Voeding CB

<p>Hi allemaal</p><p>Onzekere mama hier!</p><p>Afgelopen twee weken heb ik met het CB in de knoop gezeten over het volgende geval.</p><p>Onze zoon (die aankomende 20 oktober 1 jaar wordt) nog geen vaste voeding eet. Zijn eetschema ziet er als volgt uit:</p><p>07:00/08:00 uur flesje</p><p>10:00/11:00 uur fruit (geprakt)</p><p>13:00/14:00 uur pap </p><p>16:00/17:00 uur groente (geprakt)</p><p>19:00/20:00 uur flesje</p><p> </p><p>We hebben geprobeerd om hem boterhammen te geven maar hij gaat kokhalzen en kotst vervolgens ALLES onder. Dit gebeurt dus ook zodra er maar een hard stukje aardappel in de groente zit of zodra er een "stukje" in het fruit zit. </p><p>Nu wilt het consultatie bureau erop aandringen om een logopediste te laten komen. Ik ben daar dus absoluut geen fan van.</p><p>Laat ik voorop stellen dat het met het gewicht en de groei van de kleine heel erg goed gaat. Hij heeft met 4 weken een operatie gehad aan zijn maag (hij had een maagvernauwing) omdat hij niets qua voeding meer binnen hield. Hij woog bij de geboorte 2945 kg en met 4 weken woog hij nog maar de helft van zijn geboorte gewicht.</p><p>Dus al met al heeft hij altijd achter gelegen met voeding en groei. Dat is iets wat ik altijd in mijn achterhoofd hou. </p><p>Zodra wij hem bijvoorbeeld een stukje stokbrood geven dan sabbelt hij daarop en knaagt hij wel kleine stukjes eraf (die wij hem natuurlijk meteen afnemen zodat hij niet erin stikt).</p><p>Nu is mijn vraag dus eigenlijk.. doe ik het wel goed? Ik ben enorm onzeker. Help this mommy out!</p>
 
Ik heb nog geen eigen ervaring met het CB. Wel veel verhalen gehoord, bijna allemaal niet positief, maar als ik je verhaal lees zou ik vanwege het overgeven en zijn historie eerder naar een specialistische arts gaan om dit voor te leggen dan een logopediste. 
 
 
Ik zou zeker wel een afspraak plannen met de logopedist. Laat deze een onderzoek doen en kijken wat daaruit komt. Dan kun je daarna altijd nog beslissen of je de behandeling door wil zetten. Logopedisten zijn bij uitstek de deskundigen op het gebied hiervan. Een gespecialiseerde arts zou je denk ik ook doorverwijzen naar een logopedist. 
Ik ben zelf diëtist en werk geregeld samen met ze. Ik ben pro logopedist, zeker omdat het blijkt dat kindjes die na 10 maanden nog geen vast eten eten, vaak moeilijke eters blijven. Nu kun je er nog vlot bij zijn. Wellicht hebben ze wel een heel simpele tip die een wereld van verschil maakt. 
Kokhalzen kan afgeleerd worden. Het is een reflex die baby's hebben. Zijn medische achtergrond kan natuurlijk wel een rol spelen. 
Ik moet wel heel eerlijk toegeven, niet iedere logopedist staat hoog bij mij. Mijn zoontje had een articulatie stoornis waarvoor we naar de logopedist zijn verwezen. Na 5 consulten had ik het ook wel gezien. Hij vond haar verschrikkelijk. Maar we hebben na die 5 consulten wel wat tips overgehouden die we thuis lekker toepassen. 
 
prima dat hij goed groeit, maar ik zou zeker hulp zoeken bij een gespecialiseerde arts. Hij zal toch vast voedsel moeten leren eten en als je het hem niet aanbiedt en zelfs afpakt als hij op een stukje brood sabbelt (??) leert hij het nooit!!
 
Nou zeg wat een reactie, sorry dat ik het zeg.
Hij knabbelt er iets vanaf maar die stukjes zijn zo klein en hij kauwt nog niet goed en daarom neem ik het hem vervolgens af. Ben gewoon veel te bang dat hij erin stikt. 
Geloof me wij oefenen genoeg, maar wat ik dus NIET wil is dat hij een afkeer krijgt naar brood door het kokhalzen wat hij doet.
 
Zo lelijk bedoel ik het niet. Kokhalzen is zeker een reflex zoals in één van de andere reacties ook gezegd wordt. Kokhalzen betekent niet dat je kindje erin stikt. 
Stikken doen ze niet zomaar. Alle kinderen proppen wel eens een te groot stuk in hun mond ofzo en dan kokhalzen ze ook of het blijft even hangen halverwege de slokdarm. Het lichaam is in 99% van de gevallen heel goed in staat dit stukje voedsel zelf uit de slokdarm te krijgen. Terug naar de mond of juist naar de maag. Ik werk op een kinderdagverblijf en vrijwel elke dag stikt er een kindje half in een stuk fruit, brood of koekje. Ingrijpen is nog nooit nodig geweest. Heb vertrouwen in het lichaam van je kindje. Nu leert hij dat hij geen vast voedsel kan/mag eten omdat je het afpakt en uit zn mondje haalt. 
Hij zal het toch moeten leren en hoe langer dat duurt, hoe meer het een probleem zal worden naarmate hij ouder wordt. Waarom geen hulp zoeken? 
 
Wat een logopedist mij heeft aangegeven is dat een cracotte geven soms een goed begin is, dat brokkelt geleidelijk af door het sabbelen. Dat is soms veiliger dan brood. Soms helpt het ook door een stukje in de wangzak te doen. Maar logopedisten zitten vol met dit soort tips.
Juist als jullie oefenen is een beetje hulp fijn. En ik ben echt van mening dat een logopedist hier het meeste verstand van heeft. Meer dan welke arts dan ook. Als ze geen logopedische oorzaak vinden, zullen ze terugverwijzen. 
Wat kan er verkeerd gaan als je een afspraak maakt?
 
Een kind stikt niet zomaar hoor, maar snap dat je dat denkt. Kokhalzen is een reflex en doet elke baby in het begin bij vaste stukjes. Je zou hem wel eens op een stukje brood of op de korst kunnen laten sabbelen en kijken wat hij ermee doet. En dan het liefst niet uit z'n mond halen. Je zou ook eens een stukje banaan of ander zacht fruit kunnen geven en kijken of hij dat wil. Waarschijnlijk zit hij er eerst gek naar te kijken en gaat er mee spelen, maar uiteindelijk zal hij het wel in z'n mond doen. Doe dit wel nadat hij al wat gegeten heeft, anders heb je een chagrijnige baby doordat hij honger heeft. 
En als hij echt geen stukjes wil gaan eten is een afspraak maken wel een goed idee. Dan kun je altijd nog bepalen wat je ermee doet. 
 
Terug
Bovenaan