Tongriempje

Omdat mijn tongriempje zelf vast zit en ik daar, vooral als kind, best wel wat last van heb gehad, heb ik bij de kinderarts gelijk gevraagd of het tongriempje van onze dochter ook vastzat. Kinderarts vond hem niet erg verkort, maar legde de keuze bij ons of we hem door de kno-arts los wilden laten knippen. Met vijf weken hebben ze het riempje losgeknipt en we zijn tot op de dag van vandaag blij dat we het gedaan hebben. Ze moest enkel even huilen op het moment dat het gebeurde. Op latere leeftijd zou ze veel meer last gehad hebben van de ingreep, omdat er vanaf 12 weken zenuwen inkomen.
 
Ik herken de gemengde verhalen inderdaad. Bij ons zei de lactatiekundige in het ziekenhuis dat het ok was. Zelf had ik (preverbaal logopedist) mijn twijfels en de verloskundige twijfelde ook. Toen hij 6 dagen oud was heeft ze op mijn verzoek toch gekliefd. Hij kwam voor het klieven 10 gram per dag aan en na het klieven 40. Voor mij een duidelijk teken dat het drinken veel effectiever was nu hij zijn tong beter kon heffen. Jouw kindje is al wat ouder en dan is het wel iets lastiger. Niet alle kinderen gaan dan (meteen) beter drinken. 
 
Ook hier kregen we tegenstrijdige adviezen. Kraamzorg en verloskundige zeiden ‘kijk het even aan’, lactatiekundige vond het wel nodig maar cb dan weer niet. Wij zijn uiteindelijk maar de tongriemkliniek in Rosmalen gegaan en daar kregen we van de specialist het advies het zeker wel te doen. En wat zijn we er blij mee!

Het drinken ging vrij aardig, al had onze zoon heel veel spanning in z’n wangetjes door het continue sterke vacuüm houden. Nu drinkt hij meer ontspannen, kan hij z’n tong uitsteken en is het een veel blijer ventje. Die ingreep was echt 10 seconden werk, kleine man zo getroost en de nazorg is even vervelend, maar goed te doen.

Als je twijfelt zou ik gewoon bij een specialistische kliniek (Groningen, Leiden of Rosmalen) langsgaan en een consult vragen. Zij zijn opgeleid om te beoordelen en doen het niet als het niet nodig is!
 
Terug
Bovenaan