Beste MH,
Iedere bevalling is anders en uniek. Een tweede keer bevallen is zeker anders dan de eerste keer. Vaker wat korter en soepeler. Je lijf weet hoe het moet en de weg is gemaakt. Je maakt overigens zelf stoffen aan om er goed doorheen te komen en om goed met de contracties en de fasen van bevallen, ontsluiten en persen om te gaan.
Iedere vrouw is in staat gewoon te bevallen. Je bent daarin zeer waarschijnlijk geen uitzondering. Vertrouw jezelf….
Als er geen indicaties voor pijnstilling zijn moet je zuinig zijn met een ruggenprik en het gebruik van pijnstillende medicijnen tijdens de bevalling. Er zijn veel bijwerkingen beschreven voor zowel moeder als kind. Waarschijnlijk zul je die niet allemaal hebben gehoord of gelezen. Ik noem er een paar… je zult met medicinale pijnstilling op bed moet blijven en de kans op een kunstverlossing is groter ook bij een tweede kind. Dus recht op blijven en rond lopen gaat niet. Vergeet hurkend bevallen maar helemaal. Als je laat, met 7-8 cm in het ziekenhuis komt, krijg je geen ruggenprik of pijnstillers meer, want dan is het kind er al bijna bij een tweede bevalling.
Wat is de reden om het ‘niet gewoon’ te doen. Gedacht aan alternatieven?
Goede doorlopende begeleiding en extra tijd voor gesprekken zijn een manier om je goed voor te bereiden. Hoe heb je de vorige keer je voorbereid op de bevalling? Heb je gedacht aan de diverse methoden (alternatieven) en ken je hypnobirthing? Nee, je gaat daarbij niet in hypnose!!!
Kijk voor meer op de site van de RCM ‘Normal Birth’ en die van AIMS in de UK.
Daarbij kan niemand je iets garanderen over de ervaring met je as bevalling. Alleen de pijn zal minder zijn als je medicinale pijnstilling neemt, de rest zul je zelf moeten doen en er dus zelf het beste van moeten maken.
Hoe je bij spontaan bevallen pijn bestrijdt zonder medicijnen is een gerichte vraag om met een verloskundige te bespreken. Die weet daar alles van en staat je graag bij.
Je kunt ook een verloskundige zoeken met wie je een speciaal doorlopend traject ingaat. Met wie je uitvoerig je angsten en zorgen over de as bevalling bespreekt en alles van de vorige bevalling samen analyseert en daarop je programma ter voorbereiding van deze bevalling samenstelt. Een verloskundige dus die je ook bijstaat bij de as bevalling of je nu thuis of in een ziekenhuis en bij de specialist bevalt. Een normale bevalling, ook na een zeer slechte ervaring kan zeer helend zijn. Die slechte ervaring die moet je kwijt, dat staat vast. Het vraagt inspanning en durf de confrontatie met je angst en verzet tegen gewoon bevallen te overwinnen. De winst die je met gewoon bevallen, opdoet met behulp van specifieke begeleiding is groter dan de inspanning.
Zoek je een adres, vraag eens rond in je omgeving of mail network.woman@planet.nl
Lieve groeten,
Tine Oudshoorn, verloskundige, consultant.