maar je zwangerschap eindigt dan niet meer spontaan.
2) Als er uit de vruchtwaterpunctie zou blijken dat ze besmet was, dan konden ze me niet vertellen wat ze er aan over zou houden.
3) Als geen infectie gevonden wordt, is toch niet uit te sluiten dat het kind besmet is. Dit komt regelmatig voor.
4) Door de vruchtwaterpunctie kan het kind ook infecties oplopen.
5) Ook al voelde ik me belabberd, ik had heel sterk het gevoel dat het met het babytje goed ging.

Inmiddels ben ik 30 weken en uit de echo's blijkt dat ze het hartstikke goed doet. Dus ik ga ervanuit dat ik over een paar weken een gezond babytje in m'n armen mag houden.

Overigens blijkt uit onderzoek dat de meeste infecties helemaal niet door katten opgelopen worden (wij hebben geen katten). Rauw vlees en slecht gewassen groente/fruit is een veel groter risico. De kattebak kan je ook zelf verschonen op voorwaarde dat je het elke dag doet. Dan hebben die bacteriën nl. geen kans zich te ontwikkelen. Wel is het zo dat een jonge kat een groter risico is, omdat ze de toxoplasmose dan makkelijk kunnen   krijgen. Ik weet niet of jullie de kat buiten laten. Als de kat alleen maar binnen is, is de kans dat ze zich aansteekt miniem. Je zou ook de kat door de dierenarts kunnen laten onderzoeken op toxoplasmose en haar daarna alleen nog maar binnen houden tot de geboorte.

Dus maak je niet teveel zorgen...
Liefs,
Meinke

P.S. het is bij toxoplasmose vaak moeilijk vast te stellen wanneer je het opgelopen hebt. Dus ook als de uitslag positief is, is dat nog niet een reden om compleet in paniek te raken.
 
Hoi,

Vervelend dat jij je zo rot voelt! Op de site van mijn verloskundige staat dat je alleen toxoplasmose kan krijgen wanneer je rauw vlees eet en als je met blote handen de kattenbak verschoont, want het schijnt alleen voor te kunnen komen bij de ontlasting van je kat.    
Ik heb zelf 2 katten en op het verschonen van de kattenbak  na doe ik alles met ze. Als ik ze actief geaaid heb en met ze gezeten heb,  was ik daarna mijn handen.
Het volgende vond ik voor je op 9maand.com;

ToxoplasmoseToxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet, Toxoplasmose gondii, kan zich bevinden in rauw vlees en in de stoelgang van vooral jonge poezen.

Wanneer jij deze infectie oploopt, bestaat er voor jezelf geen gevaar. De symptomen zijn zoals bij een griep: koorts, vermoeidheid en lusteloosheid, maar soms zijn ze amper aanwezig.

Toxoplasmose tijdens de zwangerschapWanneer je deze infectie oploopt tijdens je zwangerschap, loopt je baby gevaar om ook geïnfecteerd te geraken. Via de moederkoek kan je als moeder deze infectie immers aan je kindje doorgeven.

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan de infectie je baby zware schade toebrengen. Een miskraam is dan ook niet uitgesloten. Gelukkig is de kans dat je tijdens deze eerste periode de infectie doorgeeft, eerder klein (tot 15%).
De schade zal beperkter zijn wanneer je de infectie na 4 maanden zwangerschap oploopt maar de kans dat je baby geïnfecteerd raakt, is dan wel groter (tijdens de laatste 3 maanden tot 60 %).
De mogelijke problemen bij de baby zijn afhankelijk van waar deze parasiet zich juist nestelt: ter hoogte van de oogzenuw (oogbeschadiging), ter hoogte van de hersenen (hersenafwijking),… De ziekte kan bij de baby ook ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.
Antistoffen? De vroedvrouw of arts zal in het begin van je zwangerschap, aan de hand van een bloedonderzoek, kunnen nagaan of je immuun bent voor deze parasiet.

Indien je voldoende antistoffen hebt, zal je de ziekte niet meer doormaken en is er verder ook geen gevaar voor uw baby.
Indien je niet immuun bent en de ziekte toch doormaakt tijdens de zwangerschap, kan men aan de hand van een vruchtwaterpunctie nagaan of je baby geïnfecteerd is. Meestal zal de arts het resultaat niet afwachten en onmiddellijk antibiotica voorschrijven om de schade bij de baby te beperken.Omdat een parasiet de ziekte veroorzaakt, kunnen we niet vaccineren voor Toxoplasmose. Je kunt dus enkel immuniteit verkrijgen door de ziekte zelf door te maken. Het is dus van belang de ziekte tijdens de zwangerschap absoluut te voorkomen.

Hoe voorkomen?

Eet geen rauw vlees!
Vermijd alle rauwe eetwaren van dierlijke afkomst: geen rauwe eieren, geen rauwe melk,… Indien de voedingswaren gepasteuriseerd zijn, is er geen gevaar.
Reinig grondig het keukengerei wanneer het in contact met rauw vlees is geweest.
Was je groenten (4 tot 5 keer) en was of schil het fruit dat je wilt eten.
Indien je in contact gekomen bent met een poes, zorg dan dat je nadien goed je handen wast.
De kattenbak reinigen laat je best over aan je partner of iemand anders. Moet jij dit toch doen, draag degelijke wegwerphandschoenen.
Het dragen van wegwerphandschoenen geldt ook wanneer je in de tuin werkt. Vermijd hierbij zeker hand-mond contact en zorg voor een goede handhygiëne.
Zoals je kon lezen kun je het op meerdere verschillende manieren krijgen. En ik zou dus, als er verder geen problemen zijn met je katje het niet weg doen.    Jonge katjes zijn gewoon speels, wel zou ik proberen met een plantenspuit het krabben tot bloeds aan toe af te leren. Dat mag gewoon niet. Zwanger of niet!

 
Hoi Bolle!

Je bent vast niet de eerste zwangere met een katje en ik heb nog nooit van iemand gehoord die een katje wegdeed. Ik heb zelf veel (zwerf)katten gehad toen ik hier 'op kamers' woonde. Letterlijk 1 kamer en badkamer dus!!!! Ook een kattebak op de kamer. Klinkt me nu wel onhyg. in de oren maar zo was ik... Ik vond alle kleine katjes zielig en bracht ze (2 met de fles)  groot. Het schijnt dat als je 1x toxo hebt gehad dat je dan antilichamen hebt. Nou ik heb t blijkbaar nooit gehad!!!!! Een wonder.  Moet nu dus ook oppassen. Maar nu heb ik een grote hond. Als t aan m'n gynacoloog en een aantal kennissen  zou liggen dan was ie ook al de deur uit! Ik weet dat je goed moet oppassen met uitwerpselen van katjes, probeer dat te vermijden (sorry vriend, jij moet de komende maanden de kattebak verschonen, haha) en inderdaad, groente en fruit goed wassen (ik eet t buiten de deur niet, bij m'n vorige 2 kids wel, ben nu voorzichtiger) geen rauw vlees, niet in de tuin wroeten)
Probeer je niet al te ongerust te maken (zegt 1 die een week of 6 geleden net zo bang /was gemaakt) je raakt niet zo makkelijk besmet!
groetjes,Priscilla
 
hoi,

Met krabben en bijten hoef je je geen zorgen te maken over toxoplasmose.... eerder over een 'gewone' infectie in een wondje als de bek of pootjes niet zo schoon waren. En dat merk je snel zat.... gewoon goed handen wassen en als er bloed bij een wondje zat eventueel  desinfecteren....  Maar toxoplasmose zit in de ontlasting .... kan dan he, hoeft niet.... (vandaar ook handschoenen aan bij werken in de tuin, daar kan ook een andere kat zijn behoeftes hebben gedaan en ligt er zeker langer dan een dag).

Wij hebben 3 katten en ben ook tijdens mijn zw.schap weleens gekrabd door ze... maak het dan schoon met gewone handzeep (die bij ons dan wel de anti bacteriele variant is) en nooit wat gebeurt.

Vind het trouwens wel een beetje paniekzaaien van een huisarts om te zeggen dat jullie kat weg zou moeten .   Dan zouden heel veel mensen hun kat dus weg moeten doen als ze zwanger willen worden/zijn.

oh ja... weet niet of je vroeger ook katten hebt gehad? Dan is de kans namelijk heel groot dat je al toxoplasmose hebt gehad en dan komt dat ook uit die bloedtest en dat zegt dus niks....

groetjes,
Marije
 

Ik snap dat je je zorgen maakt maar ik vind het wel heel erg cru van de huisarts om te adviseren je kat weg te doen!

Ik ben dierenarts en geen specialist op het gebied van zoonoses (overdraagbare ziektes naar mensen) maar misschien kan ik je wel gerust stellen.

Met name jonge katten zijn uitscheiders van toxoplasma, maar meestal scheiden ze na de infectie ongeveer 3 weken eitjes uit. Als jouw kat al langer bij je in huis is dan 3 weken en geen rauw vlees krijgt en niet in contact komt met katten die wel buiten komen dan heeft nu nog de kat wegdoen niet zo heel veel zin meer denk ik...

Overdracht naar mensen gebeurt voornamelijk via contact mer de uitwerpselen. Natuurlijk is er een kans dat dat gebeurt via aanraken van zijn achterste maar dat schijnt echt hele keine kans te zijn.
De eitjes in de kattenbak worden pas infectieus als ze langer dan 24 uur in de omgeving zijn, dus als je de kattenbak elke dag schoonmaakt en dus ook goed uitsopt dan is de kans ook al zeeeer klein op besmetting en nog beter als je de kattenbak niet zelf verschoont.
Krabben en bijten is volgens mij niet gevaarlijk voor toxoplasma (wel voor kattenkrabziekte, ook niet fijn, maar dat is een ander verhaal)

Jij bent nu getest maar wat wil de huisarts daarmee???

Als je positief bent, dan hoeft de kat zeker niet weg, als je eenmaal antistoffen hebt dan krijg je de ziekte niet nog een keer.
En het kan dan heel goed zijn dat je al jaren en jaren geleden besmet bent (via varkensvlees bv), het si idd lastig te bewijzen da het om een recente besmetting gaat en dan nog hoeft de kat daar niet  de schuldige van te zijn.

Als je negatief bent: tja dan kun je alsnog besmet raken en dan moet je dus van de kattenbak afblijven, je kat wegdoen lijkt me dan wel erg overdreven als je de normale hygiene in acht neemt. Dan zouden al duizenden en duizenden mensen hun kat op straat hebben gezet bij een zwangerschap. Was desnoods elke keer je handen als je de kat hebt aangeraakt en laat hem niet met zijn gat onder je neus slapen :)

Ik hoop dat ik je hier wat mee gerust heb gesteld en wat mij betreft mag je mijn test aan de huisarts laten lezen, kan hij of zij ook wer wat van leren

groeten Elke
dierenarts gezelschapsdieren


 
Wij hebben ook een katje en ik vond het ook erg eng tijdens mijn zwangerschap. Mijn verloskundige vertelde, dat het alleen kwaad kan als je met je blote handen de kattenbak verschoont. Dus of even geen bak verschonen of handschoenen aan doen. Knuffelen en spelen kon volgens haar absoluut geen kwaad. Tis echt alleen de poep. Onze pes heeft de hele zwangerschap bij ons op bed geslapen en ik heb gewoon geknuffeld etc. We hebben nu een kern gezonde zoon! Misschien is jou huisarts zoiezo geen katten liefhebber!
 
Terug
Bovenaan