Zwanger een baan zoeken

Hallo dames,

Ik wilde een berichtje schrijven over het zoeken van een baan terwijl je zwanger bent. Wij zijn in november in een andere provincie gaan wonen, dus mijn baan opgezegd. Had mijzelf 3 maanden gegeven op gemak een nieuwe baan te zoeken. 5 december kwam ik erachter dat ik zwanger ben. Een echte surprise. Maakte mij heel veel zorgen of ik wel een baan zou kunnen vinden. Mensen om mij heen waren vrij negatief en zeiden dat het heel moeilijk zou zijn en ook op internet weinig bemoedigende woorden. Echter heb ik in januari met 3 mogelijke werkgevers om de tafel gezeten en eerlijk geweest dat ik zwanger ben. Was voor alle 3 geen probleem. Uiteindelijk zelfs een keuze kunnen maken welke het beste bij mij zou passen en vanaf 1 februari aan de slag. Dus dames ben je zwanger terwijl je een baan zoekt! Het betekent niet dat niemand je wilt hebben. Heel veel succes en zet hem op. Liefs een zwangere dame :)
 
Beste F, wat een ontzettend mooi nieuws. Wat fijn dat je ook dit met ons deelt. Vond je het spannend om aan te geven tijdens de sollicitatie dat je zwanger was? En heb je misschien nog tips? Met vriendelijke groet, Jetske
 
Beste F, wat een ontzettend mooi nieuws. Wat fijn dat je ook dit met ons deelt. Vond je het spannend om aan te geven tijdens de sollicitatie dat je zwanger was? En heb je misschien nog tips? Met vriendelijke groet, Jetske
Hallo, dankjewel. Ik vond het wel spannend om te delen. Maar heb het aangegeven omdat ik mijn carrière niet wil opbouwen op een "leugen". Natuurlijk ben je er vrij in, maar persoonlijk wilde ik het toch delen.
Ik heb aangegeven iedere keer in het midden van het gesprek dat ik in zwanger ben en gevraagd hoe ze daar tegen aan keken. Iedereen reageerde positief. Heel veel succes.
 
Zwanger zijn op de werkvloer brengt specifieke rechten en plichten met zich mee voor zowel de werknemer als de werkgever. Hieronder een overzicht van wat je kunt verwachten en welke stappen je zelf moet ondernemen.



Rechten tijdens de zwangerschap:

  • Aangepaste werktijden en pauzes: Je hebt recht op extra pauzes tot maximaal één achtste van je werktijd. Bijvoorbeeld, bij een werkdag van 8 uur mag je 1 uur extra pauze nemen, met behoud van loon. Daarnaast mag je overwerk en nachtdiensten weigeren.
  • Veilige werkomgeving: Je werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit kan betekenen dat je werkzaamheden worden aangepast om risico's te vermijden, zoals het werken met gevaarlijke stoffen of zware fysieke inspanning.
  • Bezoek aan medische afspraken: Je mag tijdens werktijd noodzakelijke medische controles bijwonen, zoals bezoeken aan de verloskundige. Deze tijd wordt doorbetaald.
  • Bescherming tegen ontslag: Tijdens je zwangerschap en tot 6 weken na je bevallingsverlof mag je niet ontslagen worden vanwege je zwangerschap.



Verlof en salaris:

  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof: Je hebt recht op minimaal 16 weken verlof, bestaande uit 6 weken zwangerschapsverlof vóór de bevalling en minimaal 10 weken bevallingsverlof na de bevalling. Bij een meerlingzwangerschap heb je recht op 20 weken verlof.
  • Uitkering tijdens verlof: Tijdens je verlof ontvang je een uitkering ter hoogte van 100% van je dagloon. Deze uitkering wordt meestal door je werkgever aangevraagd bij het UWV.
  • Opbouw van vakantiedagen: Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof loopt de opbouw van je vakantiedagen gewoon door.



Acties die je zelf moet ondernemen:

  • Melding aan werkgever: Informeer je werkgever tijdig over je zwangerschap, bij voorkeur uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat.
  • Verlofaanvraag: Bespreek met je werkgever wanneer je verlof ingaat. Je kunt ervoor kiezen om 4 tot 6 weken vóór de uitgerekende datum met verlof te gaan.
  • Kolven of borstvoeding geven: Tot 9 maanden na de bevalling heb je recht om tijdens werktijd te kolven of borstvoeding te geven, tot maximaal een kwart van je werktijd per dienst. Je werkgever moet hiervoor een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar stellen.

Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten tijdens je zwangerschap op de werkvloer. Open communicatie met je werkgever en het tijdig regelen van verlof en andere zaken dragen bij aan een gezonde balans tussen werk en zwangerschap. Bron: https://www.babycrafts.nl
 
Terug
Bovenaan