Actiever zijn

Hoi allemaal,

Ik ben inmiddels 39 weken zwanger dus het einde is in zicht! Ik heb fysiek erg veel ongemakken gehad deze zwangerschap en sinds ik met verlof ben (een maand nu) lukt het me eigenlijk niet meer om langer dan 5 minuten te lopen. Ik heb eigenlijk de hele dag een enorm beurs gevoel in mijn bovenbuik, alsof er een grote blauwe plek zit waar iemand heel hard op duwt (geen zwangerschapsvergiftiging) en als ik ga wandelen krijg ik standaard rechtsonder in mn buik stekende bandenpijn.
Ik lig dus de hele dag op bed of op de bank, maar de verloskundige wil perse dat ik actiever wordt omdat ze verwacht dat de bevalling anders heel lang gaat duren en heel zwaar gaat zijn.
Ze stelde voor om kleine stukjes te wandelen, maar vandaag heb ik dat geprobeerd en halverwege kreeg ik zoveel pijn dat ik geen stap meer kon zetten en op de grond moest zitten. Daarna al puffend terug gestrompeld.
Ik vroeg me af of mensen dit herkennen en of ze advies hebben, want het is niet dat ik niet wil bewegen, maar de pijn maakt het bijna onmogelijk. Wat zou ik nog kunnen proberen qua activiteit?
 
Herkenbaar. Ik heb met mijn eerste zwangerschap ook heel erg veel pijn gehad (bekken en die pijn in je bovenbuik die je beschrijft), al van voordat ik 20 weken ver was. Hier was het inderdaad proberen om kleine stukjes te lopen, wat naar het einde toe echt niet meer lukte, zeker niet op 39 weken. Knap dat je nog probeert zou ik zeggen. Zwemmen is inderdaad een optie. In het water wordt er heel wat gewicht van je spieren gehaald dus kan ook wel wat verlichting bieden aan je pijnlijke bovenbuik. Maar eerlijk, als het echt niet gaat en je hebt echt te veel pijn wanneer je moet bewegen, dan kan die vk op haar kop gaan staan en blijf jij lekker rusten. Loop af en toe en rondje of 2 rond de eettafel doorheen de dag zodat je niet een hele dag ligt maar verder begrijp ik heel goed dat je liever gewoon zou liggen om zo weinig mogelijk pijn te ervaren. Luisteren naar je lichaam is tijdens die laatste loodjes nog steeds belangrijk. Wat stretchoefeningen op zo’n zitbal kunnen ook wel deugd doen trouwens. Daar kan je ook wat op bewegen.
 
Die verloskundige heeft makkelijk praten als ze verder geen oplossing biedt tegen de pijn. Kan fysiotherapie uitkomst bieden?

En anders misschien kijken welke bewegingen wel kunnen. Bijvoorbeeld alleen met de armen, of alleen met de onderbenen.

Misschien dat zwemmen ook werkt, maar dan wel iemand meenemen om je onderweg te helpen.
 
Bedankt voor jullie reacties! Zwemmen is inderdaad wel een goed idee en een yogabal heb ik ook in huis dus die twee dingen kan ik sowieso proberen. Fysiotherapie heb ik gehad omdat ik al vroeg in de zwangerschap last had van bekkenpijn, maar in principe is er nu weinig meer wat de fysio nog kan doen. Zij adviseerde vooral om goed naar mijn lijf te luisteren en ik denk dat ik dat nog steeds een goed advies is. :)
 
Een “buikband” hielp bij mij heel goed in de laatste week. ik kreeg advies van de instructrice van de zwangerschapscursus. Zij was ook fysiotherapeut met bekkenbodem specialisatie.

Ik had van iemand een draagdoek gekregen en de instructrice/fysiotherapeut liet zien hoe ik dat om mijn buik en rug kon wikkelen. Het gaf veel steun aan m’n onderbuik, onderrug en kantelde mijn bekken in de juiste positie.
 
Nou sorry maar met alle respect voor de verloskundige (ze zal er verstand van hebben)? Maar ik heb een HG zwangerschap gehad en tot maand 5 plat gelegen, daarna vanwege bekkenpijn, zwangerschapsischias, en extreme vermoeiend en misselijkheid helemaal niks gedaan dus eigenlijk 9 mnd en mijn vliezen braken om 1 uur en om 5 uur was onze dochter er na 15 minuten actief persen. Snap dus heel goed dat je met week 39 niet meer heel actief bent! Luister naar je eigen lichaam en doe wat goed voelt! Geloof echt niet dat die bevalling nou enorm anders word als je nu in die laatste 1 a 2 weken nog actief word...

Komt heus goed, succes met de laatste lootjes!
 
Terug
Bovenaan