Beste Cindy, wat ontzettend vervelend zeg! Ik snap dat je wilt weten wat het is. Zelf als ik dit zo hoor en de foto's zie twijfel ik ook misschien aan krentenbaard? Echter ben ik geen professional, de enige die dit betrouwbaar kan onderzoeken, is de huisarts. Je kunt altijd de assistent bellen en dit verhaal voorleggen zodat zij/hij kan inschatten of een bezoek bij de huisarts verstandig is. Ik heb wat informatie voor je opgezocht betreft krentenbaard, waterpokken en de handvoetmond ziekte. Alle drie de ziektes zijn allemaal ontzettend besmettelijk. Ik zou zelf, als het mijn kind was, even wachten om haar met andere kinderen te laten spelen en even niet kinderen bij ons op bezoek laten komen, maar dit kun je ook het beste even met je huisarts bespreken. Ik heb besmettelijkheidsinformatie per ziekte voor je erbij gezet.
Krentenbaard:
Deze informatie komt uit een artikel van Oudersvannu.nl dat medisch beoordeeld door een huisarts:
Krentenbaard herken je aan rode plekken, wondjes of blaasjes met gele korstjes. Die zitten meestal rond de neus of mond, maar de plekken kunnen ook over het hele lichaam voorkomen. Bij baby's zie je ook krentenbaard op de billen en rondom de luier. Zoek je online op krentenbaard foto's, dan vind je grote verschillen omdat ze verschillende stadia van de infectie laten zien. Op de foto hieronder is krentenbaard rond lip en neus zichtbaar in de vorm van bultjes en korstjes.
Zo ontwikkeld krentenbaard zich (symptomen):
- De ontsteking begint vaak op een plaats waar al een wondje zit.
- Er komen rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral bij de neus en mond.
- De plekken kunnen daarna ook op andere delen van het lichaam zitten.
- De bultjes worden blaasjes met vocht erin.
- Als de blaasjes openbarsten, worden het natte plekken met gele korsten.
- De plekken met blaasjes en korstjes kunnen snel groter worden.
- De plekken kunnen pijn doen en jeuken.
- Er kunnen ook blaren ontstaan, maar dit komt zelden voor.
Denk je dat je kind krentenbaard symptomen heeft, neem dan contact op met je huisarts. Krentenbaard gaat meestal vanzelf over binnen twee tot drie weken, maar met medicijnen of een zalf die de huisarts kan voorschrijven gaat de genezing sneller en is de besmettelijke periode ook eerder voorbij. Je kunt bij beginnende krentenbaard
zinkzalf op de plekjes smeren om verdere verspreiding tegen te gaan.
Besmettelijkheid:
Als de blaasjes zijn ingedroogd, is het niet meer besmettelijk. Krijgt je kind voor krentenbaard zalf of antibioticatabletten via de huisarts, dan is het twee dagen na het starten met de medicatie niet meer besmettelijk.Vooral het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Als je aan deze plekken zit, komt de bacterie op je handen terecht. Krentenbaard is besmettelijk. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Als je die druppeltjes inademt of als ze via een wondje in je lichaam komen, kun je besmet raken.
Wil je meer weten over krentenbaard, lees hier verder:
Krentenbaard is een ontsteking van de huid. Hoewel het onschuldig is, kun je veel last hebben. Hoe ontstaat krentenbaard en wat kun je eraan doen?
www.oudersvannu.nl
Waterpokken:
Deze informatie komt uit een artikel wat medisch beoordeeld is door een huisarts:
Waterpokken komt meestal voor in de winter en het begin van de lente. Waterpokken op dag 1 begint vaak met hangerigheid. Je kind voelt zich niet lekker, heeft geen trek in eten en misschien heeft hij wat verhoging. Het kan ook beginnen met verkoudheid en
keelpijn. Dit kan al optreden voordat de vlekjes verschijnen. Het ziekteverloop verschilt per kind. Het ene kind krijgt
koorts en over zijn hele lijf blaasjes, het andere krijgt alleen een paar pukkeltjes en wordt niet ziek.
Het zichtbare symptoom van waterpokken zijn rode vlekjes. Meestal zie je ze eerst op de romp en verspreiden ze zich daarna naar de rest van het lichaam. Ze kunnen werkelijk overal zitten: in het gezicht, tussen de haren, in de oren, mond en neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zitten relatief weinig vlekjes. De bultjes kunnen flink jeuken.
Ook heb ik informatie voor je opgezocht over hand voet mond ziekte. Er bestaan geen medicijnen tegen waterpokken. Het is dus een kwestie van uitzieken. Na ongeveer tien dagen zijn de korstjes verdwenen en is je kind weer beter. Op de vlekjes kun je een middel tegen jeuk bij waterpokken doen (let op: smeer dit niet op open wondjes!) en als je kind pijnlijke bultjes in zijn mond heeft, kan een waterijsje of iets kouds te drinken verlichting geven.
Besmettelijkheid:
Een kind met waterpokken is twee dagen vóórdat hij zelf verschijnselen krijgt al besmettelijk. Als alle blaasjes zijn ingedroogd of verdwenen, na ongeveer tien dagen, is je kind niet meer besmettelijk.
Wil je meer weten over waterpokken, lees hier verder:
Waterpokken is een erg besmettelijke kinderziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Wat kun je doen als je kind waterpokken heeft? En kan het gevaarlijk zijn?
www.oudersvannu.nl
Hand-voet-mondziekte
Deze informatie komt uit een artikel wat medisch is beoordeeld door een huisarts.
Als je kind de hand-voet-mondziekte heeft, zijn de klachten niet heel erg maar ze kunnen wel vervelend zijn. Je kind kan zich niet zo lekker voelen en last hebben van:
Naast deze klachten ontstaan er later in de mond kleine blaasjes. Die gaan snel stuk en de plekjes die overblijven, zijn pijnlijk. Daarna ontstaan er blaasjes op de handen en soms ook op de voeten. Sommige kinderen krijgen ook blaasjes op de billen. Hand-voet-mondziekte gaat meestal binnen één tot twee weken over. Bij de meeste baby's en kinderen gaan de blaasjes vanzelf weg. Ze houden er geen littekens aan over.
Deze tips kunnen helpen als je kind of baby erg veel last heeft van de blaasjes door hand-voet-mondziekte.
- Drinken. De blaasjes in de mond kunnen voor je kind vrij pijnlijk zijn. Hij kan daardoor minder zin hebben om te drinken. Het is wel belangrijk dat je kind genoeg vocht binnenkrijgt. Check hier hoeveel je kind dagelijks moet drinken.
- Speelgoed. Zorg ervoor dat het speelgoed van je kind elke dag schoon wordt gemaakt. Zo voorkom je dat er infecties ontstaan. Je kunt het speelgoed gewoon met water en zeep schoonmaken.
- Koorts. Als je kind hoge koorts krijgt en suf wordt, neem dan meteen contact op met de huisarts.
Hand-voet-mondziekte gaat vanzelf over. Als je kind veel last heeft van de blaasjes of hoge koorts krijgt, kun je het beste even contact opnemen met de huisarts. De arts kan een gel voorschrijven om de pijn rondom de blaasjes te verminderen.
Besmettelijkheid:
Hand-voet-mondziekte is zeer besmettelijk. Mensen die de ziekte hebben, kunnen anderen besmetten vanaf drie tot zes dagen voordat de klachten beginnen en nog weken tot maanden daarna. Het virus wordt overgedragen via de lucht. Dus bijvoorbeeld als iemand die besmet is hoest of niest, want dan komen er kleine druppeltjes naar buiten. Anderen kunnen die druppeltjes inademen en besmet raken.
Wil je meer te weten komen over hand-voet-mondziekte, lees hier verder:
Het is een minder bekende, maar onschuldige ziekte: hand-voet-mondziekte. Hoe herken je de ziekte bij je (pasgeboren) baby of kind? En wat kun je eraan doen?
www.oudersvannu.nl
Heel veel sterkte en beterschap gewenst aan de kleine schat!