Dochter (3 jaar) eet nauwelijks/niet

[quote quote=10585480]Zit er bij jullie een eetteam in de buurt? Dat zou misschien mijn idee zijn. Vaak is dat een nauwe samenwerking tussen een pedagoog, een logopedist en een diëtist. Ik ben zelf diëtist, maar weet dat het probleem rondom eten soms helemaal niet in het eten zit, maar juist met alle dingen daaromheen. Bij ons thuis, met 1 zeer goede eter en 1 minder goede (niet zo beperkt qua eten als die van jou geloof ik), benadruk ik dat ik proeven belangrijk vind, maar het eten van een bepaalde hoeveelheid niet. Ook zijn dingen nooit vies, maar lust je ze (nog) niet. Bij mijn dochter is de juiste mate van afleiding zoeken belangrijk, achterop de fiets van school naar huis eet ze zo een boterham of drinkt ze haar melk, maar aan tafel doet ze daar veel moeilijker over. Ook de plek aan tafel is voor mijn dochter belangrijk, ze mag niet naast haar broer zitten en moet met haar voet bij mijn knieën kunnen. Met helpen koken snoept ze ook ongemerkt wat dingetjes weg (weer de afleiding) en ik geef altijd 2 keuzes qua groente. Ik schep ook alle onderdelen los op haar bord (nasi vindt ze bijvoorbeeld vreselijk, maar los rijst, losse groente en los vlees lukken beter). Of ik tik even met mijn vinger naast haar bord zonder iets te zeggen om haar te herinneren aan het eten. Zo heb ik voor mijn dochter een hele trucendoos die ik subtiel inzet, maar ik blijf duidelijk naar haar en vermijd een strijd. Die ga ik namelijk toch niet winnen. Jouw dochter is nu nog iets te jong, maar soms kun je een plannetje maken met wat ze wil leren lusten. Ik maak dan onderscheid in de manieren waarop je kunt proeven. Soms is kijken, voelen en ruiken al een stap in het leren lusten. Of leg een bordje klaar met allemaal kleine hapjes (een stukje kale boterham, een plakje banaan, een stukje rijstwafel, een doperwt, als het maar klein is) en vraag wat ze als eerste willen proeven en wat daarna. Je geeft ze dan controle. Niet alles hoeft geproeft te worden. Maar het is lastig om advies te geven vanaf deze kant, want ik ken jullie situatie niet en ik ken je dochter niet.[/quote]
We hebben recent wel hulp gehad van iemand via het CB, maar verder willen ze nog niet zoveel doen omdat ze geen ondergewicht heeft nog, ze blijven zeggen dat het een fase is en het tijd nodig heeft. 
We zijn inderdaad heel erg bezig met het willen proeven en niet met een bord leeg eten. Gebruiken nu vaak minuscule hoeveelheden op haar bord om haar te motiveren dat ze niet veel hoeft te eten en elk hapje die ze wel neemt vertellen we ook echt dat het super goed is enzo. Ons doel aan tafel is 1 hapje proeven, alleen is dat dus al een hele uitdaging. Qua brood eten doen we nu vaak bij de tablet, niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar dat wil nog wel een paar happen opleveren en in de supermarkt wil ze nog wel een een chocolade croissantje eten of een banaan en dat mag dan ook.  
 
[quote quote=10585502]Zijn die crackers niet een goed idee voor ontbijt en lunch? Hier ook een dame van drie die nu een jaar geen warm eten meer wil. Rauwkost heeft ze nooit gelust. Ze eet cracottes bij ontbijt en lunch en dat gaat prima. Ik heb het idee dat bij haar structuur van het eten erg uitmaakt.[/quote]
Ze krijgt nu bij ontbijt en lunch wel een cracker op verzoek als ze haar brood al voor zich heeft. Ik probeer haar wel te stimuleren iets van haar brood te eten en dan mag ze daarna wel gewoon nog een cracker. Zeg ook wel eens eerst paar hapjes brood en dan mag je ook een cracker, dat wil nog wel eens helpen. Ook mag ze eigenlijk altijd zelf kiezen wat ze op haar brood wil zodat ze daarin wat regie houdt.
 
[quote quote=10585540]Dit lijkt heel erg op het verhaal van mijn zoon. Hij at tot voor kort ook enkel die luchtige crackers. Bij hem bleek het aan de keel- en neusamandelen te liggen, die waren waarschijnlijk constant ontstoken, waardoor een hap doorslikken zeer deed. Nu is hij eraan geopereerd en eet hij zo 3 boterhammen achter elkaar op! Dus misschien is het een idee daar eens naar te laten kijken. Succes![/quote]
Dit heeft ook al paar keer door mijn hoofd gespookt, maar dan zou je verwachten dat patat en pannenkoeken en crackers ook niet zouden gaan. Wel super fijn dat dat bij jullie zo geholpen heeft!!?
 
Dat moeilijk eten vaak een fase is, dat is bekend, daar zijn forumberichten genoeg over. Maar als je als ouder op een gegeven moment met je handen in het haar zit, dan moet je hulp kunnen krijgen. Horen dat het een fase is is dan aan de ene kant wel geruststellend, vaak klopt dat ook wel, maar aan de andere kant ook gemakkelijk. Ook moeilijk eetgedrag kan een reden zijn voor hulp, er hoeft niet altijd een achterstand te zijn qua groei. En ik denk dat je zelf weet als moeder of je kind een gewoon moeilijke eter is of dat het extremer is. 
Mijn dochter is bijvoorbeeld een dame die overal een mening over heeft, dus ook over het eten. Dat komt later wel goed in meer of mindere mate. 
 
Een hele goede online resource is de website solidstarts.com
Zij hebben veel informatie om "picky eating" om te draaien. Let wel, geen weekje doorzetten maar een complete shift in aanpak kan nodig zijn. https://solidstarts.com/guides/reverse-picky-eating/ hebben ze verschillende gidsen.
Ze hebben ook een Instagram @solidstarts daar is veel informatie.
De founder van deze website/database is een moeder waarvan haar oudste zoon een zogenaamde "severe picky eater" is. In haar wanhoop te zorgen daar haar tweeling niet zo kieskeurig met eten zou worden is ze dit gaat opzetten. Nu zijn er meerdere voedingsdeskundigen, kinderartsen en specialisten bij betrokken. Een betrouwbare bron.
Ik wens je veel succes. En de les die ik van haar heb geleerd. "Een safety food, en geen druk vanuit de ouders". Mogelijk.
Al het beste
 
Beste Jessica,
Ik herken je verhaal en problemen maar al te goed. Onze dochter van bijna 3 leeft ook van de lucht. Ik ben al bij een logopedist, voedingsdeskundige, kinderarts etc. geweest. Zelfs haar bloed is onderzocht maar niemand kan wat vinden. Ze wil ook niets proeven en eet gemiddeld 2 botherhammen met pure hagelslag, 1 potje eten (vers gekookt ho maar), een knijpzakje fruit en cracker op een dag. Dit varieert, want momenteel eet ze nog minder. Wij hebben de 'harde hand' ook eens geprobeerd (als in 'je eet dit en anders heb je pech'), maar toen heeft ze 4 dagen uberhaupt niet gegeten...het geeft me zo veel zorgen en ik weet inmiddels niet meer waar ik het zoeken moet. Wij wonen in Luxemburg maar ik heb het gevoel dat ik hier niet bij het adres beland waar ik met haar zou moeten zijn.
Ik overweeg om naar een kinderpsycholoog (in NL, want zoiets lijkt me beter in je moedertaal) te stappen om te kijken of dat zou kunnen helpen. 
Weet in ieder geval dat het inderdaad vaker voorkomt. Ik heb veel fora afgestruind en soms is het fijn te weten dat je niet alleen bent. Ik ga zeker eens kijken naar de link die in een van deze comments is genoemd.
Veel sterkte en hopelijk gaan onze kindjes toch een keer wat beter eten!
 
Onze dochter van 5 doet de laatste tijd ook weer moeilijk met eten.
Zodra het avond eten op tafel komt zegt ze al dat lus ik niet en proeft dan ook werkelijk niks houd haar mond stevig dicht.
Brood eet ze 1 sneetje per dag op school 
Ze krijgen nu schoolfruit ze hadden watermeloen maar heeft ze niks van gegeten zei de juf.
In de ochtend eet ze een klein bakje yoghurt omdat ze echt van mij iets moet eten voordat ze naar school gaat want ze eten pas om 10.30u fruit en om 7.00u is ze wakker dus zou 3.5 uur zijn eer dat ze voor het eerst eet.
Ik loop met haar wel bij de ggd om haar groei en gewicht in de gaten te houden ze is nu 5.5  jaar en is 107cm en 16 kilo dus weegt niet veel.
 
Terug
Bovenaan