Hoi,
Hier een ex-zwangere die ook zwangerschapssuiker heeft gehad bij mijn tweede zwangerschap. Waarschijnlijk heb ik het bij mijn eerste zwangerschap ook gehad, alleen toen is het niet gediagnostiseerd. Bij mij is de suiker aan het licht gekomen bij de vk. Mijn glucosewaarde was net op het randje en voor de zekerheid heeft ze me door gestuurd naar het ziekenhuis. Daar heb ik nog 2 aanvullende onderzoeken gehad en toen was het zeker dat ik het had. Ik ben toen doorverwezen naar de gyn. Voordeel bij mij is dat mijn man zelf suiker heeft, dus ik kon thuis dagcurves maken en mijn man kon mij vertellen wat ik wel of niet moest eten. De gyn. heeft toen een extra echo gemaakt om te kijken naar de grootte van het kindje (ik was toen 34 weken zwanger). Vanaf dat moment ben ik ook op dieet gezet om de glucose in mijn bloed stabiel te houden. Dit betekent eigenlijk geen suikers en oppassen met koolhydraten. Verder is het belangrijk dat je je eten verdeelt over de dag, dus ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten, tussendoortje. Zo blijft je glucosespiegel constant. Als door het dieet je suiker nog te hoog is, kan het zijn dat je insuline moet gaan spuiten.
De zwangerschapssuiker zorgt ervoor dat jouw lichaam tijdelijk slechter in staat is suiker af te breken. Alle suiker die jij nuttigt, kan dus niet of slecht afgebroken worden en wordt in de vorm van vet opgeslagen door je kindje. De kans is dus groter dat je een groter en zwaarder kindje krijgt, maar dit hoeft niet.
Bij mij sloeg het dieet goed aan en ik hoefde niet onder controle van de gyn te blijven. Ik ben met 35 weken weer overgedragen naar de vk. Ook had ik geen medische indicatie om in het zh te bevallen. Maar dit kan dus wel.
Uiteindelijk ben ik met 39+6 bevallen van mijn 2e zoontje en, tegen alle verwachtingen in, was het een heel mooi gemiddeld kindje, 3525 gram en 50 cm. (eerste zoontje was 4050 gram!)
Heel veel succes ermee, hopelijk valt het allemaal mee.
gr. Hanneke