Het is inderdaad niets om je direct zorgen over te maken. Je hebt een rhesusfactor of niet. Het is geen ziekte of zo. Iets van een procent of 15% van alle mensen heeft hem niet. Je wordt inderdaad met 30 weken gecontroleerd op antistoffen. Bij een rhesus negatief kind (de kans daarop is ongeveer 40%) maakt je lichaam niets aan. Dat gebeurt wel als jouw bloed in aanraking komt met het bloed van jouw rhesus positieve kindje. Jouw lichaam herkent deze rhesusfactor niet en gaat antistoffen maken om de rhesusfactor af te breken. Net als het zou doen tegen de griep. Van die antistoffen zelf heb jij geen last, jij wordt er niet ziek van.
Jouw kindje krijgt in dat geval ook antistoffen binnen die de rhesus factor gaan afbreken. Dit kan leiden tot (extreme) bloedarmoede. Daarom krijg je bij je eerste kind preventief een anti-D injectie met 30 weken. Dit zijn antistoffen die gevormd zijn buiten je lichaam om maar je lichaam herkent als zijnde echte antistoffen tegen de rhesusfactor. Deze antistoffen blijven slechts een aantal weken in je lichaam (totaan de bevalling grofweg).
Mocht er tussen de 30 en 40 weken bloeduitwisseling plaatsvinden tussen jou en je kind (dit is zeer zeldzaam, mijn VK had het 2x meegemaakt in 25 jaar bij zwaar lichamelijk geweld) dan gaat je lichaam geen echte antistoffen meer aanmaken. Die laatste raak je namelijk nooit meer kwijt en zijn weer gevaarlijk voor een eventueel volgend rhesus positief kindje. Na de bevalling krijg je weer een injectie als blijkt dat je kind positief is. Ook tijdens de bevalling kan er bloeduitwisseling plaatsvinden.
Bij een volgende zwangerschap krijg je geen preventieve anti-D injectie meer met 30 weken. Dit is eigenlijk heel erg raar, de kans op bloeduitwisseling tussen de 30 en 40 weken is even groot als tijdens de eerste zwangerschap. Deze kans is heel erg klein maar blijkbaar voldoende om de eerste keer wel preventie op te injecteren. In het buitenland krijg je dit wel bij elk kind. Het argument in Nederland is dat er niet voldoende vloeistof is en dat het allemaal erg duur is.
Ik heb ervoor gekozen om het wel te laten zetten en zelf te betalen. Voor EUR 58,-- is alles gebeurd en dek je alle risico's, hoe klein ook, af. Mocht er namelijk wel bloeduitwisseling zijn geweest in je tweede zwangerschap tussen de 30 en 40 weken en wil je nog een derde dan heeft dit derde kindje last van jouw opgebouwde antistoffen. Als je kind dit oploopt, en nogmaals die kans is heel erg klein, dan zijn de gevolgen wel groot. Je kind kan heel erg ziek worden van die bloedarmoede. Wij weten vrijwel zeker dat er nog een derde komt dus wilden dit risico volledig afdekken. Je VK kan dan gewoon een recept uitschrijven, je haalt het bij de apotheek en laat het zetten.
Maar voor nu, helemaal niets aan de hand. Denk bij een tweede kind na over of je het toch niet vrijwillig zou willen laten zetten!
Ingeborg