Borstvoeding of fles???

hoi!
ik wil ook borstvoeding gaan geven. was er eerst een beetje bang voor maar heb er nu echt zin in. hopelijk gaat het lukken! ben ook naar een infobijeenkomst geweest.
groetjes sabine
 
Had hier gister al een heel verhaal zitten tikken.... helemaal weg en had geen zin om direct weer te tikken.

Voor wat betreft dat voeden op verzoek dan wel schema.... zeker in het begin zou ik toch echt wel op verzoek gaan voeden. Het maagje van zo'n uk kan in het begin weinig in en dat groeit en groeit en  dat zal hij/zij zelf wel 'regelen' door afentoe wat vaker te komen. Ook krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met regeldagen (op verschillende momenten, maar eerste keer is bij de meesten rond 6 weken) en als je bv wilt blijven geven is het ook het beste om dan toe te geven aan je kleintje. Hij/zij is gegroeid, krijgt behoefte aan meer en het vaker en langer willen drinken heeft niks te maken met te weinig voeding of niet genoeg meer hebben (dit wordt vaak gedacht, er zijn dan ook veel vrouwen die onnodig rond die periode stoppen al dan niet onder druk van de omgeving!)

Zelf heb ik mijn jongste op verzoek gevoed (de oudste heeft slechts 8 week bv gehad en kreeg daarna in eerste instantie ook fles op verzoek en heeft zichzelf daarna in een schema geregeld). Vond het eigenlijk erg relaxed. Niet op de klok te hoeven kijken of hij niet een keer te lang lag te slapen of juist te vroeg weer kwam.... honger? Prima mag je drinken! Soms was het ook mijn verzoek, bijv als we bijna zouden eten en hij al wat wakker aan het worden was, dat proces even versnellen zodat hij een gevulde maag had als wij aan tafel schoven.... wel zo rustig.

Maar ik vind het ook wel logisch... zelf eet ik ook niet elke dag evenveel op hetzelfde moment, dus zo'n kleintje heeft ook niet elke dag precies om 7, 11,15,19 en 23 uur honger...

Zolang je kleine tevreden is en de luiers nat heeft gaat het prima. Ontlasting is geen maatstaf als de bv eenmaal goed loopt kan het een week tot langer duren voor een kleintje ontlasting heeft, dan is de voeding gewoon erg goed afgestemd op je uk en blijven er weinig afvalstoffen over die er weer uit moeten.

Als je nu al meer vragen hebt of straks als je eenmaal bezig bent je zou eens kunnen kijken op www.borstvoedingsforum.nl (is een site van de samenwerkende borstvoedingsorganisaties) of www.borstvoeden.info/forum.

Bij pijn altijd even contact zoeken met CB en eventueel via hun een lactatiekundige (wordt tegenwoordig vrijwel door elke verzekeraar vergoed). Pijn is namelijk nooit goed en vrijwel altijd een teken dat je kleine verkeerd aanligt! Beter 10x weer 'loshalen' van de borst in het begin dan 1x te lang laten zuigen met kapotte tepels tot gevolg... dan worden de voedingen onnodig pijnlijk en je moet het toch al leren met z'n tweetjes, dan kan je die pijn er niet bij gebruiken.

Nou ehm wel weer erg lang verhaal geworden haha.

groetjes,
Marije
 
Hallo meiden,

Uit de reacties hieronder begrijp ik dat mijn reactie en met name het "voeden op verzoek" nogal wat vragen oplevert. Daarom hieronder even een toelichting.

Laat ik eerst een duidelijkere intrepretatie geven van het voeden op verzoek versus het voeden op schema. Bij het voeden op verzoek wordt zodra de baby dit aangeeft (huilen) gekeken of er behoefte is aan voeding (ofwel je biedt de borst aan). Ervaringen die ik heb gehoord zijn wel tot 15 keer per dag.

Bij het voeden op schema wordt zoveel mogelijk een bepaald tijdstip aangehouden. Natuurlijk zal een kindje niet exact om bijv. 10 uur hongerig zijn, maar ik heb altijd aangehouden dat er zeg een half uur voor en een half uur na dat tijdstip als speling wordt aangehouden. Wanneer een van de kids dus om 9.00 uur (ipv 10 uur) wat huilerig werd probeerde ik even te rekken tot zeg 9,30 uur.

Er is ook gevraagd hoe je aan zo'n schema komt. Nu is dat van een kant al automatisch. Bij mijn beide kindjes hebben de kraamverzorgsters aan het kraambed gezegd dat er tussen de voedingen zo'n 3 uur (en 's nachts 4 uur) tussen mag zitten. Dit in verband met het dalen van de bloedsuikerspiegel. In het begin zul je ook je kindje wakker moeten maken.
Je zult ook de voedingstijden in de kraamweek bij moeten houden overigens. Wanneeer je die tussentijden in acht neemt kom je bijv. uit op een schema van 7-10-13-16-19-23-3 uur. Let op, dit is slechts een voorbeeld. Bij elkaar geteld 7 voedingen. Volgens mij werd er ook tussen de 6 en 8 voedingen aangeraden, wanneer er ´s nachts een kortere tijd tussen zit kom je op 8 voedingen. Bij mijn 2e kwam ik vaak maar op 6 voedingen die overigens goed gedronken werden. Waarna hij weer sliep tot nagenoeg het volgende eetmoment.

De voeding van het kindje zal eerst meer per voeding worden, daarna worden de voedingsmomenten aflopend. Dit zul je ook bij je bezoek aan het consultatiebureau horen, tevens t.z.t. de introductie van groente, fruit en yoghurt etc. Regeldagen ken ik wel (en onderschrijf ik zeker), maar hebben niet alleen te maken met de hoeveelheid en samenstelling van de voeding. Zoals in het betreffende boek (oei ik groei) ook beschreven wordt hebben regeldagen ook te maken met een sprongetje in de hersens dat gemaakt moet worden waarna er weer andere vaardigheden aangeleerd kunnen worden. Misschien komt het door mijn borstvoedingsproductie (die altijd ruim is geweest), maar ik heb nimmer een probleem gehad met de hoeveelheid voeding c.q. de afstemming daarvan tijdens de regeldagen. Wel het idee gehad dat de kinderen meer afhankelijk zijn en dus graag bij je zijn. Mocht je tijdens die dagen wat meer willen voeden is dat natuurlijk geen probleem, het is meer een richtlijn die je wilt (op verzoek c.q. op schema) waarvan je best eens kunt afwijken.

Laat ik nog even besluiten met een opmerking dat ik geen medische achtergrond heb, doch uitsluitend de ervaringen met mijn beide kids. Zoals ik hiervoor al schreef VOEL JE ABUSULUUT FIJN BIJ DE KEUZE DIE JE ZELF MAAKT en LET OP DE BEHOEFTE VAN JE KIND niet ieder kind is immers hetzelfde. Bij mijn dochter werkte de zuigreflex duidelijk sterker dan de behoefte aan eten, waardoor ze zich overat met enorme krampen van dien. Het consequent niet voeden tussen 19 en 22 uur ´s avonds resulteerde erin dat ze toen gelijk doorsliep tot 7 uur. Daarvoor gaf ik ze 2 en soms 3 keer de mogelijkheid te drinken tussen 19 en 23 uur en lag ze krijsend in bed tot 1 uur ´s nachts.

Wanneer er nog vragen zijn wil ik ze best beantwoorden hoor.

Groeten en succes,
Saskia
 
Ik heb twee keer 9 maanden gevoed om MIJN verzoek.
Eerste weken op verzoek van de baby, maar die kan wel meer willen!

Ik had erg veel voeding, ze groeiden beiden als kool, maar ik werd er gek van dat ik niet wist waarom ze huilden (bovendien lijkt het mij voor een baby ook gewoon heel fijn om lekker wat te lurken, de hele dag door)
Zodra de voeding bij mij na die paar weken op gang was, ben ik keurig om de 3 uur gaan voeden, daarna om de 4 uur.
Nooit problemen mee gehad. Ik blij, baby blij!

Linda

ps. heb het zeker als een soort 'borstvoedingsmaffia' ervaren. Over dat je een slechte moeder bent als je geen borstvoeding geeft enzo. (en daar kan ik inderdaad nog erg gefrustreerd over raken!)
Ik heb beide keren 10 weken lang kloven en ontstekingen gehad. Deze keer ga ik mezelf in ieder geval niet meer zo lang laten afbeulen.
Ik wil ook nog genieten van de kraamtijd!
Hoeveel kinderen zijn er wel niet grootgeworden met een flesje vanaf dag 1!?
 
Hallo,
Ik ben op 19 oktober bevallen van een zoon en geef inmiddels met veel plezier borstvoeding.
Een schema werkt bij mijn zoon dus niet, omdat als ik hem wakker maak voor een voeding hij dus gewoon weer in slaap valt en dus slecht drinkt waardoor hij veel eerder weer honger heeft.
Ik ben dus gaan voeden op verzoek en kwam er al snel achter dat hij een enorme zuigbehoefte heeft. Eerst legde ik hem dan steeds aan, maar daardoor kreeg hij ontzettend buikkrampen. Nu geef ik hem gewoon een speentje! Hij rustig en ik ook blij.
Ze raden een speen natuurlijk allemaal af, maar ik heb bij mijn zoon nooit iets gemerkt van speen/tepel verwarring.
Ik heb nu een tevreden baby die tussen elke voeding 3 a 4 uur slaapt.

Groetjes,
Els
 
Terug
Bovenaan