Dag Kirsten,
Je verhaal roept heel wat op, het moet een uiterst pijnlijke en verdrietige evaring zijn geweest. Ben je in de steek gelaten? Beter zou het zijn hier samen privé over te praten, te analyseren wat er allemaal gebeurd is en meer duidelijkheid scheppen om en je vreselijke ervaring een plek te geven, zodat je weer geloof hebt in jezelf en verder kunt.
Dat samen praten kan niet, dus ik probeer hier een zo algemeen mogelijke reactie en wat adviezen te formuleren.
Eén oplossing voor alle problemen met pijn en slechte ervaringen is er niet, de medicamenteuze pijnbehandeling is geen Haarlemmer Olie en voorkomt echt niet alle ellende lieve lezers.
Overigens is die richtlijn nog niet aangenomen. Buiten ethische kwesties van het ontnemen van slagkracht van gezonde vrouwen zitten er logistieke haken en ogen aan vast die niet voorzien waren.
De bijeffecten van de medicamenteuze pijnbehandeling zijn velen en de eerste die ik noem is dat je in een ziekenhuis bevalling moet worden begeleid door een specialist. De verloskundige is buiten beeld, omdat veel verloskundigen (nog) niet mee gaan naar een medische indicatie bevalling voor alleen aanwezig zijn (kun je wel vragen natuurlijk). In ziekenhuizen bij specialisten bevallen vrouwen op bed. Ben je patiënte en dus eigenlijk geen gezonde vrouw meer die gewoon een kind baart, bevallen is een natuurlijk proces nietwaar?
Door de medicamenteuze methode, de ruggenprik worden er meer dingen gedaan = meer interventies en daarmee komen we in de spiraal van meer en meer interventies bij een in principe normale bevalling. Dat loopt op de lange duur uit op een abnormale bevalling = kunstverlossing. Dan heb ik het nog niet gehad over de effecten van de medicijnen en de behandeling op jezelf en je kind. Zo is er direct na de bevalling vaker minder goed contact met je baby, start het borstvoeden trager. Volledig kan ik niet zijn, er is veel informatie over beschikbaar.
Ook maakt de medicamenteuze pijnbehandeling vrouwen uiteindelijk meer afhankelijk van de zorgverlener en zorg, gevolg is afhankelijkheid en dus minder slagvaardig zijn en minder mondig, zeg maar onmondig. Je ligt op je rug en je kunt geen kant uit. Terwijl je gewoon gezond bent in de kracht van je leven. Vrouwen worden er uiteindelijk ook niet gelukkiger of gezonder van, ja dat weten we uit grote gedegen onderzoeken.
Dus als we naar de wetenschap van normaal bevallen kijken is de weg van kiezen voor de medicamenteuze pijnbehandeling een doodlopende weg voor je gezondheid, welbevinden en een betere ervaringen met je bevalling.
Anders voorbereiden op de bevalling voorkomt veel ‘als eerst de onopgeloste kwesties van de vervelende bevalling’ zijn weggewerkt in een goed gesprek.
Neem contact op met je oude begeleider en vraag om een evaluatiegesprek en uitleg over die bevalling. Vraag door over die eindeloos lange periode persdrang. Dat helpt je verder te komen en geeft inzicht. Lukt het niet dit te organiseren, vraag dan bij Netwerk WOMAN network.woman@planet.nl om een adres bij je in de buurt voor een verwerking gesprek met een onafhankelijke en ervaren verloskundig counselor. Dit is een gericht gesprek van één of maximaal twee maal één uur (tegen kleine vergoeding).
7 TIPS
• Ga een relatie aan met een vaste begeleider (verloskundige). Een persoon die je ook graag wil treffen bij je bevalling. Onderzoek wijst uit dat een praktijk met maximaal 2 verloskundigen zekerheid geeft tijdens zwangerschap en bevalling en je meer succesvol en meer tevreden na afloop zult zijn. Je zult tijdens de bevalling minder behoefte hebben aan een ruggenprik of andere pijnbehandeling.
• Maak een geboorteplan met je eigen verloskundige. Aarzel niet om jouw verwachtingen over de as bevalling uitvoerig te bespreken en je ideeën te toetsen. Je beleving en ideeën moeten centraal staan. Hoe wild je ideeën ook zijn, leg ze op tafel. Het helpt je de eigen gedachten te ordenen en je grenzen en behoeften te verkennen. Zo bouw je aan meer vertrouwen in jezelf en krijgen jullie vertrouwen in elkaar. Vraag en neem hier tijd en ruimte voor.
• Hou dat bevalplan kort (A4tje is voldoende) en wees flexibel. Juist met een flexibele houding kun je beter inspelen op je eigen behoeften van dat moment tijdens je bevalling.
• Vertrouw op je gevoel, vertrouw jezelf en blijf praten. Het kan wat tijd nemen voor je begeleider zover is om ‘open’ over je beleving en behoeften te praten. Neem en hou initiatief.
• Zorg voor een veilige plek, laat tijdens de bevalling je intuïtie en instinct het werk doen en ga niet liggen, blijf in beweging en rechtop. Zo voel je beter wat je lijf je aangeeft.
• Duik gerust in je bevalling. Vrouwen vertellen dat een bevalling pijnlijk is, lang kan duren maar evenzeer een ‘bijzondere en verrijkende ervaring’, ‘om nooit te vergeten’, ‘totale flow’ is. Met een goede voorbereiding (veel praten en een cursus of training die bij je behoeften past) en de support van een bekwame invoelende begeleider die je je gang laat gaan is de kans op het normale verloop van die bevalling bijzonder groot.
• Maak een verslag van je bevalling, beschrijf wat je eigen bevindingen zijn van je bevalling en wat je hebt ervaren. Dit verslag is de handleiding bij de evaluatie van de bevalling met je begeleider 6 - 8 weken na de bevalling. Spreek je tijdens die evaluatie uit over je bevindingen en ervaringen en praat alles wat je nog op het hart hebt uit. Sluit zo de relatie goed en volwassen af.
Alle goeds,
Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.