buikslaper...


Dit stukje komt van de website Veilig Slapen


De meest gestelde vragen
 
In ons land zijn baby’s eeuwenlang altijd op de rug te slapen gelegd. Met uitzondering van een periode in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, toen vanuit Amerika een voorkeur op kwam voor buikligging. Nederland behoorde tot de landen die toen ook buikligging gingen adviseren. Oplettende kinderartsen zagen na enige tijd een forse toename van baby’s die in buikligging overleden. Onderzoek leidde in 1987 in Nederland tot terugkeer naar de rugligging, de rest van de westerse wereld volgde later. De ommekeer was tevens het startsein voor een nog steeds voortdurende reeks onderzoeken die hebben geleid tot de adviezen die op rij zijn gezet in Veilig Slapen. Deze adviezen worden nog steeds in kleine stapjes uitgebreid en verfijnd.

Aangeraden wordt om de aanbevelingen in hun geheel te volgen om voor je baby een zo veilig mogelijke situatie te scheppen. Boven twijfel is verheven dat buikligging riskant is voor een slapende baby. Daarom is het verstandig om je baby zo snel mogelijk aan rugligging te wennen. Gewenning heeft effect, dat is aangetoond.
 
Als een baby groter wordt, gaat hij draaien. Draaien naar de buik in de fase waarin de baby daarmee nog geen of nauwelijks ervaring heeft opgedaan, levert een risicomoment of -periode op. Daarom is het raadzaam om je baby als hij wakker is, op de buik te laten ontdekken en oefenen. Doe dat enkele malen per dag een kwartiertje, terwijl je er een oogje op houdt. Gemiddeld met 5 maanden kunnen baby’s draaien, maar een heel vlotte baby lukt het soms al met 3 maanden. Extra waakzaamheid in die periode is aan te bevelen.
 
Je kunt het risicomoment van draaien ook wat vertragen tot de baby wat sterker is door een babyslaapzakje te gebruiken met eventueel een stevig ingestopt laken dwars over heupen en beentjes.
 Niet alle baby’s houden zich aan wat wij verstandig vinden, en een behoorlijke minderheid ontwikkelt toch een voorkeur voor slapen op de buik. Als je baby gezond is, zich normaal ontwikkelt in een rookvrije omgeving, en de overige aanbevelingen (veilig bed, dichtbij de ouders slapend, etc) worden toegepast, dan is het niet zinvol om je kind steeds terug te leggen op de rug met het risico dat je daarmee de slaap verstoort. Het is op zich niet ongewoon dat een slapende baby korte perioden met het gezicht omlaag ligt, waarna het hoofdje weer opzij draait.  
Een huilbaby is een verhaal apart, zie de vraag daarover.

 
Terug
Bovenaan