Je oudste bij de bevalling: wel of niet doen?
Als je al kinderen hebt, kun je ervoor kiezen hen bij de bevalling van de baby te laten zijn. Jonge gezinnen.nl zette de voors en tegens hiervan voor je op een rijtje.
Als je bevalt van een tweede of volgend kind moet je een keus maken: wil je je oudste kinderen wel of niet bij de bevalling hebben?
Kunnen kinderen het aan?
Veel ouders vragen zich af of het voor een kind niet te heftig is om een bevalling te zien. Vaak heeft dat te maken met hoe je er zelf mee omgaat. Als je een bevalling zelf ziet als een heel gewone gebeurtenis die erbij hoort en dat ook zo brengt aan je kinderen, dan zullen ze dat moeiteloos aannemen. Zie je er zelf echter enorm tegen op of ben je bang voor de bevalling, dan is de kans groot dat je dit (onbewust) overbrengt op je kinderen. Dan zullen ze de bevalling ook eerder zien als iets ‘engs’.
Overigens vinden oudere kinderen het vaak toch iets griezeliger dan kleuters en peuters. Oudere kinderen zijn zich iets meer bewust van het hele gebeuren en vooral van de pijn van hun moeder. Overleg dan met je kind of hij of zij erbij wil zijn.
Praat erover
Als je graag wilt dat je kinderen bij de bevalling zijn, is het verstandig om ze al tijdens de zwangerschap het een en ander te vertellen over de bevalling. Maak hen duidelijk wat er gaat gebeuren of speel het desnoods een beetje na. Maak er ook wat geluiden bij zodat je kind daar straks niet van hoeft te schrikken en vertel dat pijn en bloed erbij horen. Ook kun je uiteraard wat leuke boekjes voorlezen over bevallingen.
Wat wil je zelf?
Met kinderen om je heen kan het iets rumoeriger zijn dan wanneer de kinderen uit logeren gaan. Als je het gevoel hebt dat je je moet inhouden vanwege de kinderen of te snel wordt afgeleid, kan de aanwezigheid van je kinderen een vlot verloop van de bevalling tegenhouden. In dat geval is het handig als er iemand is die de kinderen mee kan nemen. Overigens gebeurt het ook heel vaak dat de weeën pas écht doorzetten als je kinderen liggen te slapen.