Hoe hoog moet je bed staan op klossen?

Hoi meiden,

Ik weet dat je voor de kraamhulp verplicht je bed omhoog moet zetten, maar wij hebben al een vrij hoog bed (boxspring) van ons zelf.
Weet iemand hoeveel cm je bed minimaal moet zijn om het goed te laten keuren voor de kraamzorg?

Groetjes,10e
 
Volgens mij moet je bed minstens 75 cm hoog zijn. Ik heb zelf ook een boxspring en deze is nog 20 cm te laag. Waarschijnlijk heb ik straks een opstapje nodig om in bed te komen want ik vind onze boxspring precies de goede hoogte om in te gaan zitten en liggen.
 
Mijn bed kan niet op klossen. Bij mijn vorige zwangerschap heeft hij dan ook niet op klossen gestaan en ik heb niemand erover gehoord, ook de kraamhulp niet. Ik moet wel zaggend dat ik weinig in bed lag, ik lag liever op de bank, hahaha. Heb het toen wel overlegd met mijn VK en die zei dat het goed was zo.
Zou het anders gewoon is ff vragen, misschien is het wel goed zoals je bed nu is!!

Groetjes Patries
16,3wk
 
Hoi,

Heeft iemand ook een waterbed. Ik weet dat je er niet op mag bevallen. Nu heb ik al begrepen in een informatie gesprek (was toen nog niet zwanger) dat je in een ander bed mag bevallen en dan weer terug mag in je eigen bed.

Heeft iemand dit ook gedaan? Ik zou wel willen weten hoe je dit aangepakt hebt.

Gr. Yvonne

(5+6wkn)
 
Hoi Yvonne,

Je mag echt wel op je eigen waterbed liggen. De reden waarom een bed op hoogte moet zijn is namelijk het voorkomen van rugklachten bij de verloskundige en kraamverzorgende.
Op een waterbed mag je niet bevallen omdat het geen stevig matras heeft. Vooral als je een wat zwaarder kindje verwacht verloopt de bevalling prettiger op een stevige ondergrond.
Bij ons kun je via de hulpmiddelenuitleen een bed lenen dat op hoogte is. Ook is het hoofdeinde vaak in hoogte verstelbaar, wat prettig kan zijn als je niet goed plat kunt liggen.
Ook hebben ze  het liefst dat je beneden bevalt voor het geval er een ambulance moet komen.
Na de bevalling kun je desgewenst het bed weer opruimen en voor de controles een extra matras bij je waterbed in de buurt houden. Door deze op je waterbed te leggen is deze voor de controles vaak wel hoog genoeg.

Groetjes,

Suus
 
Al gedacht aan bevallen buiten bed?

TIP 4 Neem geen plaats op bed
De grootste hulpbron bij de bevallen is de zwaartekracht. Die benut je als je rechtop blijft.
Vanwege historische redenen en gewoonte wordt je gedwongen in bed en vaak op je rug te bevallen. In

In Nederland bevalt 90% van de vrouwen op de rug en in bed (ook thuis), terwijl alle verloskundigen en veel artsen weten dat dit uit de oude doos komt en bewezen niet behulpzaam is voor het natuurlijke verloop van de normale bevalling. Liggen belemmert namelijk het natuurlijke verloop van een bevalling.

Dus niet gaan liggen en lang blijven lopen. Leun op iets of iemand, dans, beweeg en probeer zo met de pijn om te gaan (gaat veel beter als je staat en loopt).
Het is van belang jezelf vertrouwd te maken met alle geboortehoudingen. Ga ze oefenen in de voorbereidingsklas, lees erover en praat erover met de verloskundige, zodat je jezelf vrij voelt te doen wat je intuitie je straks ingeeft en je vrij kunt bewegen. Bewegen is beter dan liggen.
Wanneer je comfortabel bent, ga dan niet op commando een andere houding aannemen, tenzij dit medisch strikt noodzakelijk is. Staan en lopen ook tijdens het persen bevorderen het natuurlijke verloop, net als een bad.

Een bad kan je helpen te ontspannen, je concentratie naar het innerlijke proces te brengen en mee te stromen met de golven van de weeën. Het warme water geeft een grotere bewegingsvrijheid van het bekken en verdeelt de pijn van de weeën, waardoor deze meer hanteerbaar worden. Bevallen in warm water blijft een persoonlijke keuze. Zoek een begeleider die je in je waterwens kan ondersteunen en volledig achter je keuze staat, www.oerbron.nl.

TIP 4 is afkomstig van de TOP tips voor spontaan bevallen, google 'Happy birth, TOP Tips' (NL) en RCM www.rcmnormalbirth.org.uk.  (Eng) voor meer.

Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.
 
Terug
Bovenaan