Pethidine nee / ruggenprik ja : mag dat?

Hallo!

Ik weet al dat ik in het ziekenhuis ga bevallen, ivm met eerdere ervaring. Tegen pijnstilling zeg ik ook geen nee. Ik heb alleen de vorige keer een prik pethidine gehad die niet hielp tegen de pijn maar waar ik wel heel duf van werd. Daarna heb ik alsnog een ruggenrpik gekregen.
Kan ik deze keer pethidine weigeren, of krijg ik dan ook geen ruggenprik als ik die zou willen?
Kan ik het beter van te voren een keer tegen de gynaecoloog zeggen dat ik het zo wil zodat het in mijn dossier staat?

Zijn er trouwens meer waarbij pethidine niets hielp?

Groet,
MH
 
bij mij gaven ze de keus. tenzij het al te laat is voor de ruggenprik natuurlijk dan heb je niet zoveel keus meer. maar volgens mij moet dat gewoon bespreekbaar zijn als je je wensen doorgeeft!

mvg
Raya
 
Vooraf bespreken en het in het dossier laten zetten. En vlak voor je bevalling (met 37 weken of zo) nogmaals aankaarten zodat het nog vers in het geheugen zit en het nogmaals laten opschrijven.

Ik weet niet in welke situatie je uiteindelijk pijnstilling hebt gekregen maar houd er wel rekening mee dat je alleen pijnstilling krijgt als je nog niet "te ver" bent. Dat geldt zowel voor de ruggenprik als voor pethidine. Bij pethidine mag het kind niet binnen vier uur geboren worden na toedoening ivm opstartproblemen. Een ruggenprik zetten ze geloof ik ook maar tot 5cm ontsluiting. En als jouw eerste bevalling nogal lang duurde en je daarvoor pijnstilling kreeg, troost je, de tweede gaat veel sneller! Ik ben bij mijn 2e en 3e niet eens toegekomen aan pijnstilling.

Bij mij hielp pethidine overigens wel goed. Het haalde de pijn niet weg maar het werd wel stukken minder gelukkig. Suf werd ik er wel van, zeg eigenlijk maar gerust: ik was compleet van de wereld. Ik vond het niet zo heel erg. Ik kon de ontspanning goed gebruiken. Het enige jammere is dat ik het uur na de geboorte niet heel bewust heb meegemaakt.

 
Ik kreeg bij mn 2de bevalling die toen al 3 dagen duurde ook pethidine...ruggenprik wilde ik niet ivm nare ervaring keer daarvoor...
Het nam niet de hele pijn weg maar het werd er wel draaglijker van...heb na die prik even heerlijk kunnen slapen..!
Zou het ook even overleggen met de gyn...!
 
Beste MH,

Iedere bevalling is anders en uniek. Een tweede keer bevallen is zeker anders dan de eerste keer. Vaker wat korter en soepeler. Je lijf weet hoe het moet en de weg is gemaakt. Je maakt overigens zelf stoffen aan om er goed doorheen te komen en om goed met de contracties en de fasen van bevallen, ontsluiten en persen om te gaan.
Iedere vrouw is in staat gewoon te bevallen. Je bent daarin zeer waarschijnlijk geen uitzondering. Vertrouw jezelf….

Als er geen indicaties voor pijnstilling zijn moet je zuinig zijn met een ruggenprik en het gebruik van pijnstillende medicijnen tijdens de bevalling. Er zijn veel bijwerkingen beschreven voor zowel moeder als kind. Waarschijnlijk zul je die niet allemaal hebben gehoord of gelezen. Ik noem er een paar… je zult met medicinale pijnstilling op bed moet blijven en de kans op een kunstverlossing is groter ook bij een tweede kind. Dus recht op blijven en rond lopen gaat niet. Vergeet hurkend bevallen maar helemaal. Als je laat, met 7-8 cm in het ziekenhuis komt, krijg je geen ruggenprik of pijnstillers meer, want dan is het kind er al bijna bij een tweede bevalling.

Wat is de reden om het ‘niet gewoon’ te doen. Gedacht aan alternatieven?
Goede doorlopende begeleiding en extra tijd voor gesprekken zijn een manier om je goed voor te bereiden. Hoe heb je de vorige keer je voorbereid op de bevalling? Heb je gedacht aan de diverse methoden (alternatieven) en ken je hypnobirthing? Nee, je gaat daarbij niet in hypnose!!!

Kijk voor meer op de site van de RCM ‘Normal Birth’ en die van AIMS in de UK.

Daarbij kan niemand je iets garanderen over de ervaring met je as bevalling. Alleen de pijn zal minder zijn als je medicinale pijnstilling neemt, de rest zul je zelf moeten doen en er dus zelf het beste van moeten maken.

Hoe je bij spontaan bevallen pijn bestrijdt zonder medicijnen is een gerichte vraag om met een verloskundige te bespreken. Die weet daar alles van en staat je graag bij.
Je kunt ook een verloskundige zoeken met wie je een speciaal doorlopend traject ingaat. Met wie je uitvoerig je angsten en zorgen over de as bevalling bespreekt en alles van de vorige bevalling samen analyseert en daarop je programma ter voorbereiding van deze bevalling samenstelt. Een verloskundige dus die je ook bijstaat bij de as bevalling of je nu thuis of in een ziekenhuis en bij de specialist bevalt. Een normale bevalling, ook na een zeer slechte ervaring kan zeer helend zijn. Die slechte ervaring die moet je kwijt, dat staat vast. Het vraagt inspanning en durf de confrontatie met je angst en verzet tegen gewoon bevallen te overwinnen. De winst die je met gewoon bevallen, opdoet met behulp van specifieke begeleiding is groter dan de inspanning.
Zoek je een adres, vraag eens rond in je omgeving of mail network.woman@planet.nl

Lieve groeten,
Tine Oudshoorn, verloskundige, consultant.
 
Beste Tine,

Bedankt voor je uitgebreide verhaal. Ik ken alle voor- en zeker ook de nadelen van alle pijnbestrijdende middelen. Ik ben ook zeker geen voorstander van klakkeloos gebruik ervan. In niet-zwangere toestand ga ik met hoofdpijn bv gewoon in bad en naar bed ipv een paracetemol in te nemen.

Mijn situatie is echter anders dan normaal, omdat mijn vorige bevalling vorig jaar een doodgeboren kindje was. Ons meisje was met 37 weken overleden en ik ben met 38 weken met een ingeleiding bevallen. Op zich deed de natuur (mijn baarmoeder) haar werk goed, want ik heb maar een heel klein beetje inleiding nodig gehad (geen infuus, geen weeenopwekkers). Deze bevalling kwam wel vrij langzaam op gang en ik heb de pijnstilling waar ik over schreef (eerst pethidine, midden in de nacht ruggenprik) gekregen om een beetje te kunnen slapen omdat alles na de bevalling al heftig genoeg zou zijn (uitvaartverzorger, uitvaart regelen, fotograaf, veel bezoek, veel naweeen, veel tranen en weinig slaap).
Deze zwangerschap zal naar alle waarschijnlijkheid ook ingeleid worden rond dezelfde tijd (38 weken), want ik ben op zich goed en nuchter door deze zwangerschap gekomen, maar ik merk aan mezelf dat ik toch steeds meer stress ervaar en dat is ook niet goed voor een (ongeboren) kindje.
Ik ben absoluut van plan om deze bevalling "au naturel" te doen, behalve dan de inleiding, maar ik stelde deze vraag zodat ik kan van te voren regelen dat ik -als ik toch tot pijnstilling besluit- niet eerst een niet-werkend shot pethidinetroep in mijn lijf gespoten hoef te krijgen.

M.
 
Het kan best hoor, alleen een ruggenprik. Ik heb zelf ook eerst pethidine gehad (bij mij werkte het maar twee uur ipv vier uur) en ze raadden mij zelfs een ruggenprik aan.
Over dat "natuurlijk bevallen": hou toch eens op met al die propaganda. Ik heb zelf de cursus Samen Bevallen met mijn man gevolgd en wist in theorie alles, maar je kunt je eigen praktijk niet kiezen. Ik had 22,5 uur lang buik-/rugweeën binnen de 3 minuten, vaak direct achter elkaar zonder pauzes. Na 18 uur pas ruggenprik gehad, omdat ik uitgeput was. Zonder die pijnstilling had ik niet meer de energie gehad om te kunnen persen. Bovendien zei mijn gynaecoloog dat hij niet meer de vacuümpomp zou gebruiken bij een tweede bevalling: als het dan niet lukt is er iets aan de hand en wordt het een keizersnee. Het zou dan namelijk moeten passen. Dit zou ik ook even navragen in het ziekenhuis.
Zet m op, ook met pijnstilling heb je alles zelf gedaan en kun je trots zijn op jezelf!
 
Terug
Bovenaan