Tandje trekken bij peuter van 3?

<p dir="”ltr”">Hoi allemaal,Ik ben benieuwd naar jullie mening en wat jullie in de volgende situatie zouden doen.</p><p dir="”ltr”">Ons dochtertje van bijna 3 is ongeveer een jaar geleden op haar mond gevallen tijdens het buitenspelen en toen is er een stuk van haar voortand afgebroken. Sindsdien heeft ze regelmatig een klein pusbultje op haar kaak boven de afgebroken tand, maar ze klaagt (op 2 keer na) nooit over pijn en heeft nergens last van.</p><p dir="”ltr”">We zijn een aantal weken geleden bij onze eigen tandarts geweest voor controle en die begon over het tandje, dat hij er eventueel preventief uit kon of dat we het konden aankijken. Ben daarna bij een speciale kindertandarts geweest om te laten beoordelen wat we het beste in dit geval kunnen doen.De kindertandarts vindt dat de voortand getrokken moet worden omdat de ontsteking in de kaak de nieuwe tand kan aantasten. Onze eigen tandarts (en meerdere collega’s) is het hier niet mee eens en zegt dat ze dit nooit eerder heeft gezien (dat een ontsteking een nieuwe tand aantast). Als ik op onze eigen tandarts af ga, heeft het dus geen haast maar is het op den duur misschien wel beter om de tand te trekken omdat het nu geen gezond gebit is.</p><p dir="”ltr”">Mijn vraag aan jullie is; zouden jullie op korte termijn het tandje laten trekken, ook al heeft ze verder geen klachten? Of een afwachtende houding aannemen?Alvast bedankt voor het meedenken!</p>
 
Bij mij reist de volgene vraag, is de ontsteking goed te verhelpen zonder de tand te trekken, of is de kans reël dat ze regelmatig aan de antibiotica zou moeten. Een ontsteking deze verwaarloosd word kan voor problemen zorgen. Op jonge leeftijd veel en vaak antibiotica is ook niet fantastisch al is het alleen al voor de resistentie deze opgebouwd word.

Dus mijn antwoord zou zijn, zoek dit uit en maak dan de overweging. Mijn voorkeur zou trekken zijn gezien je zegt dat het steeds pust.
 
Dankjewel voor je reactie!
Andere oplossingen (zoals antibiotica) zijn door beide tandartsen niet aangedragen. Ik heb daar ook niet naar gevraagd, het was of laten trekken, of aankijken.
Een ontsteking is inderdaad niet goed, alleen vind het lastige eraan dat ze nergens over klaagt. En ze is nog zo klein.. Ik denk dan, misschien nog even aankijken en over bijvoorbeeld een (half) jaar de tand alsnog laten trekken.
 
Ik heb hetzelfde meegemaakt, maar dan een paar jaar ouder. Mijn voortanden braken beiden toen ze al gewisseld waren. Ik was 5 jaar. Er was op dat moment, tot ongeveer mijn 18e jaar, niets aan te doen. Vanwege de groei die ik nog moest doormaken, het kanaal wat nog niet volledig was volgroeid, etc.
Ik ben geen expert, dus ik snap je vraag zeker aangezien de tandartsen elkaar tegen spreken.

Maar als de specialistische tandarts dit advies geeft, zou ik het persoonlijk volgen. Ik begrijp dat het niet fijn is bij zo'n kleintje, maar geloof me, als die nieuwe tand inderdaad aangetast blijkt straks, en daarbij kunnen ze dan, zoals in mijn geval, tot je dochter is uitgegroeid niets mee: dat gun ik werkelijk niemand.

Mijn keuze zou zijn beïnvloed door mijn eigen ervaring, maar wellicht heb je er iets aan ?‍♀️
 
Ik zou naar het advies van je eigen tandarts luisteren. Tandartsen schrijven tegenwoordig niet makkelijk een ab-kuur uit en zeker niet bij zo'n kleintje.
Dat pusbultje is idd een ontsteking maar en dat tandje gaat ze pas wisselen bij het 6e levensjaar, dat gaat dat tandje waarschijnlijk ook niet redden.. maar als hij over een tijdje als ze klachten krijgt eruit gehaald word is ze iig weer stukje groter.
De ontsteking kan er iig uit door dat pusbultje..
als je nu het tandje er uit haalt heb je risico dat de nieuwe tand iets eerder door komt of juist langer weg blijft.. dus ik zou deze lekker laten zitten zo lang ze geen pijn heeft. Ook voor de spraak is het beter dat daar een tandje zit.

Er vallen zo veel kindjes die met een donker gekleurd tandje lopen of een pusbultje.

Wij trekken iig niet snel een tandje op de praktijk bij zulke kleintjes als het niet nodig is.
 
De reden dat een antibiotica kuur niet gaat werken is omdat de oorzaak van de ontsteking, namelijk die tand niet is weggenomen.

Je kindje heeft geen pijn aan die tand, doordat de druk van de pus die ontstaat bij een ontsteking via dat bobbeltje naar buiten kan lopen.

Het risico van de huidige situatie in stand houden is dat de nieuwe tand gevormd wordt in een omgeving waar een ontsteking zit. Dat geeft mogelijk verkleurde vlekken op de nieuwe blijvende tand. Vandaar dat laten trekken de beste optie is. Ik snap wel dat dat lastig is voor een kind van 3.

Voor de spraak hoef je de tand niet te laten zitten. Kinderen van die leeftijd zijn zo flexibel. Die praten met tand net zo goed als zonder tand.

Dus ik zou voor jezelf even afwegen hoe erg je het vindt als ze straks een blijvende voortand heeft met een vlek erop.
 
Vlekken op blijvende tanden komen inderdaad voor. Dit heeft te maken met aanleg van het glazuur en dit kan beinvloed worden door medicijnen, voeding, slecht poetsen etc. De blijvende tand komt pas door als ze ongeveer 6 is, de blijvende tand zit niet eens in de buurt van de melktand die aangedaan is.
Verdoving werkt bij het blijvende gebit met een ontsteking inderdaad niet altijd.

Natuurlijk is zij de moeder en moet zij de keuze maken.
Ik trek nooit een tand of kies mits er klachten zijn/ de wisselfase bijna start of het tandje of kiesje zo ver is afgebroken dat het noodzakelijk is. Het meisje loopt tenslotte anders 3 á 4 jaar zonder voortand, wat wel degelijk invloed kan hebben op spraak.
Bijkomend dat het kind misschien een trauma krijgt en in de toekomst lastig te behandelen is.
 
Terug
Bovenaan