quote: YvonneZ reageerde document.write(friendlyDateTimeFromStr('21-10-2007 17:29:00&apos

);
Hoi Martine,
Ik kan me indenken dat het lastig voor je is, al die tegenstrijdige adviezen.
Wellicht kun je iets met de volgende informatie?
Het dragen van zoogcompressen zal niet direct een ontsteking veroorzaken. Je kunt dus gerust zoogcompressen gaan gebruiken als jij dat prettig vindt. Wel is het belangrijk om deze regelmatig te verschonen. Wanneer vochtige zoogcompressen te lang door worden gedragen, blijven de tepels klam en daardoor worden ze gevoeliger voor kloofjes. Een huid die niet meer intact is, is gevoeliger voor indringers als bacteriën en die kunnen op hun buurt dan wél weer een ontsteking veroorzaken. Gebruik verder niet iets als zoogcompres waar een plastic laagje in zit (zoals maandverband), want ook dan zullen de tepels klam blijven omdat het vocht helemaal geen kant meer op kan.
Als je het dragen van zoogcompressen combineert met luchtige momenten (even een tijdje zonder bh rondlopen bijvoorbeeld en 's nachts zo luchtig mogelijk slapen), dan zou dit geen problemen moeten opleveren.
Je geeft aan dat je verdikkingen in je borsten voelt. Kun je hier iets meer over vertellen? Voelt je borst soepel of zijn deze verdikkingen echt hard? Is de verdikking pijnlijk? Is de kleur van je borst egaal of kleurt de verdikking rood? Voelt je borst goed aan van temperatuur of voelt de verdikking warm aan?
Het wegmasseren van harde/pijnlijke/rode plekken of schijven heeft in feite niets met stuwing te maken en het zal ook geen stuwing veroorzaken (veelvuldig afkolven waarmee je de melkproductie extra stimuleert en dit na een paar dagen drastisch minderen kan wel stuwing veroorzaken...). Stuwing komt voort uit de extra hoeveelheid bloed en lymfevocht dat naar de borst zal stromen en die nodig is om moedermelk te gaan aanmaken (bloedstuwing gaat dan geleidelijk aan over in melkstuwing). Veel pasbevallen moeders merken dit vooral zo rond de derde of vierde dag na de bevalling.
Het wegmasseren heeft des te meer te maken met het oplossen van een verstopping in de melkkanaaltjes en dus ook met het voorkomen van een borstontsteking die daaruit zou kunnen voortkomen.
Daar komt nog bij, dat de melkproductie tijdens de zwangerschap wordt onderdrukt door zwangerschapshormonen. De melkproductie wordt pas echt in gang gezet nadat de placenta is geboren. De zwangerschapshormonen vallen dan weg en de borstvoedingshormonen hebben vrij spel.
Groetjes van Yvonne
HOI .
de verdikking doet wel zeer maar in niet rooier of warmer dan de rest.
de melk die eruit komt is soms doorzichtig, maar meestal geelig.
bedankt voor de overige info.
heel nuttig.
x martine